23. etno rock festival se seli v Češminov park

Dva večera, dvakrat po štirje izvajalci, osem nastopajočih zasedb oziroma posameznikov in preselitev festivalskega odra v Češminov park v Domžalah – to so osnovne značilnosti letošnjega 23. etno rock festivala, ki bo v petek, 23. avgusta, in v soboto, 24. avgusta, obakrat z začetkom ob 18. uri.

Le s trdno voljo in z zagnanim delom članov KUD Kontrabant festival torej bo, in sicer v petek, 23. avgusta, od 18.00 dalje in v soboto, 24. avgusta 2019, prav tako od 18. ure naprej.

V petek zvečer se bosta najprej predstavila brata Jernej (harmonika) in Tomaž Hostnik (klavir, vokal), ki sta leta 2015 kot zasedba Drajnarjuva Vampa brez kake večje medijske pozornosti in promocije pri založbi Sanje izdala prvenec samosvojega šansona Je pri nas od nekdaj znano. Na njem z vso hudomušnostjo, pikrostjo in obilico sarkazma zarežeta v družbeni vsakdan slovenskega življa, ki ga pesti nešteto težav, za katere si je sicer delno kriv sam ali pa po njem z nečloveškimi dekreti udriha sistem. Čeprav sta brata vesoljni slovenski publiki dokaj neznana, sta že prehodila bogato glasbeno pot. Oba sta akademsko izobražena glasbenika, skladatelja in aranžerja, ki sta sodelovala v številnih klasičnih in tudi bolj rockovskih zasedbah.

Brata Jernej in Tomaž Hostnik kot zasedba Drajnarjuva Vampa. (Foto: loske-novice.si)

Za bratoma Hostnik bo na odru v Češminovem parku s svojim sodobno obarvanim programom nastopila Mengeška godba (19.15–20.30). Kulturno društvo Mengeška godba je bilo ustanovljeno novembra 1884 in neprekinjeno deluje že 135 let. Trenutno šteje 65 aktivnih članov, ki pod vodstvom kapelnika Dimitrija Ledererja izvaja zelo bogat glasbeni repertoar. Poleg tradicionalne narodno-zabavne prireditve Pod mengeško marelo ima godba tudi tematski letni koncert. Zelo obiskan in priljubljen je božično-novoletni koncert, ki je klasično in zabavno obarvan, na njem pa se predstavijo različni domači solisti. Godba vsaj enkrat letno gostuje v tujini. Letno nastopijo na več kot 30 dogodkih oziroma koncertih.

Rock koncert Mengeške godbe v Češminovem parku, septembra 2017. (Foto: Karin Božič)

Tretje mesto že po tradiciji pripada domačim izvajalcem, tokrat pod imenom Kika in Kontrabant (20.45–22.15), kar pomeni, da se bodo tokrat na odru srečali kar trije člani družine Szomi, oče Béla s kitaro, harmoniko in petjem ter hči Kika Szomi Kralj s klarinetom in petjem ter Pál Szomi na bobnih in kitari. Prav gotovo bo program v dobršnem delu podrejen nastopu mlade in imenitne 13-letne klarinetistke Kike, ki prinaša v program in skladbe Kontrabanta svojevrstno svežino.

Kika Szomi Kralj bo najmlajša glasbenica, ki bo nastopila na 23. ERF. (Foto: Primož Hieng)

Prvi festivalski večer bodo zaključili Haiku Garden (22.30–24.00). To je ljubljanska glasbena skupina, ki izvaja t. i. shoegazing glasbo v angleškem jeziku. Aktivni so od leta 2015, ko sta bili dve njihovi pesmi (Until Then in Homely) vključeni na kompilacijo Klubski maraton 2015 Radia Študent. Skupina je septembra 2018 izdala singl Hazel in naznanila, da namerava 25. oktobra izdati svoj prvi studijski album z naslovom Where If Not Now. Album je izšel in prejel izredno dobre ocene s strani kritikov.

Haiku Garden, ljubljanska glasbena skupina, ki izvaja t. i. shoegazing glasbo v angleškem jeziku. (Foto: sigic.si)

Sobotni festivalski večer bo začel Kontra-Kvartet (18.00–19.15). To je akustična slovenska etno skupina, ki izvaja tradicionalno judovsko glasbo – klezmer glasbo v najbolj pristni obliki. Kdor še ni doživel glasbe, polne strasti, dramatičnosti in melanholije, ki seže naravnost do srca, ta je prikrajšan za te užitke. Za nekatere je emocionalna, simpatična, pozitivna, topla, vedno sveža in nikoli staromodna glasba; spet jo drugi vidijo kot samosvojo prepoznavno drugačno, konceptualno, raziskovalno, sporočilno, celo alternativno glasbo.

Kontra-Kvartet izvaja tradicionalno judovsko glasbo – klezmer glasbo v najbolj pristni obliki. (Foto: osebni arhiv Kontra Kvarteta)

Kot drugi gost drugega večera bo nastopil slovenski kantavtor in pesnik Adi Smolar (19.25–20.45), ki ga ni treba posebej predstavljati. Danes 60-letni glasbenik se je rodil v glasbeni družini. V mladosti je Adi igral klarinet in harmoniko in bil član pevskih zborov. Z osemnajstimi leti je začel igrati tudi na kitaro. Leta 1981 je imel prvi javni koncert v Cerknici, v 90. letih 20. stoletja pa je postal znan širši slovenski glasbeni sceni.

Slovenski kantavtor in pesnik Adi Smolar. (Foto: napovednik.com)

Radio Mondo (21.00–22.15) je zasedba, ki jo vodi in usmerja Matej Mijatović, ki je okrog sebe zbral izvrstne glasbenike, ki znajo zaigrati in zapeti Matejeve zamisli. »Nismo samo glasba in zgodbe v rimah, smo še vse tisto okrog in to bi vam radi povedali. Glasba, ki se vali iz zvočnikov Radia Mondo, je mešanica pripovedk šansona, nagajivega kabareja in poskočne, včasih otožne popevke,« pravijo Radio Mondo.

Glasba, ki se vali iz zvočnikov Radia Mondo, je mešanica pripovedk šansona, nagajivega kabareja in poskočne, včasih otožne popevke. (Foto: napovednik.com)

Del Tuha bodo sklenili 23. etno rock festival (22.30–24.00). Skupina je trenutno najbolj pristna in avtentična romska glasbena zasedba v Sloveniji. Sestavljajo jo odlični glasbeniki, ki prihajajo iz romskih naselij v Prekmurju, okoli njih pa je zbrana tudi preizkušena avtorska ekipa. Avtor večine skladb je Milan Ostojič, sicer tudi vodja nekoč uspešne skupine Halgato band, avtor besedil pa Feri Lainšček, ki je ob skupini Halgato band dolga leta sodeloval še z znano romsko skupino Langa.

Del Tuha je trenutno najbolj pristna in avtentična romska glasbena zasedba v Sloveniji. (Foto: youtube.com)

Gre za ekipo, ki jo navdihuje romski temperament, prepoznavni pa so tudi značilni panonski sentimenti. Skupina se torej navezuje na tradicijo znanih prekmursko-romskih zasedb in izvaja predvsem akustično glasbo.

Avtor: Primož Hieng

 

Tagi