Ali so miti še živi?

V sredo, 23.1.2013, je v intimnem prostoru Menačenkove domačije potekal zanimiv pogovor o mitih in njihovem mestu ter vlogi v sodobnem življenju, v organizaciji Kulturnega doma Franca Bernika Domžale. Zanimivo temo nam je predstavila dramatičarka, pisateljica in fotografinja Miomira Šegina. Za izhodišče pogovora ji je služila legenda o potopljenem blejskem zvonu.

Za domžalsko okolje nenavadna, tipično gorenjska Menačenkova domačija, je bila idealen prostor za pogovor o tej arhaični temi. Hiša bogato opremljena s starimi predmeti in pohištvom nas zlahka popelje v čas, ko je bila govorjena beseda še živa, in ko so si ljudje urice krajšali z pripovedovanjem mitov in pravljic in ne z spremljanjem sodobnih medijev. To je olajšalo delo Miomiri Šegina, pri vzpostavitvi ozračja ob branju njene verzije mita o nastanku blejskega zvona. Besedilo je avtorica pisala v sklopu projekta Mit kot usoda, ki se ukvarja z dekonstrukcijo nacionalnih mitov. Različne pripovedi o nastanku blejskega zvona je prepletla s fiktivnimi, vse skupaj pa povezuje rdeča nit ženske, ki je kot soproga in mater prikovana na svoje mesto v družbi, služiti možu in biti požrtvovalna mati.

S tem pa se že odpira tema o kateri je bilo govora ta sredin večer. Zakaj se nekateri miti ohranijo, drugi pa gredo v pozabo? Vloga požrtvovalne matere in pokorne žene je bila v preteklosti podkrepljena z mnogimi miti in bajkami in se je v bolj omiljeni verziji obdržala vse do danes. Enako je z miti o demokraciji, kapitalizmu in z njim povezani nenehni rasti. Avtorica pravi, da je bila ena izmed funkcij mitov v preteklosti tudi neke vrste potuha. Vpraša se, če bomo danes ob vseh krivicah, ki se nam dogajajo poskusili prebuditi Kralja Matjaža, da bo vzpostavil pravico, ali pa bomo stvari vzeli v svoje roke in poskusili narediti spremembo.

Ob koncu zanimivega pogovora smo bili postreženi s čajem, obiskovalci pa so se s nostalgijo spominjali časov, ko je pri njih doma še živela pripovedka, in ko jih je melodija govorjenega glasu ponesla v pravljični svet mitov in legend.
 

Avtor: Mihael Gubanc, Video: Miro Pivar
Tagi