“Velik požar v podjetju Elektronček v Mengšu spravil na noge gasilce”

Ob 14.31 uri je delavec podjetja Elektronček iz Mengša obvestil Regijski center za obveščanje, da je v njihovem proizvodnem obratu prišlo do večjega požara, pri tem pa sta dva delavca ostala ujeta. Na kraj požara so bili takoj napoteni Gasilci PGD Mengeš, ki so takoj po prihodu zaradi razsežnosti požara in potrebne evakuacije zaposlenih v podjetju, saj se je preko ventilacijskih kanalov dim širil tudi v druge prostore podjetja, zaprosili za pomoč PGD Loko pri Mengšu, PGD Topole, PGD Šmarco in PGD Kamnik z gasilsko lestvijo.

Do požara naj bi pršilo v obratu, kjer sestavljajo igralne avtomate in sicer naj bi ga zanetile iskre, ki so nastale med brušenjem. Začetni požar sta želela takoj pogasiti dva ustrezno usposobljena delavca, vendar jima požara ni uspelo pogasiti. Zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom sta oba izgubila zavest in ostala ujeta v gorečih prostorih.

Gasilci so obe ujeti osebi uspeli rešiti in predati v oskrbo reševalni službi. Prav tako jim je hitro uspelo pogasiti požar in preprečiti, da bi se ta razširil še na druge prostore podjetja. Zaradi požara je v vseh prostorih podjetja prišlo do izpada elektrike, tako da so gasilci z gasilsko lestvijo pomagali evakuirati tudi tri ujete osebe v zgornjih prostorih podjetja.

Na srečo je šlo le za veliko gasilsko-reševalno vajo Mengeš 2013, ki jo je pripravil zaposleni v podjetju Marko Šarec, na njej pa so sodelovala vsa društva Gasilske zveze Mengeš, ter gasilci iz Kamnika in Šmarce. Skupaj je na vaji sodelovalo 50 gasilcev.

Kot nam je povedal vodja intervencije, poveljnik PGD Mengeš Tomaž Žargi, je bila vaja v prvi vrsti namenjena zaposlenim, za primer evakuacije v požaru. Prav tako so gasilci s to vajo želeli preveriti strokovno in fizično usposobljenost operativnih enot ter izpravnost gasilsko tehnične opreme.

Da pa je bila vaja čim bolj podobna realni intervenciji, so bili prostori podjetja Elektronček zelo dobro zadimljeni, za kar je poskrbel Klemen Baloh.

Več foto utrinkov iz zaščitno-reševalne vaje si lahko pogledate TUKAJ (1), TUKAJ (2) in TUKAJ (3)

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Janez Ravnikar, Miro Pivar, Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi