18. Gostičevi dnevi – slovesnosti v spomin na tenorista Jožeta Gostiča

Ljubljana – Homec – Domžale – Zagreb (4. 3. – 18. 3. 2017)

Slovesnosti v spomin na tenorista Jožeta Gostiča, imenovane Gostičevi dnevi, ohranjajo spomin na našega rojaka, svetovno znanega opernega umetnika Jožeta Gostiča s prireditvami, ki potekajo v opernih hišah in krajih povezanih z njegovim življenjem in delom, nastali pa so na pobudo prof. Vladimirja Kranjčevića, ravnatelja Opere HNK Zagreb. Spored 18. Gostičevih dnevov, ki bodo letos potekali od 4. do 18. marca, pripravlja Kulturno društvo Jože Gostič Homec skupaj z Društvom prijateljev zagrebške Opere, SNG Opera in balet Ljubljana in Opero HNK Zagreb.

Uvodna prireditev 18. Gostičevih dni bo tokrat v znamenju pobudnika in glavnega ustvarjalca Gostičevih dni, prof. Vladimirja Kranjčevića, ki bo nastopil kot dirigent Zbora slovenske filharmonije, skupaj pa bodo obeležili njegov 80. rojstni dan ter več kot dvajsetletno skupno ustvarjanje na glasbenem področju. Zbor, ki je kot Slovenski komorni zbor pod vodstvom dr. Mirka Cudermana vrsto let prepeval pri Spominski sv. maši v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu, bo tokrat predstavil Liturgijo sv. Janeza Zlatousta Sergeja Rahmaninova. Kot solist bo nastopil basist Janko Volčanšek.

Liturgija sv. Janeza Zlatousta Sergeja Rahmaninova je monumentalna uglasbitev pravoslavnega bogoslužja, ki je usmerjeno v čaščenje Boga. Ob opiranju na značilnosti ruske pravoslavne večglasne cerkvene glasbe je Rahmaninov le-te prepletel s sodobnimi glasbenimi prvinami v prepričljivo estetsko celoto.

Uvodna prireditev 18. Gostičevih dni bo tokrat v znamenju pobudnika in glavnega ustvarjalca Gostičevih dni, prof. Vladimirja Kranjčevića.

Na Gostičevem Homcu se vsako leto spomnimo našega velikega tenorista z daritvijo Spominske sv. maše, ki jo bo daroval upokojeni ljubljanski nadškof msgr. mag. Alojz Uran, prvič pa se nam bo v sklopu prireditev z glasbeno mašo Franja Serafina Vilharja Hrvaška maša v As-duru predstavil zbor Cantores sancti Marci, oratorijski zbor cerkve sv. Marka na Gornjem gradu v Zagrebu, ki ga bo vodil dirigent Jurica Petar Petrač, na orglah pa jih bo spremljal organist Pavao Mašić. Zbor prihaja iz župnije, v kateri je v bližini cerkve sv. Marka na Gornjem gradu, na Vitezovićevi, 6 živel tudi Jože Gostič. Predstavili nam bodo delo slovenskega skladatelja, ki je živel na Hrvaškem, bil pa je tudi zborovodja predhodnika gostujočega zbora.

Slovesnost v cerkvi Marijinega rojstva je poleg kulturnega doživetja tudi priložnost za srečanje vseh, ki spoštujejo Gostičevo delo, vsako leto pa se nam pridružijo člani Društva prijateljev zagrebške Opere ter Kulturno-prosvetnega društva Slovenski dom iz Zagreba.

Na Gostičevem Homcu se vsako leto spomnimo našega velikega tenorista z daritvijo Spominske sv. maše.

V okviru slovesnosti ob 100. obletnici rojstva Jožeta Gostiča je bil v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu Slavnosti koncert, na katerem so nastopili znameniti hrvaški in slovenski operni solisti, nepozabni koncert je postal skupna prireditev ljubljanske in zagrebške operne hiše skupaj s Kulturnim društvom Jože Gostič Homec in Društvom prijateljev zagrebške Opere. Že petnajsto leto zapored se nam bodo solisti predstavili na koncertu v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah, na katerem so se doslej predstavili tako mladi kot tudi uveljavljeni operni solisti Opere HNK Zagreb ter SNG Opera in balet Ljubljana s posameznimi gosti. Nastopilo je preko 60 solistov, ki jih lahko spremljamo v naših opernih hišah, marsikaterega od njih pa tudi na pomembnih opernih odrih in festivalih v Evropi.

Že petnajsto leto zapored se nam bodo solisti predstavili na koncertu v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah.

V sporedu 18. Gostičevih dni bomo posebno pozornost posvetili dvema operama, ki sta bili pomembni v opusu Jožeta Gostiča. V hrvaški operni stvaritvi, Eru z onega sveta, mu je skladatelj Jakov Gotovac priznaval enkratnost v njegovi upodobitvi Miće in mu bil za to iskreno hvaležen, Madame Butterfly pa predstavlja povezavo med njegovim delom v Ljubljani in v Zagrebu, saj se je v vlogi Pinkertona Pinkerton prvič predstavil v ljubljanski Operi, z njo gostoval v Zagrebu in nato kot član Opere HNK Zagreb redno nastopal v Zagrebu. Največkrat pod dirigentskim vodsvom Lovra Matačiča.

Predstava Jakova Gotovca Ero z onega sveta v Operi HNK Zagreb, ki bo na sporedu v sredo, 8. marca, je v svoji zasnovi naslednica postavitve, v kateri je nastopal naš tenorist. Pod dirigentskim vodstvom Josipa Šege in v režiji Krešimirja Dolenčiča bodo nastopili solisti, zbor in orkester Opere HNK Zagreb.

Operna predstava Giacoma Puccinija Madama Butterfly je nova postavitev SNG Opera in balet Ljubljana. Japonsko tragedijo je režiral Vinko Möderndorfer, dirigent predstave pa bo Loris Voltolini. V soboto, 18. marca, nas bodo svet Puccinijeve glasbe popeljali solisti, zbor in orkester SNG Opera in balet Ljubljana.

Pokrovitelj prireditev v Sloveniji je Občina Domžale, na Hrvaškem pa Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve republike Hrvaške.

Avtor: KD Jože Gostič Homec; Foto: KD Jože Gostič Homec, arhiv Domžalca
Tagi