V Dragomelj prihitelo večje število gasilcev. Kaj se je dogajalo?

Gasilsko-reševalna vaja Dragomelj 2023

V sredo, 14. junija 2023, je bila v organizaciji PGD Pšata-Dragomelj izvedena večja gasilsko-reševalna  vaja na temo večjega požara, ki je zaradi povečanega pritiska in napak v plinovodu izbruhnil na več gospodarskih objektih vzdolž regionalne ceste mimo naselja Dragomelj. Na gasilski vaji, ki so jo ob 100-letnici delovanja pripravili gasilci PGD Pšata-Dragomelj, je sodelovalo večje število gasilskih enot.

Scenarij vaje je predvidel, da je do požara prišlo ob 17.45 ob celotnem plinovodu ob glavni cesti Šentjakob – Domžale. Zaradi povečanega pritiska in napak v plinovodu so se pojavile napake v vseh proizvodnih objektih ki so uporabljali plinovod ob glavni cesti, večinoma je šlo za pravne osebe.

Regijski center za obveščanje – 112 je ob 17.45 od direktorja enega izmed podjetij prejel klic o požaru, za tem so sledili klici ostalih podjetij, da je zaradi napak na plinovodu prišlo do začetnih požarov v njihovih podjetjih. V objektih so se v tistem času nahajali tudi zaposleni in zunanji obiskovalci. Na kraj požara sta najprej prispeli gasilska enota PGD Pšata-Dragomelj in CZR Domžale, vodja intervencije pa je po prihodu na kraj dogodka ocenil situacijo in zaprosil RECO za dodatno pomoč, zaradi česar so bila aktivirana vsa sosednja društva ter patrulja PP Domžale.

Gasilske enote so takoj po prihodu pričele z gašenjem objektov in preiskovanjem prostorov, saj so se v času požara v objektih nahajali zaposleni in obiskovalci. V bližini je bil vzpostavljen tudi triažni prostor za oskrbo ponesrečenih, ki so jih gasilci iznosili iz prostorov. Prav tako je bila zaradi zagotavljanja zadostne količine vode, vzpostavljena gasilska veriga. V času požara sta se v neposredni bližini pripetili tudi dve prometni nesreči, zaradi česar so morali gasilci s tehničnim posegom reševati ponesrečence.

Jure Nemec, namestnik poveljnika PGD Pšata-Dragomelj, ki je skupaj s poveljnikom društva, Boštjanom Muho, pripravil vajo, nam je povedal, da so večjo gasilsko-reševalno vajo pripravili ob 100-letnici delovanja njihovega društva, na vaji pa je sodelovalo 14 gasilskih enot iz Gasilske zveze Domžale in okoliških društev. Prav tako je na vaji sodelovalo 25 imitatorjev. Nemec nam je še povedal, da so z vajo preverjali možnosti odvzema vode iz bližnjih potokov, oskrbovanje z vodo, pregledovanje prostorov, nudenje prve pomoči in gašenje požara. Ker takšne vaje niso same sebi namen, je potekala pod budnim očesom poveljnika GZ Domžale Matjaža Merkužiča, ki je sodelujočim gasilcem po zaključku vaje podal prvo oceno, z bolj podrobno analizo pa se bodo seznanili na poveljstvu gasilske zveze.

Na vaji so sodelovali: PGD Pšata-Dragomelj, CZR Domžale, PGD Ihan, PGD Študa, PGD Domžale -mesto, PGD Trzin, PGD Stob-Depala vas, PIGD Belinka, PGD Beričevo-Brinje, PGD Dol, PGD Podgorica-Šentjakob ter PGD Mali Log in PGD Horjul – enota Koreno.

Gasilci PGD Pšata-Dragomelj bodo s praznovanjem nadaljevali že danes in sicer s slavnostno akademijo ob 100-letnici društva, ki bo potekala na piknik prostoru v Dragomlju. Osrednje praznovanje pa bo potekalo v soboto, 15. julija 2023, ko se bo ob 18. uri pričela gasilska parada, nato pa bo sledila veselica z Ansamblom Saša Avsenika.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Peter Mihelič

Tagi