V občini Kamnik hudourniki odnašali podrto drevje

Kljub temu, da je bil v petek v občini Kamnik preklican Razglas za izredne razmere, je bila večina pristojnih služb včeraj še vedno na terenu, ki so odstranjevala podrto drevje. Dodatne težave je povzročal še dež, saj se je zaradi tega povečal nivo hudournikov, ki je pričel odnašati podrto drevje. Ves dan so se tudi izvajale aktivnosti za vzpostavitev prevoznosti državne ceste Kamniška Bistrica.

Reševanje v gorah – Velika planina
Kot so sporočili iz Občine Kamnik, so bili včeraj ob 14.14 uri s strani RECO obveščeni o dveh pogrešanih osebah na območju Velike planine, ki sta se izgubili zaradi slabih vremenskih razmer. Reševanje so izvedli gorski reševalci GRS Kamnik. Ob 16.16 uri so bili obveščeni, da sta bila osebi najdeni.

Oskrba z električno energijo
Po oceni Elektro Kamnik ni več poškodovanih trafo postaj, brez elektrike je približno 15 gospodinjstev (50 ljudi), zato je to prioritetna naloga Občinskega štaba Civilne zaščite Kamnik in Elektra Kamnik.
Dejstvo je, da bo najbolj prizadeto območje brez električne napeljave vsaj do meseca junija 2014, kar pomeni izredno velike stroške glede najema zagotovljenih agregatov, oskrbe, logistike in goriva. Nadzore nad agregati izvajajo gasilska društva in Policijska postaja Kamnik s ciljem preprečevanja morebitnega posega oziroma preprečevanja tatvin goriva.

Informacija o uporabi električnih agregatov
Elektro agregati poganjajo bencinski oziroma dizel motorji, ki sproščajo ogljikov monoksid, ki je smrtno nevaren plin. Ponovno opozarjajo, da se elektro agregati smejo uporabljati samo na odprtih oziroma dovolj zračnih območjih.

Na Občini Kamnik vse uporabnike prav tako prosijo, da upoštevajo navodila strokovno usposobljenih oseb. Elektro agregat lahko priključijo na omrežje samo strokovno usposobljene in pooblaščene osebe.

Ocena in pregled stanja št. dogodkov in intervenciji, sobota, 8. 2. 2014, do 17. ure

 • Število intervencij: 65
 • Št. aktiviranih gasilcev: 246
 • Št. aktiviranih GE: 13
 • Št. aktiviranih pogodbenih organizacij za zaščito in reševanje: 7
 • Aktivirane druge enote (gozdarji, Elektro Kamnik): 45

Ostale informacije glede žleda

 • INFORMACIJSKI CENTER OBČINE KAMNIK, mail: dezurni.pgdkamnik@gmail.com, telefon: 01 8311 223.
 • PRIJAVA INTERVENCIJ – STALNA 24-URNA DEŽURNA SLUŽBA PGD KAMNIK NA TELEFON 8311-223 ALI NA 112
 • Občinski štab Civilne Zaščite Občine Kamnik še posebej opozarja, da je sekanje dreves izredno nevarno, zato gozdarji svetujejo, da se lahko odstranjujejo le podrta drevesa.
 • PRIJAVA DOGODKOV V ZVEZI Z POŠKODOVANIMI VOZILI (kontakt: Policijska postaja Kamnik, tel: 01/830 31 80 ali 113)
 • OBČINSKI ŠTAB CIVLNE ZAŠČITE OBČINE KAMNIK lahko kadarkoli kontaktirate na telefon: 01/8318-194 ali preko elektronske pošte: cz.kamnik@kks-kamnik.si
 • VLOGE ZA IZREDNO DENARNO SOCIALNO POMOČ (SAMSKE OSEBE ALI DRUŽINE), KI SO SE ZNAŠLE V POLOŽAJU MATERIALNE OGROŽENOSTI. Vloge lahko vložite na Center za socialno delo Kamnik (Ljubljanska cesta 1), in sicer v ponedeljek, torek, četrtek od 8. do 12. ure ter od 13. do 15. ure, v petek od 8. do 12. ure in v sredo od 8. do 12. ure ter od 13. do 17. ure. Kontaktna oseba je Jasna Šavs (telefon: 01/830-32-98).
Avtor: Miha Ulčar; Foto: Občina Kamnik
Tagi