Akvareli Dušana Klopčiča: Idila viničarjev

Domačija Pr’ Krajerju v Zgornji Jevnici je gostila že drugo razstavo ljubiteljskega slikarja Dušana Klopčiča iz Domžal. Razstava »Idila viničarjev« je bila postavljena v avtentično okolje, saj jo je avtor pripravil v pravem kmečkem kozolcu, ki je prostor opremil s starimi kmečkimi viničarskimi pripomočki. Na hribčku nad  kozolcem pa so na veter čakali štirje klopotci, da bi se zavrteli in zapeli pesem viničarjev. Pred vhodom na prireditveni prostor pa je čakal »novodobnik« leseni Ford, ki pa je v voznem stanju, saj je podvozje železno, motor od Ford Caprija pa tudi lepo vleče.

Ste že kdaj razen barv uporabljali katere druge sestavine za akvarele? Ljubiteljski slikar Dušan Klopčič, ki deluje v likovnem krožku Društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje, se je lotil nadvse presenetljive tehnike izdelave akvarelov. Za svojih devetnajst akvarelov, ki jih je razstavil v prenovljenem kozolcu v Zgornji Jevnici, je uporabil same naravne materiale: vino Modro frankinjo, balzamični kis, mineralno vodo, cimet in ostro belo moko. In rezultat tega so odlični akvareli, ki bodo žal, po pripovedovanju avtorja razstave, po dobrega pol leta zaradi razkrajanja na svetlobi, čisto obledeli. Edino zatemnjeni prostori, kot so hodniki, bi jim podaljšali življenjsko dobo. Letos se je poizkusil tudi z barvo cvička, ki je presenetljivo dala dober rezultat in s tem lepo sliko. O akvarelih, ki so krasili notranjost kozolca, na latah kozolca pa imajo obešeno seno letošnje prve košnje, je prišla razstava še do lepšega izraza.

Odprtja razstave v prenovljenem kozolcu na domačiji Pr´Krajerju v Zgornji Jevnici v nedeljo, 26. maja 2019, ki jo je avtor Dušan Klopčič poimenoval »Idila viničarjev«, se je udeležilo več kot osemdeset Dušanovih prijateljev, sorodnikov in seveda likovnikov in likovnic likovnega krožka Društva Lipa Domžale. Pred kozolcem je bil razstavljen stari lojtrnik in plug, v štirih starih okenskih okvirjih na polknih pa je bilo razstavljenih kar nekaj slik slikarjev likovnega krožka Društva Lipa Domžale. Med slikami je obiskovalce pričakal razstavljavec Dušan Klopčič z ženo Ido Vidic Klopčič ter njeno sestro Tatjano Rusjan.

Dušan Klopčič je pravi Domžalčan. Do upokojitve je delal kot kuhar na OŠ Venclja Perka Domžale, zdaj že nekaj let redno obiskuje slikarsko šolo v organizaciji Društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje, ki ga vodi diplomirana slikarka Marija Mojca Vilar. V prostem času raziskuje in poglablja svoje znanje slikanja, kar dokazujejo slike z razstave. Vsa razstavljena dela na temo viničarskega dela v vinorodnih goricah so bila ustvarjena v akvarel tehniki z naravnimi materiali, z vinom, balzamičnim kisom in radensko. Del razstave so mu pomagale pripraviti sošolke slikarske šole, ki so v stara trodelna okna slikale različne motive na temo vinogradništva.

Avtor razstave je povedal, da je akvarele slikal pol leta, vinske barve pa se niso posušile in se tudi ne bodo. Ob tem je dejal, da vino v sodih zori, na sliki pa govori. Izdelovanje akvarelov z vinom je bilo kar dolgotrajno, saj je moral najprej vino teden dni  »sušiti«, da je nastala mastna vinska usedlina, zatem pa je to usedlino nanašal na platno ter jo mešal za različne odtenke z balzamičnim kisom in mineralno vodo, da je dobil različne barvne odtenke ter sence. Pridodal je še nekaj cimeta na nekaterih akvarelih, na treh pa je primešal ostro belo moko. Tovrstna razstava je ravno prava za takšno kmečko okolje, kot kozolec tudi je, saj v galeriji ne bi mogli narediti razstave s takim kmečkim vzdušjem, kot je bilo na domačiji Pr´Krajerju. Odlična razstava, ki je obiskovalce zelo navdušila.

Dušan si želi, da bi njegovo zbirko del videl kak slovenski vinar, ki bi se navdušil nad slikami in si z njimi opremil svojo vinsko klet ali razstavni prostor. Dušan je nabavil tudi tristo let staro leseno prešo, za katero čaka samo še papirje. Tudi stari kmečki voz z sodom in brento ter okrašen z vinsko trto je krasil dvorišče, obiskovalci pa so prihajali in prihajali.

Razstavo je odprl avtor sam, program pa je povezovala in z recitalom olepšala Tatjana Rusjan. Med gosti razstave so bile tudi štiri ljudske pevke iz Kulturnega društva Domžale, tokrat brez Moravške Mare, ki so s petjem ljudskih pesmi popestrile dogodek. Za glasbo dobrodošlice, med odprtjem ter po odprtju pa so poskrbeli Dane Grilc na harmoniki, Alenka Terpin na orglicah in tamburici ter Anže Rusjan na kitari. Nekaj besed pa je spregovoril tudi dolgoletni prijatelj Dušana Klopčiča, Marko Kveder iz Rafolč pri Lukovici, ki je v svojem podjetju »Lesene storitve« šest let izdeloval enkraten lesen Fordov novodobnik, da ga sedaj lahko najemajo za poroke. Med drugim je Marko dejal, da ima Dušan stare stvari razstavljene skupaj z akvareli, njegov avto pa tudi ustvarja pridih starega, zato je ta razstava toliko lepša.

Več fotoutrinkov z odprtja razstave si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi