21. Etno Rok Festival je odprl svoja vrata

Začel se je že 21. Etno Rok Festival, ki je že drugič dvodneven. V dveh dneh, 25. in 26. avgusta 2017 se je in se bo na ploščadi v Domžalah zvrstilo osem odličnih skupin. Štiri skupine, ki so nastopile v prvem večeru, so navdušile množico obiskovalcev, ki so z aplavzi in tudi s plesom pred odrom pokazali nastopajočim, da so dobro opravili svoje "delo". Tako so prvi večer nastopile skupine: Družina Juvan, Tzigano Brutallo, Jeanette ter za zaključek večera domača glasbena skupina Kontrabant.

21. etno-rock festival, že drugič dvodneven, je odprla zasedba družine Juvan. Sami glasbeni genialci ne glede na to, koliko so stari. Družina Juvan, je po glasbi v Domžalah poznana že vrsto let in jo obenem krasi že zelo dolga zgodovina. Anastazija in Miran Juvan sta po poklicu pedagoga, ki svoje poslanstvo z odliko opravljata in sta na svojem področju zelo uspešna. Njuna sinova Jure in Gal ponosno stopata po glasbenih poteh svojih staršev. Anastazija Juvan razen svojega poklica, ustvarjalne nemire realizira skozi pisanje poezije, tekstov za avtorske pesmi in skozi petje, ki je od nekdaj njena velika ljubezen. Miran Juvan je vsem dobro znani glasbenik, saj se kot pianist in skladatelj v slovenskem prostoru pojavlja že več kot 30 let, obvlada mnoge glasbene stile od popa, jazza, šansonov, muzikalov, otroških pesmi, pa do klasike. Nobena zvrst mu ni tuja, kot sam za sebe to rad pove. Pri avtorskih pesmih pa tudi zapoje in s tem pokaže, da je osnova vsega pri glasbi petje. Gal Juvan je mladi violinist z izrazito virtuoznostjo in pristnim temperamentom. Je dobitnik več regijskih, državnih in mednarodnih nagrad na svojem inštrumentu ter na področju komornega muziciranja. Jure Juvan je mladi pianist, s prefinjenim tonskim občutkom in liričnim izrazom, ki še posebno pride do izraza pri romantičnih skladbah. Obiskuje Umetniško gimnazijo v Celju. Tudi on je bil večkrat nagrajen na regijskih , državnih in mednarodnih tekmovanjih v kategoriji komorna glasba.

Na koncertih se družina Juvan pokaže v vsej svoji glasbeni širini, od petja in igranja avtorskih pesmi, do izvedbe virtuoznih klasičnih del, kakor tudi ostale glasbe, ki jo izvajajo na, temperamentno svojstven način, ter odlično zaigran čardaš očeta in sina. 

Tzigano Brutallo je nov manouche gypsi swing trio, ki preigrava skladbe iz 20-ih in 30-ih let prejšnjega stoletja, poleg tega pa tudi skladbe novejših avtorjev. Repertoar zajema od klasičnih manouche pesmi, pa vse do modernih jazz skladb v manouche preobleki. Za ljubitelje tradicionalnega ter modernejšega jazza. Skupino sestavljata dva kitarista, Marko Zaletelj in Filip Vadnu na akustičnih manouch kitarah ter kontrabasist Marko Furek.

Skupino Jeannette sestavlja raznolika druščina glasbenikov iz Rogaške Slatine. Navdušenci nad francoskim šansonom, swingom, bluesom…, delujejo z željo, da poustvarijo zapeljivo plesno atmosfero ob kateri se poslušalci ujamejo v večne melodije, ki zlahka zlezejo pod kožo. Zasedba Jeannette kot taka je precej sveža, kljub temu so v treh letih obstoja nanizali preko sto samostojnih koncertov doma in drugod. Velja omeniti sodelovanje s slovenskim kulturnim društvom Cankar iz Sarajeva, kjer so gostovali preteklo jesen.

Glasbena pot posameznikov v skupini je bogata in sega že čas nazaj. Aleš Boroš, bolje znan pod vzdevkom Barni, je slatinski kantavtor in stari maček rock'n'rolla, ki je kot frontman in avtor s svojim Barni Bandom v arhive slovenskega rocka nanizal tri albume s številnimi nalezljivimi hiti. V Jeannette je tokrat prevzel vlogo basista. Iz rokerskega ozadja izhaja tudi Sandi Kampuš, ki je bobnal že pri Barni Bandu ter reggae zasedbi Irie Vibes. Boštjan Letnar je svoje harmonikarske veščine izpopolnjeval na glasbeni akademiji v Münchnu. Koncerti in glasbeni performans ni tuj Alanu Haidarju, ki je občinstva razgreval že s funk zasedbo Non Stop. Glasbena pot mlade pevke iz Rogatca, Barbare Rehar, se je z Jeannette šele dobro pričela. Njen izrazit rokerski alt je lahko prefinjen ali silovit, vedno pa iskren in energičen. 

Priredbe, kot tudi avtorske pesmi so narejene v ''stilu Jeannette'', za katerega je značilen zvok klavirske harmonike, ki ga spremlja žanrska in stilska dinamičnost, za katero je odgovorna raznolikost glasbenih ozadij iz katerih izhajajo člani. Ob očarljivih skladbah prejšnjega stoletja, se na repertoarju najdejo tudi drzni francoski šansoni večne Edith Piaf. Koncert se stopnjuje v živahnejše swing ritme, ki poskrbijo za nemirne podplate. V prihodnje si želijo predvsem avtorskega ustvarjanja. Svoj avtorski prvenec so snemali letošnje poletje v studiju Draga Popoviča-Popija v Ljubljani. Komad, kot mu pravijo sami, nosi naslov Permanentno moj, v njem pa lahko uživamo na spletnih straneh Jeannette, radijskih postajah in koncertih.

  

Za zaključek prvega večera pa so nas navdušili Kontrabantovci. Skupina Kontrabant deluje od leta 1994. Neguje in združuje kakovostno akustično etno, folk, country in druge zvrsti glasbe v slovenskem, madžarskem, srbohrvaškem, romskem, židovskem, angleškem jeziku in s pridihom teh tako različnih kultur. Kontrabant je pustil pečat v slovenskem prostoru s številnimi albumi in uspešnicami, nekatere med njimi, npr. “Regrat v salat” in “Prekmurje moje Prekmurje” pa so v Sloveniji ponarodele. Za svoje delo si je Kontrabant prislužil več nominacij za slovensko glasbeno priznanje Zlati Petelin. Pod imenom Nepridiprav so izdali tudi dva zelo popularna CD-ja za otroke, kot producenti in glasbeniki pa so sodelovali tudi pri nastanku dveh CD-jev s slovensko ljudsko glasbo. Béla je leta 2009 izdal tudi izredno dober samostojni album, ki so ga v letu 2014 ponatisnili. Leta 2014 so izdali svoj osmi studijski album “Távozóban”, poezijo madžarskega pesnika Bence Lajosa. Skladbe z albuma izvajajo tako v slovenščini kot v madžarščini. Konec leta 2015 je Kontrabant na svoji spletni strani objavil svoj že 9. album z glasbo, ki je bila posneta na koncertu ob 20. obletnici benda v Lendavi. Skupina je od ustanovitve zamenjala kar nekaj članov, trenutno pa šteje 5 glasbenikov: ustanovitelj Béla Szomi Kralj (harmonika, klasična kitara, buzuki, vokal), dolgoletni član Dušan Železnikar (kitara, buzuki, kljunasta flavta, vokal), Pál Szomi (bobni, cajon, kitara, vokal) Matijas Severhen (bas čelo, bas kitara, bobni, vokal) Gašper Povše (violina, mandolina, vokal) Vsi člani so tudi avtorji glasbe, Béla je avtor okoli 180 pesmi, prevajalec mnogih pesnikov in avtor več knjig s področij astronomije, logike in drugih znanosti. Med drugim je tudi avtor vseznane slovenske pesmi “Zelena dežela”, ki jo je izvajala skupina Victory. 

V soboto, 26. avgusta 2017, pa bodo nastopili še Andrej Omejc in Teja Komar ob 18.00, Sod diha ob 19.15, Samebabe ob 20.30 ter Neozbiljni pesimisti ob 22.30. Vabljeni na drugi večer Etno Rok Festivala, ki vam bo ponudil obilje kakovostne glasbe z odličnimi glasbenik.

Avtor: Miro Pivar; Foto, Video: Miro Pivar
Tagi