(FOTO/VIDEO): V domžalski občini Kamniška Bistrica že prestopila bregove, pričakovane poplave večjih razsežnosti

Zaradi obilnega deževja, ki je povzročilo številne poplave in zemeljske plazove, je že od zgodnjih jutranjih v kamniški občini razglašena splošna nevarnost, saj je večina cest zaprtih in neprevoznih, zaradi poplav so izredne razmere razglašene tudi v občini Komenda. Poplavilo je tudi Mengeš ter Trzin. Reka Kamniška Bistrica je zaradi visokega vodostaja že v jutranjih urah pričela prestopati bregove tudi v domžalski občini.

Kot lahko vidite iz fotografij, je reka Kamniška Bistrica v zgodnjih jutranjih urah prestopila bregove v Nožicah, kjer se je voda razlila več sto metrov od struge, zaradi česar je poplavljenih več hiš. Voda je bregove prestopila tudi v Radomljah, pri Šumberku v Domžalah, kjer se je voda poplavila Miklošičevo ulico. Reka je prestopila bregove na Podrečju, v Zaborštu in na Viru, kjer je voda poplavila tudi Bukovčevo cesto. Zaprtih je nekaj vrtcev, ki se nahajajo ob reki, prav tako so zaradi poplavljanja prekinili delo v papirnici MM Količevo. V popoldanskem času je pričelo poplavljati tudi v Depali vasi, poplavljena pa je tudi cesta Domžale – Trzin pri Depali vasi.

V jutranjih urah je bil aktiviran Štab Civilne zaščite Občine Domžale, na terenu so že ves dan gasilske enote, ki delajo pri prioritetah.

Občani sporočate, da se veliko nevšečnosti zaradi poplavljanja dogaja tudi na cestah. Med drugim je bil zaprt most čez Kamniško Bistrico pri trgovini Lidl v Domžalah. Prav tako je bila poplavljena in zaprta cesta pri Mercator centru Domžale. Zaprta je cesta Študa – Ihan.

(Video: Miro Pivar)

(Video: Miro Pivar)

(Video: Jure Šircelj)

(Video: Franci Kociper)

(Video: Franci Kociper)

Iz Občine Domžale vse občanke in občane pozivajo da, razen v nujnih primerih, ne zapuščate doma in iz kletnih prostorov svoje premoženje prenesete v višja nadstropja stavbe.
Gasilske enote bodo protipoplavne vreče razdeljevale po prioritetah, zato iz tega razloga ne zapuščajte doma in predvsem poskrbite za lastno varnost.
Na Občini Domžale občanke in občane tudi pozivajo, da se zaradi lastne varnosti ne zadržujete ob Kamniški Bistrici in drugih vodotokih.
Protipoplavne vreče bodo gasilci razdeljevali po prioritetah. Več o lokacijah prevzema si lahko preberete tukaj.
TRENUTNO STANJE V OBČINI DOMŽALE

Občina Domžale deluje ob trenutni naravni nesreči v skladu z občinskim Načrtom zaščite, reševanja in pomoči ob poplavah. Aktiviran je Štab Civilne zaščite Občine Domžale ter celotni sistem zaščite, reševanja in pomoči v občini Domžale.

Najbolj je prizadeto območje ob reki Kamniški Bistrici – od Nožic do Domžal. Izvajajo se vsi nujni protipoplavni ukrepi, s čimer želimo zaščititi ljudi in njihovo premoženje.

(Foto: Nejc Kasagič)

Iz Občine Domžale in Štaba civilne zaščite Občine Domžale so sporočili, da vzpostavljajo, protipoplavne nasipe, bariere, izvajajo črpanje iz objektov ter zagotavljajo protipoplavne vreče, ki jih bodo v kratkem razdelili med najbolj ogrožene občane in občanke.

Pozorno spremljajo vremensko napoved ter prihajajoče dogajanje ter se na to pripravljajo.

Vse občanke in občane naprošajo, da se predhodno samozaščitijo, se ne približujejo vodotokom ter dosledno upoštevajo ukrepe. O vseh nadaljnjih aktivnostih bodo javnost redno obveščali.

Situacijo na terenu si skupaj s s predstavniki štaba Civilne zaščite Občine Domžale in Gasilske zveze Domžale ogleduje tudi županja mag. Renata Kosec. Kljub temu, da so nivoji vodotokov v popoldanskem času pričeli nekoliko upadati, še vedno velja opozorilo, da se v območju vodotokov ne zadržujete. Gasilske enote postopoma odpravljajo posledice močnega deževja.

(Foto: Jaka Iglič)

OSKRBA S PITNO VODO ZAENKRAT POTEKA NEMOTENO

Na Javnem komunalnem podjetju Prodnik so povedali, da oskrba s pitno vodo na območju občin Domžale, Mengeš, Trzin, Lukovica in Moravče zaenkrat poteka nemoteno: “Voda iz javnega vodovoda je trenutno pitna in varna za uporabo. Razmere bomo tudi v prihodnje skrbno spremljali. Morebitne spremembe bomo objavljali na naši spletni strani in medijih, zato uporabnike prosimo, da redno spremljajo objave. Zaradi povišanega vodostaja vseh vodotokov je preobremenjen kanalizacijski sistem, zato uporabnike pozivamo, da ga v najmanjši možni meri obremenjujejo z odpadno vodo.”

Dogajanje na terenu bomo na našem portalu spremljali in osveževali ves čas.

Miha Ulčar; Foto: Miro Pivar, Primož Dejak, Nejc Kasagič, Jaka Iglič, Milena Kopitar, Ernest Kopitar, PGD Homec,  PGD Radomlje, Franci Kociper, Anton Dimc

Tagi