V Gasilski zvezi Domžale imajo novih 38 operativnih gasilcev

Včeraj zvečer je v prostorih PGD Ihan potekala slavnostna podelitev činov in spričeval ob zaključku nadaljevalnega tečaja za gasilca, ki je potekalo v Gasilski zvezi Domžale. To pomeni, da je gasilska zveza s uspešno izvedenim tečajem pridobila novih 38  gasilcev, ki so usposobljeni za delovanje na intervencijah. Še bolj razveseljivo je, da je ena tretjina novih operativnih gasilcev ženskega spola, saj je kar 12 kandidatk uspešno zaključilo tečaj.

Nadaljevalnega tečaja za gasilca je uspešno zaključilo 38 gasilk in gasilcev iz celotne Gasilske zveze Domžale, ki so včeraj zvečer prejeli čine in spričevala, ki sta jih podelila predsednik GZ Domžale Rajko Novak in poveljnik GZ Domžale Matjaž Merkužič. Slovesne podelitve so se udeležili tudi nekateri predavatelji in mentorji tečaja.

Nadaljevalni tečaj za gasilca je potekal v mesecu novembru in decembru (3 x tedensko) na GZ Domžale in je v teoretičnem delu vseboval 12 predmetov,  ki so trajali skupno 100 šolskih ur ter praktični pouk ob sobotah. Na koncu so kandidati opravljali še izpit.

Kot je za naš portal povedal poveljnik GZ Domžale Matjaž Merkužič, to pomeni, da ima gasilska zveza po novem na voljo 38 dodatnih operativnih gasilcev, ki jih lahko aktivirajo v primeru intervencij.

Tečajniki so bili veseli podelitve činov in spričeval.

Povprečna starost tečajnikov je bila okrog 20 let in kot pravi Matjaž Merkužič, lahko na njih računajo še daljši čas. Prav tako so sedaj mnoga društva obogatena z novimi operativnimi močmi.

Novi gasilski operativci imajo sedaj možnost, da se udeležijo  usposabljanj za pridobitev raznih specialnosti, ki so organizirana v okviru Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje na Igu. Za pridobitev višjega čina, kot je višji gasilec, pa mora preteči vsaj dve leti, ko se lahko ponovno podajo na izobraževanje.

Po podelitvi priznanj je predsednik GZ Domžale Rajko Novak, prisotnim še zaupal, da je najvišje ocene pri izpitu prejela Sabina Osolin iz PGD Stob – Depala vas.

Ko smo Sabino vprašali za komentar, nam je povedala, da so ji bile zelo všeč praktične vaje od katerih je odnesla zelo veliko. Zelo je je bila zadovoljna tudi z mentorji. Dodala je še, da bo sedaj, ko je operativna gasilka, v nadaljevanju dobila še več prakse, saj se po uspešno upravljenem tečaju lahko udeležuje intervencij.

    

Tudi v PGD Stob-Depala vas so dobili nove operativne gasilce (desno Sabina Osolin).

Kot je še povedala Sabina je gasilka dobro leto in ker rada pomaga, se je odločila da vstopi v gasilsko društvo. Veliko pa je k njeni odločitvi, da tudi sama pristopi k gasilcem pripomoglo tudi to, da ima fanta, ki je gasilec.

Po podelitvi činov in spričeval pa je sledilo še družabno srečanje, kjer so nekateri novi operativni gasilci pokazali, da znajo zelo dobro igrati tudi na harmoniko in so na ta način še dodatno popestrili včerajšnjo slovestno podelitev.

Avtor: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov
Tagi