650 let Radomelj v Knjižnici Domžale

Ko so Radomlje pred petnajstimi leti praznovale 650 let prve omembe imena kraja, se je zvrstilo več prireditev. Foto kino in video klub Mavrica je pripravil odmevno fotografsko razstavo Janeza Kosmača, na kateri se je na stenah kulturnega doma razvrstila zgodovina: od neolitske kamnite sekire, prek zapisa prve omembe, cerkve svete Marjete, mlinarstva, opekarništva in kmetijstva v 19. stoletju, ustanovitve pošte, šole ter drugih ustanov in služb v 20. stoletju in bogatega društvenega življenja. Odprtje razstave so pospremili s kulturnim programom, ki so ga prispevali koledniki: citrar Tomaž Plahutnik in pevca Janez Majcenovič in Rok Lap. Odprtje so tudi posneli in nastal je polurni film, ki ne le povzema kulturni program, ampak ga prekriva s podobami razstave. Zato je film prepričljiva podoba dogodka, kraja in njegovih krajanov na začetku tega stoletja.

Film so prikazali 9. novembra 2018 v Knjižnici Domžale. Ker je bil posnet v tehniki super VHS, je včasih zastala slika in se izgubil kak glas, kar pa ni pokvarilo nostalgičnega razpoloženja. Le včasih se je iz občinstva zaslišalo: »Glej, tega tudi že ni več.«

Gledalce je po koncu predstave tudi zanimalo, kaj namerava Mavrica z obsežnim dokumentarnim opusom, kje ga je moč videti in katere prireditve nameravajo pripraviti ob 50-letnici, ki jo bodo praznovali čez dva meseca. Projekcija filma se je tudi odlično povezala s knjižnično razstavo o Souvanovi graščini v Volčjem Potoku, ki je nekdaj krasila Arboretum. Arboretum, sosed Radomelj, je namreč najpogostejši fotografski in filmski objekt ter scena radomeljskega kulturnega društva.

Besedilo in fotografije: Igor Lipovšek

Tagi