V Radomljah so brizgale brizgalne

Motorna brizgalna je pri gašenju požarov nepogrešljiva, saj je potrebno za uspešno intervencijo na samo prizorišče pripeljati dovolj vode, ker imajo gasilski tovornjaki s cisternami omejeno količino vode, ki pa jo morajo gasilci za uspešno gašenje požara, nato od nekje pridobivati.

Pri alarmiranju ob požaru, zato poveljujoči intervenciji poskrbi, da so vedno aktivirane tudi enote z motornimi brizgalnami, ki nato iz rek, potokov, vodnih zbiralnikov ali hidrantov zagotovijo, da je na požarišču dovolj vode. Se pa včasih zgodi, da je od požarišča vodni vir oddaljen, takrat pa je potrebno zagotoviti več motornih brizgaln, s katerimi naredijo verigo in zagotovijo vodo tudi od daleč.

V vsakemu gasilskemu društvu je nekaj gasilcev, ki imajo opravljeno specialnost strojnika in so vešči ravnanja z motorno brizgalno. Ker pa mora ob požarih vse delovati brezhibno, je potrebno večkrat preveriti delovanje motorne brizgalne ter jo tudi praktično uporabiti.

Danes so člani PGD Radomlje in PGD Homec, imeli eno takšno skupno vajo ob Kamniški Bistrici v Radomljah. Obnovili so znanje na motorni brizgalni in pravilno uporabo ročnikov. Je bila pa to tudi priložnost, da so se z delovanjem motorne brizgalne seznanili tudi mlajši gasilci.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Iztok Ilšnik
Tagi