V požaru v Suhadolah za več sto tisoč evrov škode, vzrok še ni znan

Kot smo že poročali na našem portalu, je v noči iz srede na četrtek v zbirnem centru za odpadke v Suhadolah prišlo do večjega požara, s katerim se je kar nekaj časa spopadalo preko 100 gasilcev iz več gasilskih društev, ki jim je do jutra požar uspelo lokalizirati, z gašenjem pa so nadaljevali še tekom dneva, saj so bile bale z odpadki naložene sedem metrov visoko, požar pa se je razširil v zračne žepe. Zagorel je objekt v velikosti štirideset kvadratnih metrov, v katerem zbirajo in stiskajo odpadke v bale.

Ker se je zaradi požara valil močan dim, vonj po zažgani plastiki smo zaznali tudi v Domžalah, se je med okoliškimi prebivalci razširila bojazen, da je prišlo do onesnaženja z nevarnimi delci. Kraj požara si je ogledala tudi predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki je po ogledu sporočila, da akutne nevarnosti za zdravje okoliških prebivalcev ni in da tudi pitna voda ni ogrožena. Na inštitutu bodo počakali podatke Arsa glede gibanja dima, nato bodo morda vzorčili tla.

Škode za več sto tisoč evrov, vzrok še ni znan

Kraj požara so si včeraj ves dan ogledovali tudi kriminalisti, ki so z ogledom skupaj s strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija GPU nadaljevali še danes. S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da je prišlo do požara na delno razsutem in delno v baliranem stanju odpadkov, s klasifikacijsko oznako 191212 – Evropskega seznama odpadkov (lahke frakcije odpadkov). V zunanjosti pa se je požar delno razširil na večje število, približno 500 kg težkih bal, z lahkimi frakcijami odpadkov (ostanki po reciklaži odpadkov) in jih deloma  termično poškodoval.  Ugotovljeno je bilo, da se je v objektu požar razvil tudi na delovni stoj, ki je bil močno toplotno deformiran.

(Foto: PGD Moste)

»Po do sedaj znanih podatkih je na objektu in delovnem stroju nastala premoženjska škoda za več sto tisoč evrov. Vzrok nastanka požara do sedaj še ni bil ugotovljen, preiskava dogodka pa se nadaljuje zato v tej zvezi še ne moremo potrditi ali bi bil požar lahko posledica kaznivega dejanja ali ne,« je povedala Nataša Pučko iz PU Ljubljana.

Prav tako so bili na kraju ogleda prisotni inšpektorji NIJZ,  Inšpektorata za okolje in prostor ter IRSV, ki so izvajali aktivnosti iz svojih pristojnosti.

Miha Ulčar; Foto: PGD Moste

Komentarji uporabnikov
Tagi