Velika gasilsko-reševalna vaja na OŠ Preserje pri Radomljah

Na Osnovni šoli Preserje pri Radomljah so imeli v soboto, 17. maja 2014, Športno soboto. Tekom dopoldneva so imeli številne prireditve in delavnice na katerih so sodelovali učenci in njihovi starši ter učitelji. Ob dvanajsti uri pa je potekala še velika gasilsko-reševalna vaja na kateri je sodelovalo 157 gasilcev (gasilci, prva pomoč, redarji in markerji) z devetnajstimi gasilskimi vozili.

V dopoldanskem času so v kuhinji OŠ Preserje pri Radomljah pripravljali malice in kosila. Zaradi kratkega stika na električni pečici je prišlo do močnejših pokov, dima in posledično panike v kuhinji. Prišlo je tudi do razlitja vročega olja, katero se je vnelo. Temu je sledilo hitro širjenje požara. Osebje kuhinje je poskušalo pogasiti požar na razne načine, vendar neuspešno. Nekdo je stekel obvestiti ravnateljico. Sledil je klic na ReCO (112) o požaru v kuhinji Osnovne šole v Preserjah. Ravnateljica je preverila stanje. V kuhinji je že intenzivno gorelo, gost dim se je širil po šoli. Odredila je takojšnjo evakuacijo celotne šole. Prišlo pa je tudi že do lažjih in težjih poškodb osebja v kuhinji.

Dim se je že razširil do prvega stopnišča na hodniku. Stekla je evakuacija. Po prvem stopnišču zaradi dima popolna evakuacija ni bila možna (ujetih je bilo okrog 20 oseb). V likovni učilnici in kabinetu med 2. in 3. stopniščem v medetaži je zaradi hitre zapustitve prostorov prišlo do požara. Pri pouku so namreč izdelovali razne izdelke, kjer so uporabljali sveče, grelna naprave in podobno, katere pa niso pogasnili. Shranjenih je tudi več vnetljivih tekočin.

Po prejetem klicu na ReCO je prišlo do aktiviranja teritorialne enote PGD Homec, CPV Domžale, PGD Radomlje in PGD Rova, (policija, NMP Domžale in NMP Kamnik – fiktivno). Zahtevalo se je tudi aktiviranje gasilskih enot prve pomoči. Ob prihodu na kraj požara je je po prvih informacijah vodja intervencije zaradi intenzivnosti požara in ujetih oseb, zahteval aktiviranje vseh enot II in IV kategorije v občini.

Pri prvem požaru v kuhinji so posredovali domači gasilci PGD Homec, gasilci PGD Radomlje, PGD Rova, CPV Domžale in enote gasilske prve pomoči iz Doba, Vira, Studenca in Šmarce. Njihove naloge so bile reševanje poškodovanih, iskanje pogrešanih in gašenje. Evakuacijo je izvajalo vodstvo šole.

Ker evakuacija otrok iz učilnic prvega stopnišča zaradi dima ni bila možna, je potekalo reševanje teh z reševalnimi skupinami z dihalnimi aparati ter reševalnimi maskami preko stopnišča in hodnika. Zaradi drugega požara je bilo potrebno pospešiti reševanje. Aktiviranih je bilo še več gasilskih enot. Njihove naloge so bile priprava na možno reševanje preko lestev iz zgornjih učilnic, če bi bilo to nujno potrebno in pa seveda reševanje po hodniku z še več skupinami. Na severni strani se je reševalo s pomočjo gasilke avto lestve. Gašenje je potekalo v prostorih in na strehi šole.

Gasilcem je uspelo požar ukrotiti in pogasiti, rešili pa so vseh 20 ujetih oseb, med njimi je bilo šest huje poškodovanih, ki so jih gasilske enote prve pomoči oskrbele in predale v nadaljnjo zdravstveno oskrbo.

Kot je za naš portal povedal vodja intervencije in scenarist vaje, Tone Kosec iz PGD Homec, so vajo pripravili z namenom, da se preveri strokovno in fizično usposobljenost operativnih gasilcev ter delovanje gasilske opreme. Vaja je bila namenjena tudi preverjanju usposobljenosti večje evakuacije in reševanja večjega števila ljudi ter dostopnost za intervencijska vozila na območje osnovne šole in kakšna je možna oskrba z vodo za gašenje. Z vajo so tudi preizkusili delovanje UKV zvez, sistema aktiviranja in alarmiranja gasilskih enot s pozivniki sistema ZA-RE.

Na koncu je oceno vaje podal še poveljnik GZ Domžale, Matjaž Merkužič, ki je povedal, da je bila vaja korektno izpeljana, da večjih težav pri sami gasilsko-reševalni vaji ni bilo. Takšne vaje so namreč namenjene preverjanje strokovne usposobljenosti gasilcev in ustreznosti njihove opreme. V realni situaciji namreč ne sme biti napak.

Ravnateljica OŠ Preserje pri Radomljah, Ana Nuša Kern, se je gasilcem zahvalila za prikaz vaje in dodala, da so se iz te gasilsko-reševalne vaje tudi sami naučili, kako ravnati v takšni situaciji. Obenem se je gasilcem zahvalila tudi za njihovo plemenito delo, ki ga opravljajo kot prostovoljci.

Na vaji so sodelovali gasilci PGD Homec, CPV Domžale, PGD Radomlje, PGD Rova, PGD Vir, PGD Jarše-Rodica, PGD Domžale-mesto, PGD Ihan, PGD Šmarca, PGD Studenec in enote PP Vir, PP Dob-Studenec, PP Šmarca. Da pa so bile okoliščine čim bolj podobne realni situaciji, je tudi tokrat poskrbel Klemen Baloh, ki je dodobra zadimil nekaj šolskih prostorov.

Več foto utrinko iz gasilske vaje si lahko ogledate TUKAJ in TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Tagi