18. Gostičevi dnevi – slovesnosti v spomin na našega rojaka, svetovno znanega tenorista Jožeta Gostiča

V teh dnevih potekajo slovesnosti v spomin na tenorista Jožeta Gostiča, imenovani Gostičevi dnevi, ki ohranjajo spomin na našega rojaka, svetovno znanega opernega umetnika Jožeta Gostiča s prireditvami, ki potekajo v opernih hišah in krajih povezanih z njegovim življenjem in delom, nastali pa so na pobudo prof. Vladimirja Kranjčevića, ravnatelja Opere HNK Zagreb. V nedeljo, 5. marca 2017, so spomin na tenorista obeležili na Homcu s Spominsko sveto mašo in s Slavnostnim koncertom v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale.

18. Gostičevi dnevi, ki jih pripravlja Kulturno društvo Jože Gostič Homec skupaj z Društvom prijateljev zagrebške Opere, SNG Opera in balet Ljubljana in Opero HNK Zagreb, so se pričeli z uvodno prireditvijo v soboto, 4. marca 2017, v Slovenski filharmoniji, ki je bila tokrat v znamenju pobudnika in glavnega ustvarjalca Gostičevih dni, prof. Vladimirja Kranjčevića, ki je nastopil kot dirigent Zbora slovenske filharmonije, skupaj pa so obeležili njegov 80. rojstni dan ter več kot dvajsetletno skupno ustvarjanje na glasbenem področju. Zbor, ki je kot Slovenski komorni zbor pod vodstvom dr. Mirka Cudermana vrsto let prepeval pri Spominski sv. maši v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu, je tokrat predstavil Liturgijo sv. Janeza Zlatousta Sergeja Rahmaninova. Kot solist je nastopil basist Janko Volčanšek.

Uvodna prireditev v Slovenski filharmoniji je bila v znamenju pobudnika in glavnega ustvarjalca Gostičevih dni, prof. Vladimirja Kranjčevića.

Spominska sv. maša na Homcu
Kot je že običaj, se na Gostičevem Homcu vsako leto spomnijo našega velikega tenorista z daritvijo Spominske sv. maše, ki jo je v nedeljo, 5. marca 2017, daroval upokojeni ljubljanski nadškof msgr. mag. Alojz Uran, prvič pa se je v sklopu prireditev z glasbeno mašo Franja Serafina Vilharja Hrvaška maša v As-duru predstavil zbor Cantores sancti Marci, oratorijski zbor cerkve sv. Marka na Gornjem gradu v Zagrebu, ki ga je vodil dirigent Jurica Petar Petrač, na orglah pa jih je spremljal organist Pavao Mašić. Zbor prihaja iz župnije, v kateri je v bližini cerkve sv. Marka na Gornjem gradu, na Vitezovićevi, 6 živel tudi Jože Gostič. Predstavili so delo slovenskega skladatelja, ki je živel na Hrvaškem, bil pa je tudi zborovodja predhodnika gostujočega zbora.

Spominsko sv. mašo na Gostičevem Homcu je daroval upokojeni ljubljanski nadškof msgr. mag. Alojz Uran.

Po besedah predsednika KD Jože Gostič, Boruta Jenka, je slovesnost v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu poleg kulturnega doživetja tudi priložnost za srečanje vseh, ki spoštujejo Gostičevo delo, vsako leto pa se jim pridružijo člani Društva prijateljev zagrebške Opere in Kulturno-prosvetnega društva Slovenski dom iz Zagreba ter nekateri drugi gostje. Letos se je Spominske sv. maše udeležil tudi evropski poslanec Lojze Peterle.

Slavnostni koncert v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale
Že petnajsto leto zapored so se solisti predstavili na koncertu v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah, na katerem so se doslej predstavili tako mladi kot tudi uveljavljeni operni solisti Opere HNK Zagreb ter SNG Opera in balet Ljubljana s posameznimi gosti. Nastopilo je preko 60 solistov, ki jih lahko spremljamo v naših opernih hišah, marsikaterega od njih pa tudi na pomembnih opernih odrih in festivalih v Evropi.

Na letošnjem Slavnostnem koncertu so solisti Opere HNK Zagreb in SNG Opera in Balet Ljubljana izvajali opere in arije G. Donizettija, G. Verdija, W.A.Mozarta, G. Rossinija. G. Verdija in L.van Beethovna.

Na Slavnostnem koncertu so nastopili solisti Opere HNK Zagreb in SNG Opera in Balet Ljubljana.

Iz Opere HNK Zagreb so nastopili sopranistka Marija Kuhar Šoša, baritonist Ljubomir Puškarić, bas-baritonist Ozren Bilušić in sopranistka Adela Golac Rilović, na klavirju pa jih je spremljal Darijan Ivezić. Iz SNG Opera in balet iz Ljubljane so nastopili basist Saša Čano, tenorist Branko Robinšak, baritonist Jože Vidic in sopranistka Urška Breznik, na klavirju pa jih je spremljal Marko Hribernik. Vezni tekst za predstavo je napisala Marija Barbieri, napovedovalec je bil Ivan Lotrič. Ob koncu so prof. Vladimirja Kranjčevića ob njegovem jubileju, 80. rojstnem dnevu, presenetili z darili, ki sta ga izročila predstavnica Občine Domžale, Andreja Pogačnik Jarc in predsednik KD Jože Gostič Homec, Borut Jenko ter zapeto čestitko združenih opernih pevcev iz Hrvaške in Slovenije.  

Spominske slovesnosti bodo potekale še v Operi HNK Zagreb in SNG Operi in balet Ljubljana
V sporedu letošnjih 18. Gostičevih dni bodo posebno pozornost posvetili dvema operama, ki sta bili pomembni v opusu Jožeta Gostiča. V hrvaški operni stvaritvi, Eru z onega sveta, mu je skladatelj Jakov Gotovac priznaval enkratnost v njegovi upodobitvi Miće in mu bil za to iskreno hvaležen, Madame Butterfly pa predstavlja povezavo med njegovim delom v Ljubljani in v Zagrebu, saj se je v vlogi Pinkertona Pinkerton prvič predstavil v ljubljanski Operi, z njo gostoval v Zagrebu in nato kot član Opere HNK Zagreb redno nastopal v Zagrebu. Največkrat pod dirigentskim vodsvom Lovra Matačiča.
Predstava Jakova Gotovca Ero z onega sveta v Operi HNK Zagreb, ki bo na sporedu v sredo, 8. marca, je v svoji zasnovi naslednica postavitve, v kateri je nastopal naš tenorist. Pod dirigentskim vodstvom Josipa Šege in v režiji Krešimirja Dolenčiča bodo nastopili solisti, zbor in orkester Opere HNK Zagreb.

Operna predstava Giacoma Puccinija Madama Butterfly je nova postavitev SNG Opera in balet Ljubljana. Japonsko tragedijo je režiral Vinko Möderndorfer, dirigent predstave pa bo Loris Voltolini. V soboto, 18. marca, nas bodo svet Puccinijeve glasbe popeljali solisti, zbor in orkester SNG Opera in balet Ljubljana.

Pokrovitelj prireditev v Sloveniji je Občina Domžale, na Hrvaškem pa Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve republike Hrvaške.

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi