Uspešno izvedena zaščitno-reševalna vaja novih operativnih gasilcev

Gasilska zveza Domžale je danes dopoldne z izpeljano zaščitno-reševalno vajo, dobila 36 novih operativnih gasilk in gasilcev, ki so uspešno opravili nadaljevalni tečaj za gasilca in si s tem pridobili naziv Izprašani gasilec. Prostovoljni gasilci morajo biti namreč v skladu z Zakonom o gasilstvu usposobljeni za opravljanje nalog gašenja in reševanja v primeru požarov, naravnih in drugih nesreč.

Z nadaljevalnim tečajem za gasilca so v Gasilski zvezi Domžale pričeli lani novembra. Tečajniki pa so imeli poleg teorije tudi praktično usposabljanje, s katerim so se dokončno usposobili za izvajanje nalog gašenja in reševanja v primeru požara ter v primeru naravnih in drugih nesreč. Poleg pisnega izpita jih je čakala tudi zaščitno-reševalna vaja, ki so jo izvedli danes dopoldne na stavbo, kjer se je včasih nahajala trgovina Jurček v Domžalah. Po besedah poveljnika GZ Domžale Matjaža Merkužiča, so tečajniki današnjo vajo izvedli uspešno. Seveda pa si bodo nadaljnje izkušnje nabirali v okviru svojih enot. Mnogi pa se bodo udeležili še nadaljnjih izobraževanj, usposabljanj in specializacij, je še povedal Merkužič.

Tečajniki so se na tečaju, ki je potekal na sedežu GZ Domžale, seznanili z delovanjem gasilske organizacije in gasilskega društva, v procesu usposabljanja pa so se naučili opravljati naloge gašenja in reševanja v primeru požarov ali drugih tehničnih intervencij. Seznanili so se z osnovami gorenja in gašenja, se naučili ravnati z gasilsko tehniko in opremo in ju uporabljati. Prav tako so se seznanili z gasilsko taktiko.

Vseh 36 gasilk in gasilcev, ki so uspešno opravili tečaj, bo od sedaj naprej lahko opravljali operativne naloge v svojih gasilskih enotah.

Več foto utrinkov iz zaščitno-reševalne vaje pa si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Tagi