“Zaradi vžiga oljne krpe v košu, zagorela garaža v Zagorici”

V četrtek, 17. oktobra 2013, malo pred 18. uro, je prišlo zaradi vžiga oljne krpe v košu do požara na objektu – garaži za kamione in gradbene stroje v Zagorici pri Rovah.

Zaradi hitrega širjenja ognja, je lastnik objekta takoj poklical Regijski center za obveščanje na številko 112 in zahteval pomoč. Le-ti so obvestili CPV Domžale, ta pa je preko pozivnikov takoj alarmiral PGD Rova. Takoj prihodu na kraj požara, so domači gasilci glede na razsežnost požara in bližine stanovanjske hiše ter delavnice, zaprosili za pomoč sosednja društva PGD Radomlje in PGD Homec.

Gasilci so takoj po prihodu pričeli gasiti goreči objekt. Ker je obstajala velika možnost, da se v gorečem objektu nahajajo ujete osebe, so se gasilci opremljeni z dihalnimi aparati podali v notranje prostore. Zaradi bližine stanovanjske hiše, delavnice in čebelnjaka, bi lahko prišlo do požarnega preskoka, zato so gasilci zavarovali tudi te objekte. Požar so gasilci hitro pogasili in preprečili, da bi prišlo do večje škode na parkiranih tovornjakih in delovnih strojih ter da bi se požar razširil na bližnje objekte. Prav tako v objektu v času požara ni bilo oseb.

Na srečo je šlo le za vajo, ki so jo pripravili gasilci PGD Rova, na njej pa so sodelovali še poklicni gasilci CPV Domžale in prostovoljni gasilci PGD Radomlje in PGD Homec. V mesecu oktobru, ki je tradicionalno Mesec požarne varnosti, potekajo namreč po celotni Sloveniji razne preventivne in druge aktivnosti, ki jih izvajajo gasilci. V tem času potekajo tudi razne intervencijske vaje, s katerimi gasilci proučijo možne načine gašenja določenih objektov, hkrati pa so takšne vaje tudi usposabljanje gasilcev za intervencije, ki bi se v realnih okoliščinah lahko zgodile. Takrat pa vsekakor ni popravnega izpita.

Kot nam je povedal poveljnik PGD Rova, Miha Uršič so s sektorsko gasilsko taktično vajo »Zagorica 2013«, želeli preveriti strokovno in fizično usposobljenost operativnih gasilcev ter preveriti delovanje UKW zvez, sistem tihega obveščanja s pozivniki ZARE in spoznavanje požarno obrambnega terena. Na vaji je sodelovalo 60 gasilcev s sedmimi gasilskimi vozili. Kot nam je še povedal Uršič je z izvedbo vaje zadovoljen.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Janez Ravnikar
Komentarji uporabnikov