2nd International blues festival Kamnik 2015

Leto je naokoli in v Kamnik se ponovno vrača Mednarodni festival bluesa. Letos bo to že drugič zapored, ko se bo bodo v treh junijskih petkih predstavile tri skupine in sicer dve domači in ena iz sosednje Hrvaške.

V Blues baru (glavna avtobusna postaja Kamnik), bodo tako kot lani, tudi letos organizirali festival bluesa. Okupirali bodo 3 junijske petke (5. 6, 12. 6. in 19. 6.). Vsak petek pa bo pričetek ob 21.00 uri. Prvi dve skupini prihajata iz Slovenije, tretja pa prihaja iz sosednje Hrvaške, ki so lanski zmagovalci tekmovanja ''Croatian Blues Challenge'' .

5. 6. 2015 – EasyWalkers
Ena vidnejših domačih blues zasedb, vas popelje preko swingerskega teksaškega bluesa v vode Misisipija, kjer vas hipnotizira ritmična ustna harmonika, vse skupaj pa začinijo z mastnimi kitarskimi rifi Chicaga. Pri igranju se opirajo na tradicijo bluesa, vendar hkrati prispevajo svoj izraz bogate zgodovini te zvrsti.

  • Marko Matjašič – kitara, vokal
  • Damir Jazbec – ustna harmonika
  • Daniel Homšak – bas kitara
  • Iztok Repovž – bobni

Kranjsko-ljubljanski bend deluje v tej zasedbi že ob leta 2005. Želja po igranju prvinskega bluesa in nastanku benda se je pojavila pri Kranjčanih – Marku ter Iztoku. Bendu sta se pridružila ljubljanski basist Daniel ter Damir na ustni harmoniki. Matjašič in Jazbec sta imela že skupno zgodovino iz banda Free Spirit ter kasneje Traveling Blues Band.

EasyWalkers

Kot posamezniki delujejo oziroma so delovali tudi z drugimi skupinami ali avtorji, ti so: Adi Smolar, Pero Lovšin, Leteči potepuhi, Ivan Bekčič (Sokoli), Frik Brothers, Andrej Guček (Bluesteam), Lunin Žur, Mestni postopači, Marko Petrušič (Blue Train Quintet), Boris Cavazza, Primož Turk, Klemen Klemen …

12. 6. 2015 – Stand-Art blues band
Deluje z manjšimi premori in v različnih postavah že 15 let. Skupino sestavljajo člani dveh generacij:

  • Miro Kovačič – kitara, vokal
  • Robert Ivačič – ustna harmonika
  • Vili Lipuš – bobni
  • Mario Posel – bas,vokal
  • z občasnimi gosti na različnih instrumentih ( klaviature,kitara…)

Fantje v svojem repertoarju ponujajo priredbe blues uspešnic znanih izvajalcev, ki jih začinijo z rock’n’rollom (Robert Johnson, Little Walter, Willie Dixon, Big Bill Broonzy, Chuck Berry, Roosvelt Sykes, Fats Domino, Muddy Waters…). S tem popestrijo svoj nastop in ga prilagodijo publiki, ki obožuje raznolikost. Glasba, ki jo izvajajo je tako za vse generacije in letne čase.

Stand-Art blues band

19. 6. 2015 – Rolin Humes
Hrvaška zasedba Rolin Humes je pop/rock/blues kvartet, ustanovljen leta 2011. Fantje so se našli po naključju v manjšem jazz klubu, imenovanem Tunel, kjer se je tisti večer odvijal t.i. ‘’Blues jam session’’. Po prvem srečanju in skupnem nastopu se je po njihovih besedah rodila štiri-glava pošast, ki ni imela razloga za samokontrolo in umik, saj so se njeni kremplji že zarili v izkušnjo prvinskega bluesa. Skupino torej sestavljajo:

  • Robert James Hudulin (1983, piano,vokal)
  • Emil Bišćan (1987, bass kitara, aranžmaji)
  • Nikola Smiljanić (1989, kitara)
  • Matej Smiljanić (1995, bobni)

Rolin Humes

Kljub svoji svežini, se je skupina mladih, nadobudnih glasbenikov že pojavila na veliko festivalih in osvojila lepo število glasbenih nagrad. Eden večjih uspehov do sedaj je gotovo zmaga na tekmovanju ‘’Croatian Blues Challenge’’, po zaslugi katere so fantje letos januarja zastopali Hrvaško v Ameriki. Leta 2013 so fantje posneli svoj prvi album z naslovom: "Rolin Humes welcomes you to the Penultimate Supper 6/8", ki je bil s strani ljudstva in kritikov zelo dobro sprejet, kar je fantom omogočilo izstrel na Evropske in Avstralske lestvice največjih blues hitov.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: International Blues Festival Kamnik 2015
Tagi