20. Gostičevi dnevi

Uvodna prireditev 20. Gostičevih dni bo, tako kot leta 2000, operna predstava G. Vedija Trubadur v Operi HNK Zagreb. Nova postavitev znamenite opere, katere premiera bje bila 22. februarja 2019, nas bo spomnila na Gostičeve nastope v vlogi Manrica, pa tudi na njegovo slovo od odrskih desk prav v tej operi. Za ogled opere smo v soboto, 2. marca, ob 14.30 pripravili tudi avtobusni prevoz s Homca v Zagreb.

Na Gostičevem Homcu bo spominsko daritev v spomin na našega velikega pevca daroval upokojeni koprski škof msgr. mag. Metod Pirih, z glasbeno mašo Albe Vidakovića III. staroslovanska maša pa jo bo spremljal Zbor Cantores sancti Marci, oratorijski zbor cerkve sv. Marka na Gornjem gradu v Zagrebu, pod dirigentskim vodstvo Jurice Petra Petrača in ob orgelski spremljavi Pavaa Mašića. Slovesnost v cerkvi Marijinega rojstva je poleg kulturnega doživetja tudi priložnost za srečanje vseh, ki spoštujejo Gostičevo delo, vsako leto pa se nam pridružijo člani Društva prijateljev zagrebške Opere ter Kulturno-prosvetnega društva Slovenski dom iz Zagreba.

V okviru slovesnosti ob 100. obletnici rojstva Jožeta Gostiča, ki predstavljajo tudi 1. Gostičeve dneve, je bil v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu Slavnosti koncert, na katerem so nastopili znameniti hrvaški in slovenski operni solisti, nepozabni koncert je postal skupna prireditev ljubljanske in zagrebške operne hiše skupaj s Kulturnim društvom Jože Gostič Homec in Društvom prijateljev zagrebške Opere. Na Slavnostnem koncertu so se doslej predstavili tako mladi kot tudi uveljavljeni operni solisti Opere HNK Zagreb ter SNG Opera in balet Ljubljana s posameznimi gosti. Nastopilo je preko 70 solistov, ki jih lahko spremljamo v naših opernih hišah, marsikaterega od njih pa tudi na pomembnih opernih odrih in festivalih v Evropi.

Soliste SNG Opera in balet nam bodo predstavili odlomke iz dveh oper, v katerih je v ljubljanskem obdobju nastopal Jože Gostič: Prodane neveste Bedřicha Smetane ter Hoffmannovih pripovedk Jacquesa Offenbacha. Ob klavirski spremljavi Mojce Lavrenčič bodo nastopili: sopranistki Mojca Bitenc in Rebeka Radovan, mezzosopranistka Elena Dobravec, spominu na Jožeta Gostiča pa se bodo poklonili tudi trije tenoristi: Andrej Debevec, Branko Robinšak in Dejan Maksimilijan Vrbančič.

Solisti Opere HNK Zagreb nam bodo predstavili odlomke iz opere J. Hatzeja Adel in Mara, v kateri je na praizvedbi v ljubljanski Operi leta 1932 v naslovni moški vlogi nastopil Jože Gostič ter znamenite opere G. Verdija Trubadur, opernega dela, ki je še posebej zaznamovalo glasbeno pot našega tenorista. Na našem koncertu bodo ob spremljavi pianista Darijana Ivezića nastopili sopranistka Adela Golac Rilović, tenorist Stjepan Franetović ter basist Davor Radić. Program bo povezoval napovedovalec Ivan Lotrič.

Jubilejne slovesnosti v spomin na opernega pevca Jožeta Gostiča bomo zaključili v petek, 15. marca, ob 19.30 v SNG Opera in balet z operno predstavo J.Offenbacha Hoffmannove pripovedke. V predstavi, ki jo je zrežiral Aleksander Popovski, bodo pod dirigentskim vodstvom Simona Krečiča nastopili solisti, zbor in orkester SNG Opera in balet Ljubljana.

Pokrovitelj 20. Gostičevih dnevov je Občina Domžale. Organizatorji: Kulturno društvo Jože Gostic Homec, Društvo prijateljev zagrebške Opere, SNG Opera in balet Ljubljana, Opera HNK Zagreb.

Informacije o prireditvah lahko dobite na www.gosticevi-dnevi.net.

Kulturno Društvo Jože Gostič Homec; Foto: Kulturno društvo Jože Gostič Homec

 

Tagi