Akvareli Roka Pogačarja na ogled v Plečnikovi vili na Homcu

Po dveh razstavah, ki jih je Kulturno društvo Jože Gostič Homec lani pripravilo v znova prebujeni Plečnikovi vili na Homcu, je sedaj na ogled že tretja razstava. S svojimi akvareli se tokrat predstavlja Rok Pogačar iz Podrečja pri Domžalah, sicer pa domačin, kar se vidi tudi na nekaterih razstavljenih akvarelih. Ko si enkrat Homčan, si vedno Homčan, ne glede na to kje živiš.

Kulturno društvo Jože Gostič je lani v Plečnikovi vili na Homcu pripravilo dve razstavi, ki sta bili izjemno obiskani. Oktobra je bila na ogled razstava ob 100-letnici smrti sakralnega umetnika Matije Koželja, ki je med drugim poslikal tudi cerkev Marijinega rojstva na Homcu. Konec leta pa je Kulturno društvo Jože Gostič Homec v sodelovanju z Društvom Petra Nagliča Šmarca pripravilo razstavo Poduku in razvedrilo, na kateri so bile razstavljene fotografije Petra Nagliča. Tretja razstava v seriji razstav v Plečnikovi vili na Homcu, pa je razstava akvarelov Roka Pogačarja, katere odprtje je bilo v soboto, 17. marca 2018. V kulturnem programu na odprtju razstave je nastopila Moška vokalna skupina Adam Ravbar, pod vodstvom Petra Pogačarja. Razstavo je odprl Borut Jenko, predsednik Kulturnega društva Jože Gostič Homec, ki se je ob tej priložnosti zahvalil Mateju Sodinu, da je za namene razstave odstopil čudoviti ambient Plečnikove vile na Homcu. Cvetlični aranžma v razstavnem prostoru, ki lepo dopolnjuje razstavo akvarelov, je pripravila Marta Rode.

Rok Pogačar, avtor razstave akvarelov in Borut Jenko, predsednik KD Jože Gostič Homec.

Rok Pogačar je že kot otrok rad risal, spuščal zmaje, plezal po drevesih in občudoval oblake. Z leti je to pozabil, a ne povsem. Pot v umetniške vode ga je ponovno popeljal nenačrtovan obisk v trgovini s slikarskim priborom pred dvema letoma, ki ga je spomnil na otroško ljubezen: »In sem zopet začel. Tečaj slikanja v slikarski šoli me je dokončno prepričal, da je akvarel prava stvar.« Nastal je opus, ki je bil prvič predstavljen lansko leto v Grajski terasi na Starem gradu nad Kamnikom. Vodenje likovne kolonije v Jegličevem dijaškem domu in sodelovanje na mednarodnem Extempore-ju 2017 na Bledu, sta dodala domišljiji dodatno moč. Stopil je na akvarelno pot brez vrnitve.

Na odprtju razstave je Rok obiskovalcem predstavil tehniko akvarela, pri kateri gre v osnovi za igranje z vodo. Papir je sto odstotno iz bombaža, da voda lahko opravi svoje delo. Barva pa mora biti visoko pigmentirana, ker drugače ne zasije. V belem papirju je v osnovi vključena svetloba, obarvana voda pa naredi vitraž, svetloba pa skozi te barve proseva v tistega, ki opazuje. Po besedah Roka z akvarelom v primerjavi z drugimi slikarskimi tehnikami, ustvarjalec nima sto odstotnega nadzora nad tem kar nastaja, ampak samo delno. Pri akvarelu tudi ne moreš nič popravljati, kot pri nekaterih drugih tehnikah. Na voljo pa imaš zelo malo časa, ko imaš možnost vplivati na vso zadevo. Pri tem se tudi naučiš, da nikoli nisi sam pri stvari, temveč moraš, če želiš kaj narediti, upoštevati tisto, kar je na drugi strani.

Plečnikova vila na Homcu v akvarelu Roka Pogačarja.

»Akvarelno ustvarjanje je stezica do nezavednega, do občutja dobrega in lepega v okolici in v sebi. Vredno mi je stopati po njej in vredno mi je barviti svet deliti z drugimi,« je ob postanku svojih akvarelov v Plečnikovi vili na Homcu še dejal Rok Pogačar.

Razstava Roka Pogačarja bo v Plečnikovi vili na Homcu odprta v nedeljo, 18. 3., od 8. – 12. ter od 15.-18. ure, v soboto, 24. 3., od 10.-12. ter od 15.-18. ure in v nedeljo, 25. 3., od 8.-12. ter od 15.-18. ure.

Ob odprtju razstave je bilo možno dobiti tudi razstavni katalog Poduku in razvedrilo, ki je rezultat lanskoletne razstave ob 110-letnici ustanovitve prvega prosvetnega društva v homški župniji in 100-letnici izgradnje Društvenega doma na Homcu. Avtorja razstave in kataloga, ki ga je izdalo Kulturno društvo Jože Gostič Homec, sta Borut Jenko in Matjaž Šporar. Izdani katalog je sofinancirala Občina Domžale. Kulturno društvo Jože Gostič Homec je ob odprtju razstave Roka Pogačarja, izdalo tudi nove fotografije Homca, na katerih so njegovi akvareli.

Več razstavljenih akvarelov Roka Pogačarja si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miro Pivar, Miha Ulčar; Video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi