19. srečanje pevskih zborov Šentvidov Slovenije

Pred devetnajstimi leti je dozorela ideja, da bi se po vsej Sloveniji povezali kraji z imenom Šentvid. Pobuda za srečanje Šentvidov Slovenije je prišla iz pevskih vrst, zato se vsako leto v drugem Šentvidu srečajo pevski zbori iz Šentvida pri Grobelnem, Šentvida pri Stični, Šentvida pri Planini, Šentvida pri Lukovici in Šentvida pri Ljubljani. Srečanje Šentvidov Slovenije traja že devetnajst let. Šentvidi se vsako leto, vsakič drugje, srečujejo, v tem času pa jih poleg petja vežejo tudi prijateljske vezi ter ogledi krajev in znamenitosti Šentvidov.

Mešani pevski zbor Šentviški zvon je v soboto, 16. septembra 2017, v Kulturnem domu v Lukovici gostil 19. srečanje pevskih zborov Šentvidov Slovenije. Srečanje bi moralo prvotno potekati na Veidrovem trgu v Šentvidu pri Lukovici, pa so ga zaradi slabega vremena izvedli v Lukovici. Obiskali so jih in z njimi prepevali pevci in pevke ŽPZ iz Šentvida pri Stični, ŽPZ Rozke Usenik iz Šentvida nad Ljubljano, MoPZ iz Šentvida pri Stični, MoPZ iz Šentvida pri Grobelnem ter MePZ Zarja iz Šentvida pri Planini. Njihova vsakoletna druženja so postala že stalnica, saj jim v vseh Šentvidih radi prisluhnejo.

Pesem združuje, krepi, povezuje in bogati vezi pevcev iz vseh koncev in krajev. Za uvod so obiskovalcem himno Šentvidov "Pa se sliš´" v instrumentalni izvedbi zaigrali mladi glasbenice in glasbeniki Instrumentalnega ansambla Šentviškega zvona, zatem pa je povezovalka Andreja Čokl v uvodnih besedah omenila pomen druženja pevskih zborov Šentvidov. Po uvodnih besedah so nastopajoče ter gledalce in poslušalce pozdravili župan Občine Lukovica Matej Kotnik, predsednica Krajevne skupnosti Prevoje Mateja Orehek ter vodja JSKD OI Domžale Matej Primožič.

V nadaljevanju pa smo slišali lepe domače ljudske ter dve tuji pesmi, ki so jih zapeli MePZ Šentviški zvon iz Šentvida pri Lukovici – zborovodkinja Špela Kink, ŽePZ Vidovo iz Šentvida pri Stični – zborovodja Urban Tozon, ŽePZ Rozka Usenik iz Šentvida nad Ljubljano – zborovodkinja Uršula Jašovec, MoPZ Vidovo iz Šentvida pri Stični – zborovodja Urban Tozon, MoPZ kulturnega društva Šentvid pri Grobelnem iz Šentvida pri Grobelnem – zborovodja Franci Plohl ter MePZ Zarja iz Šentvida pri Planini – zborovodja Matevž Pušnik.

Ob koncu pa, kakor so srečanje začeli s slovensko ljudsko "Pa se sliš´" v instrumentalni izvedbi, so srečanje tudi končali z isto pesmijo, himno Šentvidov Slovenije, združeni zbori Šentvidov Slovenje, ki jo je zapelo 93 pevk in pevcev pod vodstvom zborovodje Matevža Kinka, s tem pa so zaključili 19. srečanje. Spogledujejo pa se že na jubilejno 20. srečanje zborov Šentvidov Slovenije v naslednjem letu, ki bo slavnostno, kot se za jubilej spodobi.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi