»Zaradi močnega neurja in podrtja jezu Gradiškega jezera številne nesreče na območju Krtine«

V petek, 24. oktobra 2014, je okrog 15. ure zaradi močnega neurja in udarov strel prišlo do požara na objektu Podružnične osnovne šole in vrtca v Krtini v katerem so se nahajali otroci, učitelji in vzgojitelji. Eno uro kasneje se je zaradi napolnitve Gradiškega jezera porušil jez »Drtijščica«. Voda je z vso silo vdrla v dolino Drtijščice, nato pa po dolini Radomlje in se po ocenah strokovnjakov širila s hitrostjo nekaj metrov na sekundo.

Zaradi udarnega in poplavnega vala je bila neprevozna regionalna cesta Dob – Moravče ter lokalne ceste v okolici Škocjana, Krtine in Dobo. Prišlo je tudi do poškodb na mostovih Krtina, Dob in Podrečje. Na več lokacijah ob strugah Radomlje in Rače so bila naplavljena vozila, pogrešani so bili ljudje iz teh vozil. Na območju Spodnje Krtine se zadržala voda v višini dveh metrov, delno so bili porušeni objekti, dostop z vozili pa bil ni mogoč.

Koncesionar (Hidrotehnik d.d.) je takoj o dogodku obvestil Regijski center za obveščanje in alarmiranje, CPV Domžale, Ministrstvo za notranje zadeve in Ministrstvo za obrambo. Dežurni operater CPV Domžale je tudi sam preko telefona obvestil RECO Ljubljana in poročal o vrsti in obsegu dogodka ter zahteval aktiviranje enot Gasilske zveze Domžale, enot NMP ZD Domžale in policije.

Istočasno je poveljnik GZ Domžale v skladu z operativnim načrtom javne gasilske službe občine Domžale, o dogodku in trenutnem stanju obvestil vodjo oddelka za premoženjske zadeve na občini Domžale (namestnik poveljnika CZ Domžale), le-ta pa župana občine Domžale, ki je takoj odredil aktiviranje štaba CZ občine Domžale.

Poleg gasilcev, reševalcev NMP ZD Domžale in policistov PP Domžale, so bili aktivirani še enota prve medicinske pomoči Rdečega križa Domžale, enota prve pomoči Društva za raziskovanje jam Simon Robič Domžale, enota tabornikov – Rod skalnih taborov Domžale, Radio klub Domžale, Kinološko društvo Domžale, Alpinistični odsek pri PD Domžale, Društvo Energija, podjetje Grasto in potapljaško enoto v okviru PGD Domžale mesto.

Ob prihodu gasilskih enot in službe NMP ZD Domžale je poveljnik PGD Žeje – Sveta Trojica, ki je prvi prispel na kraj dogodka, poročal o obsegu nesreče in o številu morebitnih pogrešanih in ponesrečenih oseb. Število ponesrečencev je bilo ocenjeno na 20 do 30 oseb. Število pogrešanih oseb še ni bilo znano. Glede na dano situacijo je bila zahtevana pomoč enot Slovenske vojske (zaledne enote, helikopter, medicinske enote, inženirci), ki so sodelovale pri reševanju ponesrečencev in odpravi posledic nesreče.

Intervencije so se izvajale na petih lokacijah na območju KS Krtina in KS Dob in sicer na Podružnični šoli Krtina in vrtcu Mavrica, kjer je bilo zaradi požara v stavbi ujetih večje število otrok, vzgojiteljev in učiteljev; v strugi Radomlje kjer se je zgodila večja prometna nesreča v kateri je bilo udeleženih več vozil; v spodnji Krtini, kjer je bila podrta hiša; v bajerju Rača pod Gorjušo, kjer so reševali vozilo iz bajerja; Matetova jama, kjer so jamarji iskali pogrešano osebo.

Reševalcem je do večera uspelo rešiti vse ponesrečence, ki so bili z reševalnimi vozili in helikopterjem odpeljani v štab CZ Domžale, ki se je nahajal v prostorih PGD Žeje-Sveta Trojica.

Na srečo je šlo le za veliko občinsko zaščitno-reševalno vajo, ki jo Štab Civilne zaščite pripravi vsako leto v mesecu oktobru – mesecu požarne varnosti, na kateri so sodelovali vsi, ki so vključeni v sistem civilne zaščite Občine Domžale. Na vaji pa je s helikopterjem ter reševalnim vozilom sodelovala tudi Slovenska vojska. Na vaji je sodelovalo okrog 260 pripadnikov enot za zaščito in reševanje ter drugih pogodbenih delavcev.

Na so se izvajali postopki reševanja in pomoči, ki bi se izvajali ob dejanski nesreči. Pri tem pa logičnega časovnega zaporedja ni mogoče izvesti saj poteka dogodkov ni mogoče predvideti.
Prav tako so na vaji preverili sistem obveščanja in aktiviranja enot sistema ZIR, stanje usposobljenosti in opremljenosti enot sistema ter izpopolnjevanje taktičnih postopkov reševanja ob tovrstnih dogodkih.
 

Več foto utrinkov iz velike-zaščitne reševalne vaje si lahko ogledate na spodnjih povezavah:

Foto: Reševanje Podružična šola Krtina, prometna nesreča, reševanje iz porušene hiše

Foto: Reševanje Podružična šola Krtina, prometna nesreča, reševanje iz porušene hiše

Foto: Reševanje iz Bajerja Rača pod Gorjušo

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Janez Ravnikar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi