V okolici osnovne šole naj bi prišlo do spolnega nadlegovanja

Kaj ob zaznavanju takšnih primerov svetujejo na policiji in šolski svetovalni službi

Šolska svetovalna služba OŠ Preserje pri Radomljah je na začetku tega tedna z dopisom obvestilo starše učencev, da so bili obveščeni o spolnem nadlegovanju mladega moškega v bližnji okolici osnovne šole. Dogodek so nam potrdili na Policijski upravi Ljubljana, saj so s strani občanke prejeli obvestilo o nenavadnem obnašanju moškega v bližini Kamniške Bistrice v Preserjah pri Radomljah.

Vodstvo OŠ Preserje pri Radomljah je bilo obveščeno o dogodku, kjer je mlad moški pod mostom čez Kamniško Bistrico masturbiral in se očitno oziral naokrog. O tem je bila obveščena tudi policija. Tomaž Tomaževic s Policijske uprave Ljubljana nam je povedal, da po prejetem obvestilu občanke o nenavadnem obnašanju moškega v bližini osnovne šole, le-tega policisti na kraju niso zaznali, niti ne do danes ob rednih kontrolah po prejetem obvestilu: “Do sedaj ni bilo zaznano ali potrjeno, da bi šlo za sume kaznivih ravnanj ali ravnanj povezanih z otroci. Bomo pa s kontrolami in zbiranjem obvestil nadaljevali.“

Tomaževic je ob tem povedal, da občankam in občanom na policiji svetujejo, da o vseh primerih pojava sumljivih oseb ali njihovem sumljivem obnašanju občani takoj obvestijo policijo na št. 113, najbližjo enoto policije ali podajo anonimno obvestilo na št. 080 1200.

Policisti namenjajo veliko časa osveščanju otrok o pravilnem vedenju in odzivih v morebitnih nevarnih situacijah

“Ob tej priložnosti poudarjam, da policisti namenjamo veliko časa osveščanju otrok o pravilnem vedenju in odzivih v morebitnih nevarnih situacijah. Otrokom je potrebno pojasniti, kaj naj naredijo, kam naj se zatečejo v nevarni situaciji, kajti vsak stik, komunikacija z neznano osebo še ne pomeni nevarnosti. Otroke je treba učiti, da lahko neznani osebi odgovori na vprašanje, vendar se v pogovor ne zapleta in da ostane na varni razdalji. Z neznanci naj ne odhajajo, četudi bi bile njihove ponudbe mamljive,“ je poudaril Tomaževic.

Tudi starši lahko v pogovoru z otroci pojasnijo, kako se obnašati v stikih z neznanci

Tomažic je povedal, da policisti v okviru preventivnih predavanj po šolah opozarjajo otroke na okoliščine, ki so lahko v takšnih primerih zanje nevarne in kako naj reagirajo: “Tudi starši lahko v pogovoru z otroci pojasnijo, kako se obnašati v stikih z neznanci. Tak pogovor ne sme potekati pod vtisom medijskega poročanja o takšnih pojavih. Poleg tega redno opravljajo kontrole ob šolskih poteh, da bi bili otroci na poti iz šole in iz nje čim bolj varni glede na vse vidike, tako kriminalitete, javnega reda kot prometne varnosti.“

Po njegovih besedah je zelo pomemben pogovor. Starši razmišljajo, da otrok ne bi obremenjevali v najnežnejšem obdobju njihovega življenja, vendar je ravno ta začetek zelo pomemben: “Starši naj se ne pogovarjajo z otroki, kadar gre za odmevne primere, kadar so pod vplivom čustev, ampak s pomočjo pripomočka, lahko bi bil to strip ali knjiga in predvsem v mirnih situacijah na način, ki je sproščujoč in ne ogrožajoč. Pomembno je  tudi, da ne razširjamo nepreverjenih informacij na družbenih omrežjih. Slednje lahko povzroča strah, paniko in nezaupanje preden policisti preverimo dejansko stanje.“

Tomaževic je ob tem še enkrat poudaril, da bodo policisti vedno odreagirali v primerih neprimernega vedenja do otrok, vabljenja v vozilo ali ogovarjanja, preverili vse okoliščine dogodkov, poskušali ugotoviti identiteto oseb, predvsem pa ugotoviti namen oz. motiv ogovarjanja otrok, oz. ali je do dogodka sploh prišlo.

V pismu staršem je za primer, da se zaščiti in opolnomoči otroke, če se kdaj znajdejo v podobni neprijetni situaciji, svetovalna služba podala nekaj nasvetov, ki jih objavljamo v nadaljevanju. V primeru, da bi starši potrebovali pomoč pri pogovoru z otroci, se lahko obrnejo tudi na njih.

Pomembno je torej, da otroci vedo, kaj v takem primeru storiti:

 1. Če opazim neznanca, ki dela stvari, ob katerih se počutim neprijetno, se dotika svojih intimnih delov ali kaže svoje intimne dele telesa, se zavarujem tako, da grem hitro stran.
 2. Če se znajdem v taki ali drugačni situaciji, v kateri se ne počutim varnega, o tem povem odrasli osebi, ki ji zaupam (staršem, sorodnikom, učiteljici…).

Kako se odzvati, če te neznanec nadleguje (ti sledi, te nagovarja, ti pa se ob tem ne počutiš varno):

 1.  Če te nagovarja neznanec, bodi pozoren na to, da si dovolj stran od njega. Tako lahko lažje pobegneš, če te hoče zgrabiti.
 2. Nikoli ne pojdi z neznancem in ne povej podatkov o sebi (kako ti je ime, kje živiš, itd.).
 3. Neznanca ignoriraj in poskusi iti čim dlje stran. Če se ti približuje, teci.
 4. Poskusi iti nekam, kjer je največja verjetnost, da srečaš kakšno osebo, ki jo lahko prosiš za pomoč. Lahko pozvoniš pri bližnji hiši. Varna točka, kamor se lahko zatečeš v Radomljah je tudi v bifeju Rondo.
 5. Če te oseba zasleduje, takoj pokliči policijo ali odraslo osebo (npr. starše, če starši nimajo časa, pa stare starše, teto, strica itd.), ki je v bližini in ti lahko pride pomagat. Če pokličeš odraslo osebo, je prav, da ona pokliče policijo.
 6. Če srečaš kakšno drugo osebo, jo prosi za pomoč.
 7. Takoj, ko začutiš, da si v nevarnosti in te oseba ne pusti pri miru ter te želi zgrabiti – zakriči.
 8. Če te neznanec zgrabi, je prav, da se braniš. Kako? Pomembo je, da s samoobrambo povzročiš bolečino, npr. brcneš, udariš (npr. v nart, grlo, s komolcem suneš v trebuh). Ko se uspeš ubraniti, teči stran.
  Te samoobrambne veščine lahko uporabiš le, ko si v nevarnosti.
 9. Poskusi si zapomniti opis neznanca, podatek, ali je bil z avtom, kakšen je bil avto (registrska številka, znamka avtomobila, barva avtomobila), kako neznanec izgleda. Tako ga bo lahko policija z večjo verjetnostjo našla in preprečila, da bi nadlegoval še koga.
 10. Če ti neznanec sledi, poskušaj ostati miren. Pomembno je, da razmišljaš razumno, da si lahko čimbolj učinkovito pomagaš

Miha Ulčar; Foto: Arhiv Domžalca

 

Komentarji uporabnikov
Tagi