V občini Lukovica minulo noč gasilci posredovali na dveh požarih

V občini Lukovica je minulo noč prišlo do dveh požarov. Nekaj pred 20.30 uro je prišlo do požara na cesti med Vrbo in Imovico, kjer je gorela travnata površina, nekaj po 5. uri zjutraj pa je na podstrešju stanovanjske hiše v naselju Spodnje Prapreče, okoli dimnika tlela lesena talna obloga.

Gašper Bergant, poveljnik PGD Prevoje nam je povedal, da so ob 20.24 uri prejeli obvestilo, da na cesti med Vrbo in Imovici, v občini Lukovica, gori travnata površina. Požar pod nadvozom avtoceste, ki se je raztezal na okrog 30 kvadratnih metrih, so gasilci hitro pogasili ter preprečili, da bi se širil naprej, saj je pihal močan veter. Kraj požara so si ogledali tudi policisti.

Bergant je ob tej priložnosti spomnil, da je za celotno Slovenijo še vedno razglašena velika požarna ogroženost. Posledično je prepovedano kakršnokoli kurjenje na prostem: “Bodite odgovorni in pustite gasilcem, da se v času epidemije ne izpostavljamo po nepotrebnem.”

Je pa bila po besedah Berganta to prva intervencija za PGD Prevoje v času razglašene epidemije. V skladu s priporočili NIJZ, GZS ter internimi akti, ki veljajo v operativni enoti, so izvozili z zmanjšano posadko ter več vozili. Vsi operativci so v času intervencije ter nato v gasilskem domu nosili osebno zaščitno opremo (maska, očala). “S tem zmanjšujemo možnost širjenja virusa COVID-19. Na intervencijo smo izvozili samo zdravi operativci,” je še poudaril Bergant.

Ob 5.05 uri zjutraj so gasilce namesto ure zbudili pozivniki, na katerih so prejeli obvestilo, da v naselju Spodnje Prapreče, v občini Lukovica, gori ostrešje. Na srečo do požara na ostrešju ni prišlo, saj so gasilci na kraju ugotovili, da je okoli dimnika tlela lesena talna obloga na površini okrog dveh kvadratnih metrih. Požar so z gasilnikom na prah ter nato z vodo pogasili gasilci PGD Lukovica in PGD Prevoje ter objekt pregledali s termovizijsko kamero. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Krašnja, PGD Blagovica in PGD Trojane, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Miha Ulčar; Foto: PGD Prevoje

Tagi