23. april – SVETOVNI DAN KNJIGE

23. april je svetovni dan knjige. To je dan, ko praznujemo pisatelji, ilustratorji, knjižničarji, bralci in vsi, ki imamo radi knjige. Dan je posvečen promociji branja, založništva ter zaščiti avtorskih pravic in intelektualne lastnine.

Unesco je leta 1995 razglasil 23. april za Svetovni dan knjige. Pri tem se je oprl na katalonsko tradicijo, ko si na ta dan, ki je tudi praznik svetega Jurija, ljudje že več kot stoletje podarjajo knjige in cvetje, še posebej zaljubljeni in tisti, ki imajo kako drugače koga v srcu. Poleg tega je Unesco s tem datumom opozoril, da je 23. april dan mnogih literarnih obletnic – na ta dan so se rodili ali umrli številni svetovno znani literarni ustvarjalci: Miguel de Cervantes , William Shakespeare, Inca Garcilaso de la Vega, Rupert Broke, William Wordsworth, Maurice Druon, Vladimir Nabokov…

Po številnih krajih, mestih, državah sveta se tega dne odvijajo dogodki in prireditve, ki na prvo mesto postavljajo knjigo. Slovenija je ena redkih držav, ki svetovni dan knjige praznuje več dni in v različnih krajih po državi. Španci ga praznujejo z maratonskim branjem Don Kihota. V Čilu prirejajo sejem, na katerem si izmenjujejo knjige. V Peruju je to dan, ko glasno berejo na številnih prireditvah. Na Švedskem organizirajo tekmovanje za najbolj priljubljeno mladinsko knjigo. V Sarajevu priredijo knjižni sejem. V Franciji tega dne razglasijo pet nominirancev za literarno nagrado l'algue d'or. Praznujejo ga tudi na Kosovu.

Generalna direktorica Unesca Irina Bokova je v letošnji poslanici zapisala, da dan ponuja možnost za razmislek o tem, kako bi skupaj učinkoviteje širili kulturo pisane besede, da bi vsi imeli dostop do nje, tudi s programi za opismenjevanje ter s podporo založništvu, knjigarnam, knjižnicam in šolam. "Pri širjenju izobraževanja, znanosti, kulture in informacij so knjige povsod po svetu naše zaveznice," je zapisala.

23. april je tudi dan, ko si mesta predajajo prestižen Unescov naziv svetovna prestolnica knjige. Ljubljana se je z njim ponašala leta 2010 in ga potem predala Buenos Airesu. Lansko leto je naslov pripadel armenskemu Erevanu, letos ga prevzema glavno mesto Tajske Bangkok. Po besedah Bokove mu je ta čast pripadla zaradi podpore programu za promocijo branja med mladimi in socialno ogroženimi posamezniki, ki ga izvajajo v mestu.

Svetovni dan knjige obeležujemo tudi v Sloveniji. Na Kongresnem trgu so se včeraj dopoldne pričeli 18. slovenski dnevi knjige. Kot je dejal minister za kulturo Uroš Grilc, je dobra knjiga »potrpežljiv učitelj, zgovoren vodič, moder svetovalec, iskren prijatelj, včasih pa tudi neizprosen in zato več kot dostojen nasprotnik«.

Vabljeni, da vzamete knjigo v roke, obiščete najbližjo knjižnico ali se udeležite dogodka, povezanega s knjigo. V domžalski knjižnici jih ta teden pripravljamo precej.

Tako kot že nekaj let doslej je tudi letos obiskovalcem Arboretuma Volčji Potok v ličnih hišicah na razpolago veliko knjig in revij, ki jih lahko prebirajo v parku. Knjižničarji smo pripravili dober izbor. Morda zaidete tja in preživite nekaj trenutkov v tišini, s seboj in dobro knjigo. Ne samo 23. april, vsak dan je lahko dan za pobeg v svet domišljije, rasti, popotovanj, sprostitve…

Avtor: Barbara Zupanc Oberwalder, Knjižnica Domžale
Komentarji uporabnikov
Tagi