Ana Pavlič in Damjan Tomažin: “Godbeniki smo ponosni, da smo člani najstarejšega kulturnega društva v Domžalah”

Godba Domžale v letošnjem letu obeležuje kar dva jubileja in sicer 135-letnico delovanja ter 90 let od slavnostnega odprtja Godbenega doma Domžale. Jubileja bodo počastili na slavnosten način, kot se seveda spodobi in tudi pričakuje. V mesecu maju bodo domžalske godbenice in godbeniki 135-letnico obeležili s Slavnostno akademijo, ki bo v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale potekala v sredo, 8. maja 2019, ob 19. uri in nato še s Slavnostnim koncertom, ki bo v Športni dvorani Domžale potekal v petek, 17. maja 2019, ob 20. uri, na njem pa bo gostja Lea Sirk.

Pred jubilejnim dogajanjem smo pogovarjali s predsednico Godbe Domžale Ano Pavlič in dirigentom Damjanom Tomažinom, letošnjim dobitnikom Bronaste plakete Občine Domžale, pogovor pa si lahko preberete v nadaljevanju. Obenem pa vas ob tej priložnosti vabimo, da se domžalskim godbenikom pridružite na njihovem praznovanju ter jim na ta način izkažete priznanje in hvaležnost za njihov prispevek k lokalni skupnosti in širše. Ni namreč slovesnosti, da na njej ne bi sodelovala Godba Domžale. Pa ne samo slovesnosti, tudi ob različnih drugih priložnostih jih je možno videti in slišati. Godba Domžale je že 135 let del našega vsakdanja in naj bo tako še naprej. Lahko smo ponosni na njih in njihovo poslanstvo. Prav tako smo lahko ponosni, da imamo v svojih vrstah godbo, ki sodi med najboljše pihalne orkestre v Sloveniji.

V letošnjem letu Godba Domžale obeležuje častitljivih 135 let delovanja. Kako godbenice in godbeniki gledate na prehojeno pot in kako boste obeležili letošnji jubilej?

ANA: Mislim, da smo vsi godbeniki ponosni, da smo člani najstarejšega kulturnega društva v občini Domžale. Je pa res, da lahko glede prehojene poti odgovori le vsak zase, saj posamezniki na različne načine dojemajo članstvo v našem društvu. Godba Domžale, kot vsako društvo s tako dolgo tradicijo, spremljajo vzponi in padci, s katerimi so se morali in se moramo tudi danes spopadati člani. Vse težke trenutke v zgodovini društva pa lahko zanemarimo, saj nas vse skupaj veže ljubezen do glasbe, prijateljstvo in pripadnost okolju, ki pa seveda ni omejeno le na lokalno skupnost, temveč tudi širšo okolico.

Ana Pavlič je Dragu Tavčarju izročila priznanje za neprekinjenih 60 let sodelovanja na prvomajski budnici. (Foto: Miro Pivar)

Priprave na praznovanje 135-letnice smo pričeli že pred meseci. Na vseh prireditvah na katerih smo že sodelovali in na katerih še bomo, poskušamo kar najbolje reklamirati naše praznovanje. Polona, Mitja in Janez pripravljajo kratke filme, s katerimi želijo predstaviti pogled na godbeno življenje skozi oči naših posameznih članov. Dva od njih si lahko že pogledate na naši FB strani in YouTubu. Vsak čas bo izšla tudi nova dvojna zgoščenka s posnetki z naših koncertov, ki smo jih pripravljali zadnjih 5 let z naslovom »Z vami v živo 135 let«. Glavna dogodka pa bosta seveda Slavnostna akademija v Kulturnem domu Franca Bernika 8. maja in Slavnostni koncert z Leo Sirk 17. maja v Športni dvorani Domžale.

Slavnostni koncert, ki ga v Športni dvorani Domžale pripravljate 17. maja 2019, bo potekal v sodelovanju z Leo Sirk. Kako je prišlo do sodelovanja in kaj vse pripravljate?

Damjan: Začetek zgodbe z Leo Sirk sega nekako že od 130 – letnice Godbe Domžale izpred petih let, ko smo snemali CD. Tonski mojster in producent je bil takrat Gaber Radojevič, soprog Lee Sirk! Vse od tedaj je nekako tlelo v nas, da bi bila naša gostja na koncertu tudi Lea Sirk. Vesel sem, da bo z nami na jubilejnem koncertu 17. maja v Športni dvorani Domžale. Na koncertu se bomo predstavili s koncertnimi deli, v katerih bomo poskusili razbiti meje med klasiko in jazzom. Iz godbenih vrst se bosta predstavila tudi solista Annemarie Glavič in Andrej Omejc. Z Leo Sirk pa bomo izvedli njene avtorske pesmi prirejene za godbo, med njimi seveda tudi evrovizijsko »Hvala, ne!«, saj bomo v času jubilejnega koncerta ravno v mrzlici Eurosonga! Le kako zveni »Hvala, ne!« z godbo? Pridite, pa boste slišali!

Na Slavnostnem koncertu ob 135-letnici bodo domžalski godbeniki nastopili skupaj z Leo Sirk. (Foto: Foto studio Majhenič)

Letos obeležujete še eno častitljivo obletnico in sicer 90 let od slavnostnega odprtja Godbenega doma Domžale. Ste tudi ena izmed redkih slovenskih godb, ki imate svoj godbeni dom?

Ana: Tako je. Godba Domžale letos ne praznuje le 135-letnice delovanja. V spomin na 4. avgust 1929, ko so naši predhodniki slovesno odprli godbeni dom, bomo obeležili tudi 90-letnico tega dogodka. S ponosom se lahko pohvalimo, da smo ena izmed redkih slovenskih godb, ki ima svoj godbeni dom. Godbeni dom je bil zgrajen s denarno in materialno pomočjo Domžalcev, zato so se v godbeni prostorih poleg godbenih koncertov odvijale tudi druge zabavne prireditve. V zadnjih 20. letih smo ga tudi temeljito prenovili, zamenjali smo streho, okna, obnovili fasado, asfaltirali dvorišče, obnovljena je tudi dvorana, v kateri je danes Slamnikarski muzej, ki s stalno zbirko 300 let slamnikarstva na Slovenskem in Srečanji pod slamniki, krepi našo lokalno in nacionalno identiteto.

Koliko članov ima Godba Domžale danes in iz kje vse prihajajo?

Ana: Po zadnjih podatkih ima Godba Domžale 75 članov, starih med 15 in 86 let. Večina članov prihaja iz občine Domžale, nekaj pa tudi bližnjih krajev, kot so Mengeš, Moravče, Trzin, Kamnik, Črnuče in Ljubljana. Imamo  visoko izobražene člane z akademsko glasbeno izobrazbo, nekaj članov je zaključilo tudi srednjo glasbeno šolo, a velika večina članov ima opravljeno nižjo glasbeno šolo.

Nastop v Češminovem parku. (Foto: Karin Božič)

Kako godbenik vidi svojo vlogo v Godbi Domžale?

Ana: Vsak godbenik ima svoj pogled na članstvo v godbi. Nekateri so se nam pridružili zaradi družinske tradicije, nekateri smo se godbi pridružili zaradi prijateljev in učiteljev v glasbeni šoli. Vse pa nas družijo ljubezen do glasbe in prijateljstva, ki so se stkala v letih članstva v godbenih vrstah. Je pa seveda po mojem mnenju odvisno kakšno pripadnost člani čutijo do godbe, saj so nekateri pripravljeni godbo močno vplesti v svoje življenje, drugi pač ne. Na to se ne da vplivati. Vsi smo prostovoljci in vsak po svoje sodeluje v godbi.

Kakšno je zanimanje med glasbeniki, da bi se pridružili godbi?

Ana:  V zadnjih petih letih se nam je pridružilo 16 novih članov. Če potegnemo pod črto, je zanimanje za članstvo v godbi tudi med mladimi še vedno zanimivo. Moram pa pripomniti, da bi bilo sodelovanje z učitelji v glasbeni šoli in samo Glasbeno šolo Domžale lahko bistveno boljše – tukaj mislim predvsem na to, da bi jih morali učitelji spodbujati pri včlanitvi v godbene vrste. Po drugi strani pa Glasbena šola Domžale vzgaja člane še treh okoliških godb (Lukovica, Moravče in Mengeš) in ne moremo pričakovati, da bodo mladi iz teh krajev prišli le v Godbo Domžale.

Za sprejem novih članov najmanj enkrat na leto organiziramo avdicijo, kandidati pa morajo imeti najmanj štiri leta nižje glasbene šole. Na avdiciji se komisiji predstavijo z obveznimi skladbami, ki jih izbere komisija in pa skladbo po svoji izbiri. Lansko leto so se nam v godbenih vrstah pridružili trije klarinetisti, dve flavtistki in en trobentač. V godbenih  vrstah pa nam najbolj primanjkuje glasbenikov na težjih trobilih kot so rog, pozavna, tuba in bariton – evfonij.

Godba v gibanju. (Foto: Foto studio Majhenič)

Katere dosežke bi izpostavili iz preteklih let in na kaj vas vežejo najlepši spomini?

Ana: Osredotočila se bom na dosežke, ki smo jih dosegli v času mojega predsedovanja (od 2016 dalje):

  • v letu 2016 smo izvedli pomladni koncert z znano dalmatinsko Klapo Cambi;
  • na koncertih smo sodelovali še z Alfijem Nipičem, Nuško Drašček, Evo Črne, Manco Hribar in Martinom Kozjekom, poleg njih pa so se na koncertih publiki predstavili tudi naši člani kot solisti;
  • v sodelovanju s Kulturnim društvom Mlin Radomlje in Kulturnim društvom Ihan smo v letih 2016 in 2017 izvedli več kot 15 ponovitev muzikala Annie;
  • udeležili smo se gostovanj v Franciji in Španiji;
  • kot ena redkih slovenskih godb smo izvedli celovečerni koncert s katerim smo naši publiki predstavili nov način delovanja godbe – show program, na koncertu so nam družbo na odru delale domžalske mažoretke in plesalci Plesne šole Miki;
  • izvedli smo tudi dva koncerta s filmsko tematiko ob otvoritvi letnega kina v Češminovem parku (2017 in 2018);
  • z Lukom Einfaltom smo posneli zgoščenko Luka z (z)godbo, za katero smo prejeli priznanje Zveze slovenskih godb – Naj zgoščenka leta 2018;
  • v začetku drugega tedna bo izšla nova dvojna zgoščenka, za katero smo posnetke zbirali zadnja štiri leta …

Seveda se najlepši spomini vežejo na gostovanja, ki smo se jih udeležili v tujini v Franciji in Španiji ter na prvomajske budnice in godbene piknike. Pravzaprav so vsi nastopi in druženja godbenikov zadostni razlogi, da se lepi trenutki kopičijo v naših spominih.

Nastope Godbe Domžale velikokrat popestrijo posamezni člani. (Foto: Karin Božič)

Ne mine prireditve, da ne bi bila prisotna Godba Domžale, kar kaže na veliko povezanost godbe s krajem in ljudmi. Kako vi gledate na svojo vlogo v lokalni skupnosti?

Ana: Večina naših članov prihaja iz Domžal in okoliških krajev, tako da smo že iz tega vidika močno povezani s samim krajem in ljudmi v okolici. Vsa ta leta sodelujemo z domžalskimi gasilci in narodnimi nošami, zadnja leta pa smo okrepili sodelovanje tudi z drugimi domžalskimi društvi in institucijami (Kulturni dom Franca Bernika, Folklorno društvo Groblje, KD Mlin Radomlje, domžalske mažoretke, …). Sodelujemo na Slamnikarskem sejmu in na prireditvah v organizaciji Občine Domžale in krajevnih skupnosti (Venclja Perka, Simona Jenka in Slavka Šlandra). Poleg tega pa se z veseljem udeležujemo tudi prireditev, ki so povezane z našimi sponzorji in donatorji. Godba Domžale je najstarejše domžalsko društvo, ki je skozi celotno zgodovino svojega delovanja ljubezen do glasbe predajalo Domžalčankam in Domžalčanom.

Damjan, pred kratkim si prejel Bronasto plaketo Občine Domžale. Kako gledaš na to plaketo in kaj ti pomeni?

Damjan: Bronasta plaketa Občine Domžale mi veliko pomeni! To je nagrada za minulo delo, trud in požrtvovalnost, stvari, ki misliš, da jih nihče ne vidi in prepozna. Ob prejetju nagrade pa spoznaš, da ni tako. Spoznaš, da si opažen in da razveseljuješ Domžalce. Velika spodbuda za prihodnost, za še večjo vnemo in zagnanost! Domžale hvala!

Damjan Tomažin je letošnji dobitnik Srebrne plakete Občine Domžale. (Foto: Vido Repanšek)

Kakšna je vloga dirigenta v godbi in kakšno je tvoje delo?

Damjan: Vloga dirigenta je takšna, kot v vsakemu orkestru, pa naj bo to simfonični orkester ali pihalni orkester. Iskanje in izbiranje repertoarja, naročanje notnega materiala, priprave na vaje in nastope. To je delo, ki se ne vidi. Potem pa je tu vodenje vaj in nastopov.

Na kaj si najbolj ponosen, odkar si v Godbi Domžale prevzel dirigentsko palico?

Damjan: Ponosen sem na vsak uspešen nastop, projekt, ki ga uspešno izpeljemo. Tu so CD plošče, uspehi na tekmovanjih in festivalih doma in v tujini, »show – program«, muzikala »Annie« in »Hello, Dolly«. Ponosen sem, da h godbi prihajajo novi mladi člani in ostajajo v društvu.

Meni kot dirigentu pa je najbolj draga nagrada za najbolje izvedeno obvezno slovensko skladbo Milka Lazarja »Bil je mož od foha …« na tekmovanju Zveze slovenskih godb v Mariboru leta 2015.

Na pivu in cvetju v Laškem. (Foto: Godba Domžale)

Od letošnjega jubileja naprej vas spremlja maskota, ki ste jo poimenovali Franček. Od kje ideja in ime za maskoto in kakšna bo njena vloga?

Ana: Idejo o maskoti sta razvila Matej Primožič – Pato in naša oblikovalka Klara Cerar ob pripravljanju grafične podobe za praznovanje 135-letnice Godbe Domžale. Maskota se pojavlja na vseh naših izdelkih (zgoščenki, letakih, videoposnetkih …). Glede imena se je razvila debata med našimi člani. Ime pa smo na koncu izbrali v povezavi z našim ustanoviteljem Francem Pfeiferjem. Ker je Franček narisana podoba univerzalnega godbenika, ki predstavlja vsakega izmed nas, se nam je zdelo najboljše ime Franček.

Franček – maskota Godbe Domžale vabi na praznovanje jubilejnih 135 let.

Načrtov in izzivov v prihodnosti vam zagotovo ne manjka?

Ana: Godba Domžale sodi med najboljše pihalne orkestre v Sloveniji, kar bomo morali čez dve leti tudi potrditi na tekmovanju v koncertni težavnostni stopnji, zato bodo naši načrti in izzivi seveda podrejeni temu. Poleg tega se moramo izpopolniti tudi v show programu, ki smo ga trenutno malo zanemarili. Naš cilj je, da se enkrat na leto udeležimo gostovanja v tujini in da izvedemo dva zahtevnejša koncerta na leto. Godba Domžale je veliko prostovoljno društvo, ki ga lahko primerjamo z manjšim podjetjem in s člani z različno starostno strukturo ter glasbenim znanjem. Društvo mora rasti in se razvijati, saj kaj hitro lahko prične stagnirati in zaostajati za svojimi zmožnostmi in pričakovanji. Ker je večina izmed nas ljubiteljskih glasbenikov, moramo ubrati pot, ki bo vodila k našemu napredovanju in hkrati članom nudila tisto, zaradi česar so domžalski godbeniki.

Kaj bi za zaključek sporočila našim bralcem?

Ana in Damjan: Vse bralce vabiva, da se nam pridružite na naših dogodkih ob praznovanju 135-letnice, prav tako pa povabljeni da nas spremljate na naši spletni strani www.godba-domzale.si in FB strani /godba.domzale. Obljubljava vam, da vas ne bomo razočarali.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Karin Božič, Foto studio Majhenič, Vido Repanšek, arhiv Godbe Domžale, Miro Pivar; Video: Godba Domžale

Tagi