Policisti prijeli 32-letnika, ki je v Kamniku oborožen z nožem ropal prodajalne

15. januarja 2019, so kamniški policisti odvzeli prostost 32-letnemu moškemu, osumljenemu treh kaznivih dejanj ropa, ki jih je izvršil v mesecu decembru lani in januarju letos v prodajalnah na območju Kamnika. V vseh treh primerih je osumljenec prodajalkam grozil z nožem, pri dejanjih pa je svoj videz prikrival s pomočjo pokrival preko glave in obraza.

V  okviru kriminalistične preiskave so policisti ugotovili, da je osumljeni prvo dejanje izvršil pozno  popoldan 19. decembra 2018, ko je na Ljubljanski cesti v Kamniku vstopil v eno izmed prodajaln in od prodajalke zahteval denar. Svojo zahtevo je podkrepil z uporabo telesne sile in večjega noža. V  strahu za svoje življenje in osebno varnost, mu je prodajalka iz blagajne izročila denar v višini 100 evrov. V dogodku prodajalka ni bila telesno poškodovana.

Naslednji dan, 20. decembra 2018, v zgodnjih jutranjih urah, je osumljeni ponovno izvršil rop, tokrat v prodajalni na Kranjski cesti v Kamniku. 32-letnik je s pretvezo nakupa, na prodajni trak pri blagajni odložil pločevinko pijače in zavojček žvečilnih gumijev, ki mu jih je prodajalka poračunala in izdala račun. Osumljeni je prodajalki izročil 5 evrski bankovec, ta pa je odprla predal blagajne. Takrat je osumljeni izvlekel nož in se z njim nagnil proti njej, zaradi česar se je ta močno prestrašila in odstopila od blagajne. 32-letnik je nato sam iz blagajne pograbil bankovce, si jih natlačil v žep in zbežal iz prodajalne. Med begom pa je izgubil skoraj ves odtujeni denar. Ostalo mu je zgolj 10 evrov.

V  nadaljevanju je 32-letnik tretji oboroženi rop izvršil v popoldanskem času 14. januarja 2019, ko je enako kot v prejšnjih dejanjih z uporabo noža in grožnje od prodajalke v eni izmed trgovin na Ljubljanski cesti v Kamniku, odtujil je 150 evrov.

Podrobnosti kriminalistične preiskave sta predstavila Aleksander Perklič, komandir PP Kamnik in Matija Breznik iz Sektorja kriminalistične policije na PU Ljubljana.

Aleksander Perklič, komandir Policijske postaje Kamnik je pojasnil, da so policisti v cilju izsleditve in odkritja storilca intenzivno zbirali obvestila in dokaze, med drugim so opravili oglede krajev kaznivih dejanj, zavarovali sledove, opravili številne informativne pogovore in pridobili posnetke video nadzornih kamer. Opravljene so bile tudi prepoznave oseb po fotografijah, s katerimi pa se identiteta storilca ni zadostno potrdila, saj je osumljeni pri dejanjih svoj videz prikrival s pomočjo pokrival preko glave in obraza: »V sklopu preiskave so policisti na podlagi načina izvrševanja kaznivih dejanj in delnega videza/opisa storilca nakazali možno identiteto tega, ki je z gotovostjo niso mogli potrditi vse do dne, ko so obravnavali in preiskovali drugo kaznivo dejanje (nasilje v družini), pri katerem  so ugotovili ujemanje osumljenčevih značilnosti (videz, oblačila, obutev) s storilcem kaznivih dejanj ropov.«

Perklič je še povedal, da so na podlagi zbranih dokazov in potrditve identitete osumljenca, policisti osumljencu odvzeli prostost in pridobili odredbo sodišča za hišno preiskavo, pri kateri so v nadaljevanju našli in zasegli predmete, ki ga utemeljeno povezujejo s kaznivimi dejanji ropov (oblačila v času storitve kaznivih dejanj in nož).

Včeraj je bil skupaj s kazensko ovadbo predan preiskovalnemu sodniku, ki mu je po zaslišanju odredil pripor. Slednji je bil v preteklosti že obsojen za tovrstna kazniva dejanja in da gre za t.i. specialnega povratnika. Za kaznivo dejanje Rop po 206. členu Kazenskega zakonika je predpisana kazen zapora od enega do desetih let.

Kako ravnati v primeru ropa

»V primeru, da postanete žrtev kaznivega dejanja ropa oziroma, da se soočate s storilcem na samem kraju, je predvsem pomembna varnost vsake žrtve, zato je potrebno upoštevati določena priporočila, ki jih policija tudi priporoča,« je poudaril Matija Breznik iz Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana. V takšnem trenutku, mora žrtev v kolikor se le da, ostati mirna in naj upošteva zahteve storilca: »Odsvetujemo vsakršen verbalni oziroma fizični odpor, saj na ta način zmanjšamo možnost poškodb. Zavedeti se moramo, da je takšna oseba oborožena in tudi fizično močnejša. Prav tako se je treba tudi zavedati, da je takšna situacija stresna tako za žrtev, kot tudi za storilca. Če v takšnem primeru ne pride do poteka kaznivega dejanja, kot si ga je zamislil storilec, lahko pride do nekega impulzivnega reagiranja oziroma nezavarovanega in pa fazičnega reagiranja storilca v samem prostoru in tudi zaradi tega lahko pride do poškodb žrtve. Predvsem svetujemo žrtvam, da se osredotočijo na opis storilcev (kako je storilec izgledal, osebni opis, kaj je počel v samem dejanju, kako je dejanje zapustil, v katero smer je zbežal, ali je imel kakšnega sostorilca ali je kraj zapustil z vozilom). Predvsem je pomembno, da se v tem trenutku, ko je bil storjen rop, da se takoj obvesti policijo.« Po besedah Breznika storilci pri izvrševanju ropov najpogosteje uporabljajo orožje. Uporabljajo pa tudi druga sredstva, kot so noži in pa tudi grožnje ter s pomočjo fizičnih napadov.

Na območju Policijske uprave Ljubljana so v letu 2018 obravnavali 142 ropov, delež preiskanosti ropov je bil 44,4%. V letu 2017 so policisti na območju Policijske uprave Ljubljana zabeležili 149 ropov, delež preiskanosti teh kaznivih dejanj pa je bil 38,9%.

Miha Ulčar; Foto: PU Ljubljana

Tagi