Preko spleta najeli kredit in bili ogoljufani – Policija svetuje posebno previdnost

Epidemija covid-19 pušča posledice tudi na gospodarskem področju, kar spretno izkoriščajo goljufi, ki preko spleta podjetnikom in fizičnim osebam ponujajo mamljive ponudbe za najem kreditov. Tisti, ki se odločajo za takšne vrste najema kredita, so na koncu ogoljufani, saj posredovani denar za plačilo lažnih pristojbin in taks, ki so potrebne pri odobritvi kreditov, pristane v rokah goljufov, sami pa ostanejo brez kredita, ki so jim ga obljubljali goljufi.

Na Območju policijske uprave Ljubljana so policisti prejeli prijave oškodovancev, ki so se odločili za najem kredita preko spleta, pri tem pa so bili ogoljufani. Vsem primerom je enako, da so se za najem kredita odločili po prejetem elektronskem sporočilu ali na kakšni drugi reklamni povezavi na spletu. Oškodovanci dobijo na elektronski naslov notarsko overjeno kreditno pogodbo, ki pa je lažna. V nadaljevanju oškodovanci preko neke tretje osebe (ti. denarne mule) dobijo manjši del kredita na svoj tekoči račun, plačati pa morajo lažne neresnične pristojbine in takse, ki so potrebne pri odobritve kreditov. Oškodovanci denar pošiljajo reko različnih finančni mehanizmov (Western Union, Moneygram, Paypal, Xoom, ipd). V takih primerih gre za verižno goljufijo, v kateri storilci med seboj prepletejo večje število oškodovancev (ti. denarne mule), ki si med seboj nevede pošiljajo denar, na koncu pa so vsi ogoljufani, saj večji del poslanega denarja konča v rokah storilcev.

Na Policijski upravi Ljubljana opozarjajo vse, naj bodo pri najemu kreditov previdni in naj ne nasedajo lažnim mamljivim ponudbam. Najem kredita preko spleta, kjer se identiteta storilcev lahko zakrije ni varna in gre v večini primerov za goljufije. Opisane denarne transakcije so težko izsledljive in oškodovanci nimajo veliko možnosti za povrnitev sredstev. Vsak sum goljufije takoj naznanite policiji. Več o varnosti na spletu si lahko preberete na spletni strani Policije.

Miha Ulčar; Foto: PU Ljubljana

Komentarji uporabnikov
Tagi