Pri Krtini trčila osebno in kombinirano vozilo, pri Lukovici pa tri tovorna vozila

Poklicni gasilci CZR Domžale so danes v roku dobre ure posredovali na dveh prometnih nesrečah, ki sta se pripetili na štajerski avtocesti. Nekaj pred 14.30 uro sta pred izvozom za Krtino, v smeri Ljubljane, trčili osebno in kombinirano vozilo, pri tem se je osebno vozilo zavrtelo po cestišču in trčilo še v sredinsko zaščitno ograjo. Nekaj pred 15.30 uri pa so pri izvozu za Lukovico, v smeri Ljubljane, trčila tri tovorna vozila.

Matjaž Korošec, vodja III. izmene poklicne gasilske enote CZR Domžale nam je povedal, da so bili o prometni nesreči osebnega in kombiniranega vozila, ki se je pripetila približno 500 metrov pred izvozom za Krtino, v smeri Ljubljane, obveščeni ob 14.25 uri. Takoj po prihodu so zavarovali kraj prometne nesreče, odklopili akumulator na osebnem vozilu ter z absorbentom posuli razlite tekočine na cestišču. Reševalci NMP Domžale so na kraju preventivno pregledali voznico osebnega vozila.

Do nesreče naj bi prišlo, ko sta osebno in kombinirano vozilo peljala vzporedno, pri tem naj bi voznik s kombiniranim vozilom nenadoma zavil proti voznici osebnega vozila. Po trku je osebno vozilo zavrtelo po cestišču ter trčilo v sredinsko zaščitno ograjo. Pri tem je bilo poškodovane okrog osem metrov zaščitne ograje. V nesreči je bil prednji del osebnega vozila popolnoma poškodovan.

Ob 15.26 uri so poklicni gasilci prejeli obvestilo, da so na štajerski avtocesti pri izvozu za Lukovico, v smeri Ljubljane, trčila tri tovorna vozila. In sicer naj bi tovorna vozila po avtocesti peljala drug za drugim, pri izvozu za Lukovico pa naj bi italijanski voznik cisterne, ki je peljal zadnji, zaradi močnega sonca prepozno opazil, da tovorni vozili pred njim zavirata, zaradi česar je trčil v zadnji del priklopnika slovaškega voznika, ko je odvil, pa je zaradi stika s priklopnikom poškodoval cisterno po celotni dolžini. Na cisterni na srečo ni prišlo do takšnih poškodb, da bi pričela iztekati vsebina (prevažal naj bi melaso), je pa zaradi trka iztekala hladilna tekočina. Tovorno vozilo, na katerem je slovenski voznik prevažal plinske jeklenke, v nesreči ni bilo poškodovano, se je pa zaradi zaviranja premaknilo nekaj jeklenk.

Po besedah Korošca so poklicni gasilci takoj po prihodu najprej protinaletno in protipožarno zavarovali kraj prometne nesreče, zaradi udeleženega tovornega vozila, ki je prevažalo jeklenke s plinom in ogljikovim dioksidom, pa so takoj opravili meritve z merilnikom, vendar nevarnosti niso zaznali. V nadaljevanju so še z absorbentom posuli cestišče razlitih motornih tekočin.

Zaradi obeh prometnih nesreč je bil nekaj časa oviran promet, ki je potekal po enem voznem pasu, zaradi česar so nastajali zastoji. Korošec nam je še povedal, da sta obe intervenciji potekali hitro in uspešno. So pa poklicni gasilci CZR Domžale v letošnjem letu, vključno z obema današnjima, opravili že 41 intervencij.

Miha Ulčar; Foto: CZR Domžale

 

Komentarji uporabnikov
Tagi