Prikaz gašenja požara v stanovanju

V sredo, 16. aprila 2014 popoldan, se je pred Osnovno šolo Domžale nahajalo nekaj gasilcev. Kaj se je dogajalo?

Na pobudo Krajevne skupnosti Slavka Šlandra Domžale ter gasilcev PGD Domžale-mesto so pripravili predavanje o gašenju in varnosti v stanovanjih, skupaj z demonstracijo prikaza gašenja požara. Poklicni gasilec iz CPV Domžale Matjaž Korošec nam je ob pomoči treh prostovoljnih gasilcev iz PGD Domžale-mesto povedal mnogo koristnih nasvetov, če se slučajno zgodi, da v stanovanju kaj zagori. Tako smo se teoretično seznanili, kako pogasiti goreče olje, kako ravnati in gasiti v primeru eksplozije plinske jeklenke, ogledali smo si razpoložljivo tehniko, ki naj bi jo vsak imel doma in predstavili so nam podrobnosti gasilnega aparata na CO2 in prah.

Ker je ves čas prikaza pihal močen veter, je plinski gorilnik nagajal kljub postavljanju zaščite, tako da nam je ves praktični del skorajda odpadel. Praktično smo preizkusili le jeklenko, kadar zagori na ventilu. In kaj narediti v tem primeru? Z navadno rokavico, ki jo imajo gospodinje za pekače, nataknjene na roke, lepo zapreš bombo! Prikazali so nam tudi kako gori, ko se bomba prevrne in plin butne iz jeklenke v tekočem stanju. »Gori kot pri norcih«, je dejal eden od obiskovalcev.

Zelo dobro predavanje, tokrat sicer bolj teoretično pa vseeno zelo koristno. Škoda, da ni bilo obiskovalcev več, saj kot je dejal Korošec, ko pride do izrednega dogodka, človeka prime panika in v takšnih primerih se velikokrat napačno odloči ter s tem požar samo še poveča.

Hvala vsem gasilcem tudi za izčrpne odgovore na vprašanja, ki so jih zastavljali udeleženci prikaza gašenja požara v stanovanju.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi