“Zaradi požara na večjem gospodarskem objektu in prometne nesreče na Homcu posredovalo 145 gasilcev”

Medobčinska gasilsko taktično reševalna vaja "Homec 2019"

Regijski center za obveščanje (112) je včeraj okrog 17. ure s strani zaposlenega v podjetju predelovalne lesne industrije na Homcu prejel obvestilo, da je zaradi vzdrževalnih del prišlo do požara v skladišču suhega lesa, zaradi suhega lesa in močnega vetra pa se je požar razširil še na gospodarski objekt in ostrešje. V približno istem času je občan Regijski center za obveščanje obvestil, da je v bližini požara prišlo do prometne nesreče dveh osebnih vozil, v kateri se je poškodovalo več oseb.

Regijski center za obveščanje je takoj po obvestilu aktiviral teritorialne enote PGD Homec, CZR Domžale, PGD Radomlje in PGD Rova. Po prihodu prvih enot na kraj požara in prometne nesreče, je vodja intervencije glede na oceno o obsežnosti požara in njegovega hitrega širjenja ter posredovanja v prometni nesreči, zahteval aktiviranje vseh gasilskih društev Gasilske zveze Domžale ter sosednjih gasilskih društev PGD Šmarca, PGD Duplica in PGD Križ. Za večjo število gasilskih enot se je vodja intervencij odločil tudi zaradi dobave vode, saj v neposredni bližini intervencije ni delovalo hidrantno omrežje, saj so ravno v tistem času na vodovodnem omrežju potekala vzdrževalna dela.

Na medobčinski gasilsko taktični reševalni vaji je sodelovalo 145 gasilcev z 28 gasilskimi vozili.

Takšen je bil scenarij alarmiranja gasilskih enot na medobčinski gasilsko taktično reševalni vaji Homec 2019, ki so jo ob 90-letnici delovanja pripravili gasilci PGD Homec na gospodarski objekt Tesarstva Žekar na Homcu. Obenem pa je bila vaja namenjena usposabljanju gasilcev za primere resničnih intervencij. Scenarij vaje je predvideval, da so v popoldanskem času v skladišču suhega lesa izvajali vzdrževalna dela, kjer je zaradi nepazljivosti prišlo do požara. Delavci ki so izvajali vzdrževalna dela, so takoj poskušali pogasiti začetni požar, vendar se je zaradi suhega lesa požar hitro razširil na celotno skladišče, zahodni veter pa je pospešil preskok požara na gospodarski objekt – tesarsko lopo, ki se nahaja na vzhodni strani objekta. Prav tako je ogenj zajel manjši del ostrešja na vzhodnem delu tesarske lope. V tistem času je na bližnji cesti zaradi nepazljivosti voznikov, ki so svojo pozornost usmerili h gorečemu objektu, ne pa vožnji na cesti, prišlo tudi do prometne nesreče dveh osebnih vozil, v kateri se je poškodovalo več oseb.

Vaja je bila namenjena preverjanju usposobljenosti gasilcev in gasilske opreme ter hkrati tudi usposabljanje za posredovanje v primeru resničnih intervencij na takšnih objektih.

Gasilci so takoj po prihodu pričeli z zunanjimi in notranjimi napadi, ki so vključevali preiskovanje prostorov in iskanja ujetih ter poškodovanih oseb. Po scenariju so v tesarski lopi ostali ujete tri poškodovane osebe, v bližnji pisarni ena oseba ter še dve osebi v garaži. Prav tako so gasilci posredovali tudi v prometni nesreči, ki se je pripetila v bližini, v njej pa so poškodbe utrpele štiri osebe. Gasilci so morali izvesti tudi tehnični poseg, da so iz vozil rešili ujete osebe. Vse poškodovane osebe so oskrbeli na triažnih mestih.

Medobčinsko gasilsko taktično reševalno vajo “Homec 2019” je vodil Luka Repanšek, poveljnik PGD Homec.

Kot smo že omenili je šlo na srečo le za medobčinsko gasilsko taktično reševalno vajo Homec 2019, ki je bila po besedah poveljnika PGD Homec in vodje vaje Luke Repanška namenjena preverjanju strokovne in fizične usposobljenosti operativnih gasilcev, ustreznosti gasilske tehnične opreme in preizkusu delovanje UKV zvez, sistema aktiviranja in alarmiranja enot s pozivnikom sistema ZA-RE. Prav tako so z vajo preverili dostopnost intervencijskih vozil in sposobnost dobave večje količine požarne vode na to območje in seveda reševanje oseb iz gorečih objektov ter v prometnih nesrečah. Na vaji je sodelovalo 145 gasilcev z 28 gasilskimi vozili.

Ker takšne vaje niso same sebi namen, temveč so namenjene preverjanju usposobljenosti gasilcev in gasilske opreme in so hkrati tudi usposabljanje za posredovanje v primeru resničnih intervencij, je vaja potekala pod budnim očesom Matjaža Merkužiča, poveljnika CZR in GZ Domžale, Martina Juterška iz CZR Domžale in Iztoka Vozlja iz PGD Ihan, ki so na koncu sodelujočim gasilcem podali prvo oceno izvedbe vaje.

Kot smo že omenili je bila medobčinska gasilsko taktično reševalna vaja izvedena v sklopu 90-letnice delovanja PGD Homec. Jubilej bodo homški gasilci slavnostno obeležili v soboto, 29. junija 2019. Ob 17. uri se bo začel gasilski mimohod, ob 18. uri sledi slavnostna prireditev, na kateri bodo prevzeli tudi novo gasilsko vozilo GVM-1, v nadaljevanju pa sledi še velika vrtna veselica, na kateri bodo letos za zabavo skrbeli Viharniki. Za vse ostalo pa bodo poskrbeli homški gasilci. Letos bo veselica potekala v velikem prireditvenem šotoru pri gasilskem domu.

Več fotoutrinkov z medobčinske gasilsko taktično reševalne vaje si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi