14. Festival gorniškega filma čez mesec dni

Konec februarja vse poti vodijo na Festival gorniškega filma, ki bo v svoji 14. izvedbi gostoval v Ljubljani, Domžalah, Celju, Radovljici in Slovenski Bistrici. Med 24. februarjem in 1. marcem bo na ogled 37 filmov o alpinizmu, plezanju, avanturi, gorski naravi in kulturi, z obiskovalci festivala bo svoje zgodbe delilo pet predavateljev.

V ljubljanskem Cankarjevem domu, Mestnem kinu Domžale, celjskem Mestnem kinu Metropol, Linhartovi dvorani v Radovljici in Kinu Slovenska Bistrica se tudi letos obeta teden navdihujočih zgodb iz zakladnice gorskega sveta, dih jemajočih pustolovščin in premikanja meja v navpičnici, spoznavanja skrivnostnih gorskih kultur, občudovanja veličine narave in premisleka ob naravovarstvenih sporočilih. Med izbranimi filmi – 37 se jih bo predstavilo v tekmovalnem in dva v spremljevalnem programu – je vrsta že nagrajenih na tujih gorniških festivalih, pa tudi nekaj tistih, ki šele začenjajo svojo festivalsko pot.

Rdeča nit letošnjega gorniškega praznika v dolini so celovečerni filmi, saj jih je v tekmovalnem sporedu kar šest, daljših od 70 minut, med njimi nagrajeni Teža vode, Klavir v Zanskar, Zadnja gora in Sanjska dežela. Pečat bodo dodale ženske, protagonistke v več filmih, med katerimi izstopajo celovečerna Sladki rekviem in Čolite, srednjemetražna Ani, nune iz Yaqen Gara in Hčere Karakoruma ter kratki filmi Visoka šola, Daleč stran in Isabella. Na ogled bo še trojec filmov slovenskih ustvarjalcev: Smučanje po ognjenem obroču, Edspedicija in Latok 1.

Foto: film Divja Avstrija Dežela ki jo je ustvarila voda – 14. FGF.

Filme bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija: režiserka in novinarka Vida Valenčič, filmski ustvarjalec in fotograf Rožle Bregar ter nekdanji predsednik Ameriškega alpinističnega kluba in alpinist Jim Donini.

V spremljevalnem programu bo mogoče ob arhivskih posnetkih in v družbi takratnih akterjev podoživeti prve jugoslovanske alpinistične odprave (JAHO) Trisul (1960), Kangbačen (1965) in Anapurna II in IV (1969), si ogledati Kino koncert, neme filme z živo glasbo, ter spoznati slovensko šolo za nepalske gorske vodnike v Manangu.

Foto: film Artiko – 14. FGF.

Slovensko občinstvo bo razveselilo tudi pet odličnih predavateljev. Američan Jim Donini se že več kot pol stoletja vrača k navpičnim granitnim stolpom Karakoruma in Patagonije, kjer so legendarne njegove avanture na Latoku 1 in Torre Eggerju, na vrh katerega je opravil celo prvi vzpon. Jera Musič bo obudila spomine, kako je lani pri rosnih 19 letih kot prva Slovenka prehodila 3500 kilometrov dolgo Apalaško pešpot, s plezalcem Davidom Debeljakom bomo doživeto raziskovali strme stene po vsem svetu in zrli v zvezdno nebo, Milan Romih bo predstavil svojo bogato alpinistično pot in nov roman Skozi trave oblakov, Tomaž Jakofčič pa prelomne vzpone in odprave, ki so krojili njegov alpinizem, filozofijo in način življenja.

Cena vstopnice za posamezni sklop filmov in predavanj na vseh prizoriščih je 6 evrov, za projekcije in predavanja ob 16. uri 5 evrov. Celoten program in druge podrobnosti najdete na spletni strani festivala gorniski.si.

Manca Ogrin, Festival gorniškega filma

Tagi