»Udari strele ob popoldanski nevihti, zanetili več požarov v objektih podjetja Maplast in Tesarstvo Kregar v Selah pri Ihanu«

Danes popoldne nekaj po 17. uri je bil Center za obveščanje obveščen, da je ob močnejši popoldanski nevihti prišlo do več udarov strele na območju podjetja Maplast in Tesarstvo Kregar v Selah pri Ihanu. Kot posledica neposrednega udara strel v objekt, kakor tudi okvar na električni napeljavi je prišlo do več požarov na posameznih objektih. Glede na navedena dejstva, sta bila takoj aktivirana PGD Ihan in CPV Domžale. Ker se je požar širil po proizvodnih in skladiščnih prostorih omenjenih podjetij, je vodja intervencije takoj zahteval aktiviranje vseh sektorjev Gasilske zveze Domžale in sosednje društvo PGD Dol.

Ker je šlo za požare na večjih objektih, kot so delavnice in skladišča, so se morale intervencijske enote najprej usmeriti v žarišče požarov, ki so potekali znotraj objektov. Ravno tako, so istočasno iskali pogrešane osebe, ki so ostale znotraj objektov, saj je bilo ob prijavi požara javljeno, da je več oseb ujetih v zgradbah.

Gasilci so našli vse pogrešane osebe, od tega je bilo sedem oseb huje ranjenih, katere so nato gasilci v nosilih prenesli na reševalno mesto, kjer so za njihove poškodbe poskrbele enote PGD prve pomoči. Od tam pa so jih z reševalnim vozilom prepeljali v oskrbo.

Na srečo je šlo v tem primeru za gasilsko-taktično vajo, v kateri so sodelovale vse enote Gasilske zveze Domžale in sosednje društvo PGD Dol. V mesecu oktobru, ki je mesec požarne varnosti, namreč poteka sklop aktivnosti, s katerimi gasilci preizkušajo svojo taktiko, opremo in vozni park. Hkrati pa so take aktivnosti namenjene usposabljanju za primere resničnih nesreč ter preventivni dejavnosti.

Za komentar smo poprosili vodjo današnje intervencije, poveljnika PGD Ihan Branka Sojerja, ki nam je povedal, da je bil namen današnje vaje, usposabljanje članov operativnih gasilskih enot GZ Domžale ter sosednje enote PGD Dol. Preizkusilo se je tudi delovanje enot prve pomoči PGD, ter delovanja nujne medicinske pomoči. Vaja je služila tudi za preizkus funkcionalnosti vozil in opreme ter funkcionalnost radijskih zvez in pozivnikov. Hkrati je bil namen vaje seznanitev gasilcev z situacijo na območju navedenih podjetij, dostopov do objektov, izrabe hidrantnega omrežja in naravnega vira potoka Mlinščica ter iskanje najbolj primernih taktičnih pristopov pri gašenju večjih delavniških hal in skladiščnih prostorov.

Sojer nam je še povedal, da je na vaji sodelovalo133 gasilcev, 9 pripadnikov prve pomoči in dva pripadnika nujne medicinske pomoči. Skupaj z gasilci, pripadniki prve pomoči, redarji, markerji, vodji vaje in ocenjevalci vaje, je  na vaji sodelovalo 162 oseb.

Branko Sojer: »Sam poudarek vaje je bil na samo lokacijo, ki je na dokaj osamljenemu področju. Na vaji se je preizkusilo različne vrste taktike; tako so vse prve enote delale z motornimi brizgalnami, s katerimi so dovajali vodo; uporabljene so bile vse trodelne lestve in dvižna lestev CPV Domžale; poudarek pa je bil tudi na notranjih napadih, saj so bile posledice strel, različni požari v različnih objektih. Sama intervencija pa je imela tudi namen preizkusa vodenja intervencije PGD Ihan.«

Na koncu je Sojer, še poudaril, da je alarmiranje potekalo tekoče, opremljenost enot je bilo brezhibna. So pa ocenjevalci vaje, zasledili nekaj podrobnejših napak, katere bodo analizirali na poveljstvu GZ Domžale.

Naj poudarimo, da so vaje namenjene temu, da lahko sodelujoče enote, od tega odnesejo čim več. Tudi, če se pojavijo kakšne napake, je to zelo pomembno, da se jih zapomni in odpravi. Namreč, če pride do resničnega požara, tam napak ne sme biti.

Avtor: Miha Ulčar, Foto: Janez Ravnikar, Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov
Tagi