Poskrbimo za varnost med dopusti s preprostimi ukrepi in sodobno tehnologijo

Poleti se veliko ljudi odpravi na dopust in svoj dom pusti prazen. To pomeni, da so domovi bolj izpostavljeni nevarnosti vloma, pa tudi požara, izliva vode, … Za oddih brez skrbi glede tega, kaj se dogaja doma, Sintalovi varnostni strokovnjaki svetujejo nekaj preprostih ukrepov, ki jih lahko stanovalci nadgradijo z uporabo vse bolj dostopnih in uporabnih sodobnih tehnologij. Varovanje se je namreč preselilo tudi na običajne pametne telefone. Lahke tarče za vlomilce so objekti, kjer jih pri njihovem početju nihče ne bo zmotil in v katere je enostavno vstopiti. Varnostni strokovnjaki Sintala zato stanovalcem svetujejo, naj poskrbijo, da bodo prostori storilcem čim težje dosegljivi, med načrtovanjem daljše odsotnosti pa, da bo njihov dom dajal vtis, kot da so doma. Nekaj ukrepov proti vlomilcem in tudi proti požarom iz Koncerna Sintal naštevajo v nadaljevanju. 

Poleg napotkov, ki jih vsak lahko izvede sam, varnostni strokovnjaki družbe za varovanje Sintal poudarjajo, da danes uporabnikom tehnologija omogoča številne dobrodošle funkcije. Te so uporabnikom vedno na dosegu roke. »Danes ima skoraj vsakdo pametni telefon. V Sintalu lahko pametno alarmno centralo povežemo z uporabnikovim pametnim telefonom, prek katerega lahko ne le spremlja stanje svojega objekta, temveč tudi upravlja z nekaterimi funkcijami v njem,« pravi Boštjan Kurmanšek, vodja razvoja v Sintalu. Uporabnik lahko na pametnem telefonu v realnem času preverja stanje varnosti, lahko v živo spremlja sliko na kamerah (in je s tem na tekočem, kaj se dogaja pri njem doma – lahko denimo spremlja gradnjo ali prenovo hiše in gre kljub izvajanju del na dopust), lahko prižiga in ugaša luči ter dviguje rolete (s čimer pripomore k vtisu, da je nekdo doma) ter zažene opravila, kot je zalivanje vrta in upravlja z ogrevanjem in ohlajanjem. 

Upravljanje teh sistemov se izvaja se prek aplikacij, ki jih v Sintalu namestijo uporabnikom na pametni telefon. Aplikacije so razvite za uporabnike, z vodilom, da morajo biti zanesljive in zelo enostavne za uporabo. Uporabljajo se lahko z domačega kavča (tudi denimo namesto video domofona, ko želimo videti, kdo je pred vrati) ali z drugega konca sveta. Takšni sistemi so danes vse bolj cenovno dostopni. stran 2 od 2 »Še vedno pa je za varovanje tako stanovanjskih kot drugih objektov najbolj primerna oblika varovanja fizično-tehnično varovanje, kar pomeni, da je alarmni sistem povezan z varnostnonadzornim centrom varnostnega podjetja in ko alarmni sistem zazna nepravilnost, operater nemudoma pošlje na objekt usposobljene varnostnike-intervente. Sintalovi varnostniki-interventi so na objektu v izredno kratkem času in ustrezno ukrepajo,« dodaja Kurmanšek. Tak način varovanja razbremenjuje uporabnika, saj za varnost objekta 24 ur na dan, 7 dni na teden skrbijo profesionalne ekipe, ki hitro in ustrezno reagirajo. Sintal je edina varnostna družba v Sloveniji, ki ima mrežo intervencijskih skupin razporejeno po vsej Sloveniji, kar omogoča ustrezno ukrepanje ob alarmu kjerkoli v državi.

Napotki za boljšo varnost med daljšo odsotnostjo za vsakogar:

  • Dogovorimo se z nekom, ki mu zaupamo, za redno praznjenje poštnega nabiralnika, občasno odpiranje oken, spreminjanje lege senčil in rolet, parkiranje na dvorišču, sušenje perila.
  • Poskrbimo za namestitev časovnih stikal, na katera priklopimo luči, radio ipd., da se ob naključno izbranem času vklopijo. To lahko izvajamo tudi prek pametnih aplikacij na daljavo.
  • Uredimo okolico: pokosimo travo, umaknemo predmete, ki bi jih vlomilci lahko uporabili (lestve, orodje ipd.).
  • Preverimo, ali smo zaklenili vsa vrata v objekt in zaprli okna.
  • O odhodu obvestimo le osebe, ki jim zaupamo.
  • Čeprav je vabljivo in se danes zdi običajno, nikakor ne napovedujemo ali nakazujemo svoje odsotnosti na socialnih omrežjih. Prav tako ne na telefonskih odzivnikih in na odzivnikih na spletno pošto.
  • Pred odhodom zapremo ventile za vodo in plin ter odklopimo električne aparate iz omrežja.
  • Vredne stvari in večje količine denarja shranimo na varno mesto. Za vsak primer fotografiramo nakit, umetnine in druge vrednejše predmete.
  • Izkoristimo možnosti, ki nam jih omogoča sodobna tehnologija. Za več informacij o sodobnih načinih varovanja so na voljo Sintalovi strokovnjaki na info@sintal.si.

Cenovno ugodno in učinkovito varovanje
Najustreznejša oblika varovanja je kombinacija mehanskega varovanja z alarmnim sistemom, priklopljenim na varnostno-nadzorni center varnostnega podjetja. Namen mehanske zaščite je predvsem v podaljševanju časa vstopa v varovani objekt, medtem ko sistem tehničnega varovanja takoj zazna nepravilnosti in o tem ustrezno obvešča varnostno-nadzorni center varnostnega podjetja. Ta v primeru alarma poskrbi za takojšnjo profesionalno intervencijo. Uporabnik pa lahko prek svojega pametnega telefona spremlja stanje svojega objekta ter upravlja z alarmno napravo in drugimi elementi pametnega doma.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: The Guardian
Tagi