V Depali vasi z osebnim vozilom trčil v hišo, v predoru Jasovnik zagorel avtobus

Nočna izmena poklicnih gasilcev Centra za zaščito in reševanje Domžale je imel minulo noč polne roke dela. Posredovali so namreč na dveh prometnih nesrečah. Ob 23.41 uri so dobili poziv, da je v Depali vasi osebno vozilo priletolo v stanovanjsko hišo, ob 4.24 uri pa skupaj s poklicnimi gasilci PGE Celje posredovali v predoru Jasovnik na AC, kjer požar zajel motorni del avtobusa. Iz predora pa so evakuirali tudi 17 ljudi, ki so se v času požara nahajali na avtobusu. Poklicni gasilci CZR Domžale so prav tako nekaj po osmi uri dopoldan poredovali na AC med Blagovico in Kompoljami, kjer je prišlo do naleta dveh vozil.

Vodja nočne izmene poklicnih gasilcev CZR Domžale Matjaž Korošec, nam je v zvezi z nočnima intervencijama povedal, da so bili o prometni nesreči v naselju Depala vas obveščeni ob 23.41 uri. Do nesreče naj bi prišlo zaradi prehitre vožnje voznika osebnega vozila znamke Peugeot 407 in sicer naj bi ga policisti med kontrolo prometa ustavljali, voznik pa ni upošteval njihovih znakov in je pospešil ter zapeljal v naselje Depala vas, kjer zaradi prevelike hitrosti ni zvozil ovinka in je pristal v stanovanjskih hiši. Po besedah Korošca so bili poklicni gasilci na kraju nesreče v treh minutah po pozivu, kjer so najprej pomagali reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovanega voznika do reševalnega vozila, nato pa z avtodvigalom izvlekli vozilo. Pri trku je prišlo tudi do poškodbe plinske omarice, zato so z eksplozimetrom opravili tudi meritve plinov.

Maja Ciperle Adlešič iz Policijske uprave Ljubljana nam je v zvezi s tem dogodkom povedala, da so včeraj okoli 23.40 ure policisti PP Domžale na Ljubljanski cesti v Domžalah opravljali nadzor prometa. Pri tem so ustavljali voznika osebnega vozila znamke Peugeot 407, ki pa na znake policistov ni ustavil, temveč je s pospešeno vožnjo nadaljeval v smeri proti Depali vasi. Policisti so zapeljali za njim in ga večkrat na predpisan način poskušali zaustaviti (s svetlobnimi in zvočnim znakom), kar pa voznik ni upošteval in je vozil naprej, pri tem pa storil tudi več cestno prometnih prekrškov. Med drugim je zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo v naselju Depala vas trčil stanovanjsko hišo, pri tem pa se je tudi lažje poškodoval.

Med postopkom so policisti ugotovili, da voznik kaže tudi očitne znake alkoholiziranosti, zaradi česar so mu odredili preizkus alkoholiziranosti, ki pa ga je odklonil. Policisti so mu odvzeli vozniško dovoljenje. Zoper voznika bo na pristojno sodišče podan obdolžilni predlog.

Ob 4.24 uri pa so poklicni gasilci CZR Domžale dobili poziv, da je v tunelu Jasovnik na AC v smeri Ljubljana zagorelo v motornem delu avtobusa. Korošec nam je povedal, da je voznik avtobusa v predoru Jasovnik, približno 100 metov pred izhodom ugotovil, da je zagorelo v motornem delu avtobusa, ki ga je nato ustavil in z gasilskim prahom začel gasiti goreč motor. Kmalu so na kraj prispeli gasilci PE Vransko, gasilci CZR Domžale in PGE Celje, ki so požar na motorju pogasili do konca in evakuirali 17 potnikov iz tunela. Poškodovanih ni bilo. Zaradi požara sta bila predora v obe smeri zaprta dalj časa. Gasilci so nudili tudi pomoč vlečni službi pri odstranjevanju avtobusa iz predora.

Vodja dnevne izmene CZR Domžale Matjaž Hribar, je v zvezi s posredovanjem na AC med Blagovico in Kompoljami v smeri Ljubljane dejal, da so poziv o nesreči v kateri sta bila udeležen gasilski kombi in osebno vozilo, dobili ob 8.06 uri. Do nesreče naj bi prišlo zaradi naleta in sicer se je gasilski kombi zaletel v osebno vozilo, ki je vozilo spredaj. Zaradi nesreče je prišlo do večjega izliva nafte, zato so gasilci počistili cestišče in ga posuli, voznik osebnega vozila pa je bil s strani reševalcev prepeljan na preventivni pregled v ljubljanski UKC.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: CZR Domžale
Komentarji uporabnikov
Tagi