POZOR: Previdnost pred neznanci, ki pod pretvezo izvajajo drzne tatvine

Včeraj okoli 10.30 ure je neznanec v okolici Domžal pod pretvezo, da bodo opravljali dela telekomunikacijskega podjetja, iz hiše zvabil oškodovanko. Med tem sta druga dva neznanca vstopila v hišo, kjer sta bila zalotena. Vsi trije so se nato s kraja odpeljali z vozilom sive barve. Eden izmed osumljencev je bil manjše rasti z očali, opis drugih dveh pa ni znan.

O  podobnih dogodkih smo mediji že večkrat poročali, vendar pa na policiji opažajo, da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom in pretvezo; bodisi, da so serviserji, da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da prihajajo iz komunalnega podjetja in bodo opravljali sanacijo odtokov  … Na ta način pa jih zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod  nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora  vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti, ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Na Policijski upravi Ljubljana občanom svetujejo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod  nadzorom  in jih  brez  potrebe ne vabijo v prostore. Vedno  naj zaklenejo  hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za  vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter  vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).

V  kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja policisti priporočajo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

Miha Ulčar; Foto: arhiv domžalca

 

Komentarji uporabnikov
Tagi