2. Otroški folklorni festival “Pleši, pleši, črni kos” uspešno pod streho

Folklorno društvo Groblje je v soboto, 11. maja 2019, v Kulturnem domu Groblje priredila 2. Otroški folklorni festival “Pleši, pleši, črni kos”, na katerem je sodelovalo šest otroških folklornih skupin. Tako so mladi nadobudni folklorniki, ki skozi celotno šolsko leto pridno vadijo po različnih šolah, na festivalu prikazali vse, kar so se naučili novega. Festival, katerega sceno je pripravil Anton Košenina, predsednik Kulturnega društva Groblje, sta povezovali Lucija Strajnar-Ravnjak in Petra Gotar.

V uvodu 2. Otroškega folklornega festivala “Pleši, pleši črni kos”, je nastopajoče in obiskovalce pozdravila mag. Renata Kosec, podžupanja Občine Domžale, ki je pohvalila gostitelje, člane Folklornega društva Groblje, da so si zadali ta hvalevreden organizacijski zalogaj, kot tudi vodje in glasbeno spremljavo nastopajočih skupin, ki pa jih ne bi bilo, če ne bi bili otroci zainteresirani za plesne vaje in s tem posledično tudi za nastope.

Na 2. Otroškem folklornem festivalu so nastopile naslednje otroške folklorne skupine: Otroška folklorna skupina Hiša otrok Mali princ iz Domžal, v kateri nastopa šestnajst otrok skupine Lupinice, starih od 5 do 6 let. Vadijo enkrat na teden, skupino vodi Miran Murnik; Otroška folklorna skupina Lilije iz Moravč, ki deluje v sklopu OŠ Jurija Vege Moravče. So predšolska folklorna skupina, ki jo obiskuje trinajst otrok, stari od 4 do 5 let. Skupino vodi Karmen Mihelčič, spremlja pa jih godec Gregor Klopčič; Otroška folklorna skupina Osnovne šole Trzin, ki deluje v sklopu interesnih dejavnosti za otroke. V skupini pleše petnajst otrok, pohvalijo pa se lahko s svojimi folklornimi oblačili. Plešejo več različnih plesov, predstavili pa so se že tudi na večih različnih festivalih, kot je Gregorjevo, Florjanov sejem, s Folklorno skupino Trzinka pa so nastopili tudi na mednarodnem folklornem festivalu. Skupino vodita Saša Dolar in Nina Zupan; Otroška folklorna skupina Folklornega društva Lukovica, ki deluje že četrto leto, plesno znanje pa nadgrajujejo z zahtevnejšimi figurami in večglasnim petjem. Trenutno so v skupini otroci povprečne starosti 11 let. Skupino vodita Urška Hribar in Damjana Praprotnik; Otroška folklorna skupina Verine zvezdice iz Kamnika, ki letos praznuje deseto obletnico delovanja. Skupina je del šolskega KUD-a Verine Zvezdice, ki deluje znotraj OŠ Marije Vere Kamnik. V skupini sodeluje osemindvajset otrok, ki plešejo v originalnih kostumih. Skupino vodijo Vanja Hočevar, Marjetka Usar in Alenka Markus, za glasbo pa skrbi Alenka Markuster; Otroška folklorna skupina Kulturnega društva Domžale, ki deluje že osemnajsto leto, obiskujejo pa jo otroci iz bližnje in daljne okolice Domžal. Skupina se vsako leto predstavi z novo postavitvijo, letošnji splet predstavlja star ljudski običaj in otroško dogajanje pod vaško lipo. Vodja skupine je Damjana Praprotnik, pri vodenju pa ji pomagajo Meta Maček, Tanja Zore in Marjeta Bilban.

Po vsakem opravljenem nastopu je posamezna skupina prejela priznanje, vsi nastopajoči pa lično medaljo črnega kosa. Festival so pripravili dr. Franc Hribovšek, Franc Strle, Nevenka Unk-Hribovšek, Betka Kralj, Roman Lazar, Lidija Muzga in člani Folklornega društva Groblje. Ob koncu so se organizatorji zahvalili Službi za turizem Občine Domžale, Občini Domžale, JSKD OI Domžale, KS Jarše-Rodica, Enzo Grafiki Domžale ter Cetličarni Fani Vacik iz Črnuč, ki je prispevala cvetje.

Za nami je tako že drugi otroški folklorni festival, organizatorji pa že obračajo oči v naslednje leto, ko bodo gostili tretji otroški folklorni festival.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi