»Zaradi potresa, ki je stresel Trzin, na nogah gasilci«

Včeraj okrog 16. ure popoldan je osrednji del Slovenije stresel močnejši potres, ki je najhuje prizadel novi del Trzina, kjer se nahaja tudi večstanovanjsko naselje, šola in kulturni dom. Zaradi tresenja tal se je v stavbah razvilo več požarov, na bližnji cesti pa se je pripetila hujša prometna nesreča. Z bližnjega hriba Onger se je v dolino vsulo skalovju, na samem hribu pa se je takrat nahajalo več pohodnikov.

Zaradi naravne nesreče je bilo takoj aktiviranih večje število gasilskih in reševalnih enot, ki so se spopadli s posledicami potresa ter reševanjem ljudi in premoženja. Poleg domačega društva PGD Trzin so bila aktivirana tudi gasilska društva v Požarnem sektorju Domžale (PGD Domžale – mesto, PGD Stob – Depala vas, PGD Študa, PGD Ihan, PGD Pšata – Dragomelj), Gasilske zveze Mengeš (PGD Mengeš, PGD Loka pri Mengšu, PGD Topole) in sosednje društvo PGD Črnuče. Aktivirana je bila tudi ekipa prve pomoči Civilne zaščite Trzin in reševalci NMP ZD Kamnik.

Gasilci so takoj po prihodu pričeli s postopki reševanja ponesrečencev, gašenja požarov in izvedli reševanje iz podzemnih garaž ter stanovanj. Prav tako so na bližnjem hribu pričeli z iskalno akcijo pogrešanih pohodnikov. Ker se je pripetila tudi hujša prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena osebno vozilo in avtobus, so gasilci ujete in poškodovane potnike reševali s tehničnim posegom.

Na srečo je šlo za veliko gasilsko-reševalo vajo, ki so jo pripravili gasilci PGD Trzin, vaja pa je vsebovala scenarij potresa in posledice, ki bi jih povzročil. Na vaji je sodelovalo 79 gasilcev z 18. gasilskimi vozili ter 29 markerjev. Ker takšne vaje niso same sebi namen temveč so namenjene preverjanju usposobljenosti gasilcev in gasilske opreme in so hkrati tudi usposabljanje za posredovanje v primeru resničnih intervencij, je vaja potekala pod budnim očesom podpoveljnika GZ Domžale Igorja Šarca in Janija Grata, ki sta na koncu vaje sodelujočim gasilcem podala tudi prvo oceno.

Več fotoutrinkov z gasilsko-reševalne vaje, si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi