Z osebnim vozilom trčil v odbojno ograjo. Neodgovorni vozniki ignorirali reševalni pas!

Danes nekaj po 14.30 uri je na štajerski avtocesti na viaduktu Petelinjek voznik osebnega vozila znamke BMW izgubil oblast nad vozilom in trčil v odbojno ograjo, od tam pa ga je odbilo in zavrtelo po cestišču. Zaradi nesreče sta bila nekaj časa zaprta vozni in prehitevalni pas med Blagovico in Podmiljem, v smeri Celja. Nastajali so daljši zastoji. Zaradi nekaterih voznikov, ki niso naredili reševalnega pasu, so se intervencijska vozila s težavo prebijala na kraj nesreče.

Milan Peterc, vodja intervencije poklicne gasilske enote CZR Domžale, ki je na kraju nesreče posredovala z gasilskima enotama ACB Vransko in PGE Celje, nam je povedal, da so bili o prometni nesreči na viaduktu Petelinjek obveščeni bo 14.40 uri. Po prvih informacijah, ki so jih prejeli, naj bi bilo v nesreči udeleženih šest vozil, na kraju so ugotovili, da je udeleženo eno osebno vozilo. Gasilci so takoj po prihodu zavarovali kraj prometne nesreče, udeleženca v nesreči, ki sta se ob njihovem prihodu sprehajala po avtocesti, pospremili na varno, odklopili akumulator na vozilu, s cestišča pomagali odstraniti razbitine vozila ter z absorbentom posuli cestišče razlitih tekočin. Po ogledu policistov so še premaknili vozilo ter sprostili vozni pas.

Do nesreče naj bi prišlo, ko naj bi voznik med vožnjo v smeri Celja izgubil oblast nad vozilom in trčil v odbojno ograjo, od tam pa ga je odbilo in zavrtelo po cestišču. Voznik in sopotnik v nesreči nista utrpela poškodb, sta bila pa kraju pregledana s strani reševalcev NMP Domžale.

Peterc nam je še povedal, da so imeli tokrat kar nekaj težav s prihodom na kraj prometne nesreče, saj nekateri udeleženci v prometu niso naredili dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil (reševalni pas), kar je po besedah Peterce neobičajno, saj se je v zadnjem obdobju nivo kulture in ozaveščenosti voznikov glede reševalnega pasu povečal. V današnjem primeru so se pojavili tudi nekateri vozniki, ki so iz kolone zapeljali za intervencijskimi vozili.

Ob tej priložnosti velja opomniti, da je potrebno v primeru zastoja pustiti med kolonama vozil ustavljenima na prometnih pasovih, ki sta najbližje levemu robu smernega vozišča, dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil.

Miha Ulčar; Foto: CZR Domžale

Tagi