24. pustni karneval na Viru

V nedeljo, 2. marca 2014, točno ob 14. uri in 24 sekund, je izpred gostišča Kovač na Količevem krenila pustna povorka na tradicionalnem 24. pustnem karnevalu na Viru. Obiskovalci so lahko videli različne skupinske maske, s katerimi so sodelujoči prikazali razne stare običaje in šege, pravljično-domišljijski svet, pa tudi na aktualno politično dogajanja niso pozabili.

V povorki, ki se je vila po ulicah Vira in je trajala dobro uro in pol, so sodelovale tako domače skupine, kot skupine iz drugih predelov Slovenije. Na čelu sprevoda je bil župan Pustne dežele Vir Peter Kosec – Pipi in Godba Domžale, sledile pa so ji različne skupinske maske: Smajliji iz Domžal (predstavljali so kako si politiki pošiljajo SMS-je s smajliji in krojijo našo usodo z nasmehom na obrazu), Orači iz Jablovca (pokači, gospodar in gospodinja, kujiči sejalec in koranti, ki so preganjali zimo in klicali toplo pomlad), Pomoč žlahti v ZOO iz Podzemlja (podpora sorodnikom in prijateljem iz živalskega vrta, ki so še vedno prestrašeni in vznemirjeni zaradi naravne katastrofe), Kekčeva dežela iz Godiča (vragolije iz Kekčeve dežele), Virske mravljice iz Vira (Virske mravljice so povabile hudo mravljico v svoje mravljišče), Srpski Splavovi iz Vira (Splav z veseljaki iz Srbije je pristal na reki Kamniški Bistrici), Korupcija d.d. – Korupcijski minister s svojim osebjem iz Ribnice (mafijsko oz. koruptivno obnašanje slovenske politike), Snežaki v vrtcu iz Kamnika (snežaki – otroci z vzgojiteljicami na sprehodu z vrvico), Haloški Jurek in Raboj iz Dolena pri Ptujski gori (Jurek in Rabolj predstavljata boj med zimo in pomladjo), Arabci s kamelo iz Iga (arabci spremljajo kamelo v tople kraje), Klovnja godba iz Domžale (godba, da je ni), Pirati vseh vetrov iz Zgornjih Jarš, Radomelj in Krtine (pirati vseh vetrov so se zbrali na Viru z namenom, da poiščejo zaklad, ki jim ga je ukradla vlada), Fucbal iz Vira (futsbal), Top Barvice iz Topol (barvice vseh barv), Kekčeva dežela iz Zbilj (Kekčeva dežela), Kam plovejo naše barke? iz Domžal (…), Ure iz Doba (kako učence zjutraj zbudi budilka), Zombiji in Pirati iz Domžal (zombiji in pirati), Kurenti iz Ormoža, Slovenski politiki v zaporniških oblačilih … Prireditev  je povezoval Sebastjan Kepic – Bastjan.

Po zaključku povorke pa se v ogrevanem šotoru v Športnem parku Vir nadaljevala pustna zabava z ansamblom Domačini. Najboljšim maskam pa so podelili tudi nagrade, saj je med samim sprevodom vse maske budno ocenjevala štiričlanska komisija v sestavi: Urška Maučec, Andrej Kralj, Vera Vojska in Jože Tönig  z masko Gorana Klemenčiča. Ob tem je potrebno povedati, da Jože vsako leto izdela kakšne nove maske slovenskih politikov. Letos je tako izdelal masko Bratuškove, Mišiča in Klemenčiča.

Nagrade v kategoriji otroška maska so prejeli: Top Farbice (1. mesto), Klovna (2. mesto), Ure iz Doba (3. mesto), Pika nogavička (4. mesto), Boksarji (5. mesto).

Nagrade v kategoriji odrasla maska so prejeli: Zombiji in pirati (1. mesto), Slapovi (2. mesto), Pomoč žlahti v ZOO (3. mesto), Smajliji (4. mesto), Mravljice (5. mesto), Čebelice (6. mesto), Politiki (7. mesto), Kekčeva dežela (9. mesto) in Ribnčani (10. mesto).

Veliko število sodelujočih mask in velika množica obiskovalcev na včerajšnjem karnevalu na Viru, pove da se je Pustni karneval na Viru že dodobra zasidral kot tradicionalni dogodek, brez katerega v domžalski občini ne bi bilo pravega pusta. Za kar gre zasluga prizadevnim članom Pustne sekcije Striček iz Vira, ki vsako leto poskrbijo, da se na Viru vedno najde kaj za pusta hrusta.

Več foto utrinkov iz pustnega karnevala na Viru boste našli TUKAJ in TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Janez Ravnikar; Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi