19. Gostičevi dnevi

Predstavitev slovesnosti v spomin na opernega pevca Jožeta Gostiča

Na Gostičevem Homcu bo v nedeljo, 4. marca 2018, ob 11. uri daritev v spomin na našega velikega pevca daroval upokojeni ljubljanski nadškof msgr. dr. Anton Stres, z glasbeno mašo Charlesa Gounoda Messe Solenelle en l’honneur de Sainte-Cécile jo bo spremljal zbor Consortium musicum, ki je pod vodstvom zborovodje dr. Mirka Cudermana nastopal na prireditvah v okviru Gostičevih dni s samostojnimi koncerti v Slovenski filharmoniji in pri Spominskih svetih mašah na Homcu, tokrat pa bo nastopil pod vodstvom Gregorja Klančiča s solisti: sopranistko Anamarijo Lazarević, tenoristom Martinom Logar in basistom Matijem Bizjan, na orglah pa jih bo spremljal organist Rok Rakar.

Slovesnost v cerkvi Marijinega rojstva je poleg kulturnega doživetja tudi priložnost za srečanje vseh, ki spoštujejo Gostičevo delo, vsako leto pa se nam pridružijo člani Društva prijateljev zagrebške Opere ter Kulturno-prosvetnega društva Slovenski dom iz Zagreba.

V okviru slovesnosti ob 100. obletnici rojstva Jožeta Gostiča je bil v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu Slavnosti koncert, na katerem so nastopili znameniti hrvaški in slovenski operni solisti, nepozabni koncert je postal skupna prireditev ljubljanske in zagrebške operne hiše skupaj s Kulturnim društvom Jože Gostič Homec in Društvom prijateljev zagrebške Opere. Na Slavnostnem koncertu so se doslej predstavili tako mladi kot tudi uveljavljeni operni solisti Opere HNK Zagreb ter SNG Opera in balet Ljubljana s posameznimi gosti. Nastopilo je preko 60 solistov, ki jih lahko spremljamo v naših opernih hišah, marsikaterega od njih pa tudi na pomembnih opernih odrih in festivalih v Evropi.

Na letošnjem Slavnostnem koncertu, ki bo v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale potekal v nedeljo, 4. marca 2018, ob 17. uri, bodo ob klavirski spremljavi pianista Darijana Ivezića nastopili solisti Opere HNK Zagreb: sopranistka Valentina Fijačko Kobić, mezzosopranistka Dubravka Šeparović Mušović, tenorist Stjepan Franetović in basist Siniša Štork, ki nam bodo predstavili arije iz oper C. Saint Saënsa Samson in Dalila, G. Puccinija La Boheme, G. Verdija Don Carlos, R. Wagnerja Leteči Holandec ter duetom opere J. Offenbacha Hoffmannove pripovedke. Soliste SNG Opera in balet Ljubljana bo na klavirju spremljal pianist Marko Hribernik, nastopili pa bodo: sopranistki Norina Radovan in Martina Zadro, tenorist Dejan Maksimiljan Vrbančič, baritonist Jure Počkaj k.g., ter basist Peter Martinčič. Z arijami in dueti nam bodo predstavili opero W. A. Mozarta Don Giovanni. Progam bo povezoval napovedovalec Ivan Lotrič.

V sporedu 19. Gostičevih dni bosta tokrat spominu na našega tenorista posvečeni operi G. Verdija: v SNG Opera in balet opera La traviata, v kateri je nastopal v vlogi Alfreda, v letu 1939 večkrat z Zlato Gjungjenac v naslovni vlogi kot gostjo v ljubljanski operni hiši. V ponedeljek, 12. marca 2018, ob 19.30 uri pa bodo pod dirigentskim vodstvom Lorisa Voltolinija v predstavi, ki jo je zrežiral Lutz Hochstraate nastopili solisti, zbor in orkester SNG Opera in balet Ljubljana.

V Operi HNK v Zagrebu se bodo letos spominu Jožeta Gostiča poklonili z operno predstavo G. Verdija Sicilijanske večernice v režiji Janusza Kice in pod dirigentskim vodstvom Nikše Bareza. Predstava bo na sporedu v četrtek, 15. marca 2018, organiziramo pa tudi avtobusni prevoz v Zagreb.

Informacije o prireditvah lahko dobite na www.gosticevi-dnevi.net in po telefonu 051 319 675.

Avtor: KD Jože Gostič Homec; Foto: KD Jože Gostič Homec

Tagi