“Požar v šotoru kmetijskega objekta v Zgornjih Jaršah in nesreče z nevarnimi snovmi na noge spravil gasilce”

Sektorska vaja "Jarše 2019"

Regijski center za obveščanje (112) je včeraj okrog 19. ure prejel obvestilo, da je zaradi napake na električni napeljavi na enem izmed strojev prišlo do požara v šotoru kmetijskega objekta v Zgornjih Jaršah pri Domžalah. Požar pa se je hitro razširil še na preostale stroje, ki so se nahajali v šotoru. Takšen je bil uvod scenarija gasilsko-reševalne vaje, ki so jo v mesecu oktobru – mesecu požarne varnosti pripravili gasilci PGD Jarše – Rodica, na njem pa je sodelovalo več gasilskih gasilskih enot.

Scenarij sektorske vaje, ki je potekala na objektu kmetije Črnivec v Zgornjih Jaršah pri Domžalah, pa je bil še bolj obsežen, kar je tudi pomenilo, da so se morali gasilci na vaji spopadati z več različnimi vrstami intervencij. Po scenariju je gospodar takoj, ko je opazil, da je prišlo v šotoru do požara, začel umikati ostale stroje, pri tem pa je zadel avtocisterno z kurilnim oljem, ki je ravno takrat na domačijo dostavila kurilno olje. Zaradi trka je prišlo do nekontroliranega puščanja kurilnega olja v okolje. Požar v šotoru je povzročil večjo zadimljenost v zahodnem delu gospodarskega poslopja – strojni lopi. Ker je do požara prišlo v večernem času, so domačini tako kot vedno opravljali redna dela v hlevu, zaradi zadimljenosti prostorov, pa je v poslopju ostalo ujetih več poškodovanih oseb, vrsta poškodb pa ob prijavi ni bila znana.

Regijski center za obveščanje je takoj po obvestilu aktiviral domačo gasilsko društvo PGD Jarše-Rodica in teritorialne enote PGD Homec, CZR Domžale, PGD Radomlje in PGD Rova. Ker je v poslopju ostalo več poškodovanih oseb, ki jih je bilo potrebno oskrbeti, pa je bila aktivirana tudi enota prve pomoči PGD Dob-Vir.

Gasilci so takoj po prihodu pričeli z zunanjimi in notranjimi napadi, ki so vključevali preiskovanje prostorov in iskanja ujetih ter poškodovanih oseb, prav tako so takoj po prihodu zavarovali območje poškodovane cisterne iz katere je puščalo kurilno olje. Gasilcem je požar v šotoru kmalu uspelo pogasiti, obenem pa so zavaroval tudi bližnji gospodarski objekt in silažne silose. Prav tako jim je uspelo najti vse ujete osebe, nekatere med njimi so utrpele poškodbe ter jih v nadaljevanju iznosili iz prostorov in umestili na triažni prostor, kjer so jih prevzeli in oskrbeli pripadniki prve pomoči.

Kot smo že omenili je šlo na srečo le za sektorsko gasilsko vajo Jarše 2019, ki je bila po besedah poveljnika PGD Jarše-Rodica Luka Kraševica namenjena preverjanju strokovne in fizične usposobljenosti operativnih gasilcev, ustreznosti gasilske tehnične opreme in preizkusu delovanje UKV zvez, sistema aktiviranja in alarmiranja enot s pozivnikom sistema ZA-RE. Prav so z vajo preverili dostopnost intervencijskih vozil, gašenje požara, preiskovanje prostorov, reševanje ujetih in poškodovanih oseb iz objekta ter posredovanja v primeru nesreče z nevarnimi snovmi. Na vaji je sodelovalo 152 gasilcev z 12 gasilskimi vozili, pet pripadnikov prve pomoči (prvih posredovalcev) ter 7 imitatorjev.

Ker takšne vaje niso same sebi namen, temveč so namenjene preverjanju usposobljenosti gasilcev in gasilske opreme in so hkrati tudi usposabljanje za posredovanje v primeru resničnih intervencij, je vaja potekala pod budnim očesom Matjaža Merkužiča, poveljnika Gasilske zveze Domžale in Centra za zaščito in reševanje Domžale, ki je koncu sodelujočim gasilcem podal prvo oceno izvedbe vaje. Pred vajo so imeli gasilci PGD Jarše-Rodica dan odprtih vrat, na katerem so krajanom pokazali svojo dejavnost, vozila in opremo. Pripravili pa so tudi nekaj praktičnih prikazov gašenja začetnega požara.

Več fotoutrinkov z vaje si lahko ogledate na POVEZAVI TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Karin Božič Zupančič, Miro Pivar; Video: Miro Pivar

Tagi