7. Bralnice pod slamnikom – Festival branja, ki povezuje in navdihuje

»Mi smo za branje kakovostnih knjig, ki odpirajo nova obzorja, obenem pa s svojo bogato sporočilnostjo med drugim tudi lajšajo tegobe odraščanja,« v slogu mota letošnjega festivala Bralnice pod slamnikom pravijo na založbi Miš z Gorjuše nad Dobom, ki je glavni organizator tega prvega tovrstnega mladinskega literarnega festivala pri nas. Kot v preteklosti ga založba Miš pripravlja v sodelovanju z več slovenskimi knjižnicami – s knjižnicami Domžale, Nova Gorica, Idrija, Tolmin in Sežana.

Mednarodni literarni festival Bralnice pod slamnikom se letos odvija že sedmič zapored. Številni dogodki preko kakovostnih knjig nagovarjajo najrazličnejše generacije k več strpnosti, medsebojnemu razumevanju, medkulturnemu in medgeneracijskemu sodelovanju ter sprejemanju drugačnosti. Letos festival kot glavno tematiko poudarja bolečine odraščanja, ki jih odlični ustvarjalci mladinske književnosti, domači in tuji, bralcem prikazujejo (in jih tudi detabuizirajo) na različne načine.

V okviru festivala se bo kot v preteklih letih odvilo ogromno, več kot 120 različnih dogodkov po vsej Sloveniji na najrazličnejših lokacijah, od vrtcev do šol, knjižnic, domov za ostarele in drugih ustanov. Največ prireditev se odvija prav ta mesec, sredi cvetočih majskih dni, ko bodo Bralnice pod slamnikom svoja dogajanja okronala tudi z osrednjo slovesnostjo.

Ta bo potekala v sredo, 10. maja, ob 12. uri v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah. Prireditev bo povezoval vsestranski ustvarjalec Boštjan Gorenc – Pižama, udeležili se je bodo mnogi priznani slovenski ustvarjalci mladinske književnosti, osrednja gostja pa bo priljubljena nizozemska ustvarjalka za mlade, pisateljica Marjolijn Hof.

Ljubitelji kakovostnega branja z bogato sporočilno vrednostjo, prisrčno vabljeni na otvoritveni dogodek in tudi na vse druge dogodke Bralnic pod slamnikom, ki se bodo razvrstili tako v naši občini kot tudi drugod po Sloveniji!

Avtor: Vesna Sivec Poljanšek; Foto: Anže Miš
Tagi