»Zaradi udara strele prišlo do požara na gospodarskem poslopju v Nožicah«

Včeraj nekaj po 16. uri popoldan je zaradi udara strele prišlo do požara na gospodarskem poslopju v Nožicah. Ker se je v poslopju nahajalo veliko gorljivih snovi, se je začelo močno kaditi v medetažnem prostoru objekta, ogenj pa je preskočil na zgornje nadstropje, v katerem se je nahajalo seno.

Včeraj v popoldanskih urah je v gospodarsko poslopje v Nožicah udarila strela. Domačini so opazili dim, ki se je valil iz poslopja in takoj poklicali na Regijski center za obveščanje Ljubljana (112). Ta je prek pozivnikov aktiviral gasilce PGD Homec in poklicno gasilsko enoto CZR Domžale. Zaradi velike zadimljenosti in same velikosti objekta, pa so aktivirali še gasilske enote PGD Radomlje, PGD Rova in PGD Šmarca.

Gasilci so takoj po prihodu pričeli z gašenjem objekta ter z notranjimi napadi in reševanjem živine, ki se je nahajala v objektu. Zaradi hitrega posredovanja jim je požar kmalu uspelo pogasiti ter rešiti objekt pred ognjenimi zublji. Ker je do požara prišlo na zelo strnjenem naselju, kjer se nahaja več stavb, so gasilci z vodo varovali tudi bližnje objekte, saj je obstajala bojazen, da bi prišlo do požarnega preskoka.

Na srečo je šlo za gasilsko-reševalno vajo, ki so jo v mesecu oktobru – mesecu požarne varnosti pripravili gasilci PGD Homec. Po besedah poveljnika Luke Repanška, je bil namen vaje preveriti fizično in strokovno usposobljenost operativnih gasilcev, prve pomoči ter delovanje gasilske tehnične opreme. Namen vaje je bil tudi postopek reševanja ljudi in živali iz zadimljenih prostorov, dostopnost intervencijskih vozil na to območje ter preveriti dobave vede za gašenje. Prav tako so z vajo preverili delovanje UKV zvez, aktiviranje in alarmiranje enot s pozivniki sistema ZA-RE in sistema FLORJAN. Na vaji je sodelovalo 47 gasilcev z devetimi vozili ter osem rediteljev.

Ker pa takšne vaje niso same sebi namen, je izvedba vaje potekala pod budnim očesom poveljnika Gasilske zveze Domžale Matjaža Merkužiča, ki je sodelujočim gasilcem po zaključku vaje podal tudi prvo oceno izvedbe vaje.

Več fotoutrinkov z vaje si lahko ogledate v fotogalerijah:

FOTOGALERIJA 1 (Foto: Karin Božič)

FOTOGALERIJA 2 (Foto: Miha Ulčar)

FOTOGALERIJA 3 (Foto: Miro Pivar)

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Karin Božič, Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Tagi