Zaradi večjega drevesa v potoku Pšata, voda ogrožala bližnje hiše

Zaradi dolgotrajnega dežja so ponekod že narasle reke in potoki, voda pa zaenkrat na srečo še ne prestopa bregov. Se pa to lahko kaj hitro zgodi, če se v strugah znajde drevje ali vejevje, ki preusmeri tok vode. Ravno to se je danes pripetilo na Pšati, kjer se je v potoku Pšata zagozdilo veliko drevo, zaradi česar so bile ogrožene bližnje hiše. Na kraju so posredovali gasilci CZR Domžale in PGD Ihan, ki so drevo razžagali in ga s pomočjo krajana, kateri je na pomoč priskočil s traktorjem, izvlekli iz vode. Nekaj pred 9. uro pa so bili aktivirani tudi gasilci PGD Študa, ki so posredovali na Pšati 97, kje so drevje, vejevje in odpadki zagozdili most, voda pa je prav tako ogrožala bližnje stanovanjske hiše.

Bogdan Potočnik, vodja IV. izmene poklicnih gasilcev CZR Domžale nam je povedal, da so nekaj po osmi uri zjutraj prejeli obvestilo, da se v potoku Rača nahaja večje drevo, ki je preusmerilo tok vode, zaradi česar so ogrožene bližnje hiše. Na kraju so skupaj z gasilci PGD Ihan razžagali drevo, na pomoč pa jim priskočil tudi krajan s traktorjem, s katerim so drevo izvlekli iz struge potoka.

Gasilci PGD Študa pa so bili nekaj pred deveto uro napoteni na Pšato 97, kjer so drevesa, vejevje in odpadki, ki jih je prinesel tok vode, zagozdili tamkajšnji most, voda pa je ogrožala bližnje stanovanjske hiše, saj je že prestopila bregove. Borut Ernestl, vodja intervencije PGD Študa nam je povedal, da so skupaj z zunanjim izvajalcem odstranili zagozde in sprostili potok, da se je voda vrnila nazaj v strugo. Ob tem Ernestel dodaja, da do takšnih stvari prihaja predvsem zaradi neodgovornega ravnanja nekaterih ljudi, ki ostanke vej in druge odpadke mečejo v vodo ali pa jih puščajo na brežinah. Ob večjem deževju jih tok vode odnese, dokler se nekje ne zagozdijo. S podobnim primerom so se študljanski gasilci srečali minulo nedeljo na mostu pri bioplinarni v Šudi, kjer je zagozdeno drevje in vejevje oviralo pretok vode v Kamniški Bistrici.

Po besedah Potočnika je voda z bližnjega travnika ob avtocesti ogrožala tudi tri hiše v Dobu pri Domžalah, zaradi česar so pristojni zaprli zapornice, gasilci pa so opravili ogled kraja in preverili stanje. Po naših informacijah so imeli nekaj težav z meteorno vodo ponoči tudi krajani na Brdu pri Ihanu.

Miha Ulčar; Foto, video: CZR Domžale

Tagi