Policisti na območju Blagovice odkrili in zasegli prepovedano drogo. V Mengšu drzna tatvina.

Policisti Specializirane enote za nadzor države meje so v soboto, 17. septembra 2016, v popoldanskem času na območju Blagovice ustavili 23-letnega voznika osebnega avtomobila, pri katerem so odkrili večjo količino prepovedane droge. V nadaljevanju je bila odrejena tudi hišna preiskava, kjer so našli še več prepovedanih drog in ostalih predmetov. V Mengšu pa sta v ponedeljek, 19. septembra 2016, neznana moška ogovorila občana, s pretvezo, da bosta izvajala dela glede napeljave cenejše elektrike. Pri tem je eden storilec zamotil občana, drugi pa je izkoristil njegovo nepazljivost in se lotil nečednega dela ter izvršil tatvino denarja in nakita.

S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da so policisti Specializirane enote za nadzor države meje v soboto, 17. septembra 2016, v popoldanskem času na območju Blagovice ustavili 23-letnega voznika osebnega avtomobila pri katerem so odkrili večjo količino prepovedane droge. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja Neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami mu je bila odvzeta prost in odrejeno pridržanje. V nadaljevanju so policisti na podlagi odredbe sodišča opravili hišno preiskavo, pri kateri je bila najdena prepovedana droga in ostali predmeti (tehtnice, denar, drobilci, zapiski ipd.). Osumljeni je skupno posedoval okrog 125 g heroina, okrog 64 g kokaina in okrog 0,70 g konoplje rastline. Slednji je bil priveden na zaslišanje, nato pa mu je bil odrejen pripor. 23-letnik še ni bil obravnavan za tovrstna kazniva dejanja.

Drzna tatvina v Mengšu
Včeraj, okrog 11.30 ure je bila PU Ljubljana obveščena o tatvini iz hiše v Mengšu. Z zbranimi obvestili je bilo ugotovljeno, da sta se do hiše pripeljala dva neznana moška z osebni vozilom neznane znamke in tipa, srednje velikosti, modre barve. Oškodovanca sta ogovorila s pretvezo, da bosta izvajala dela glede napeljave cenejše elektrike. Eden ga je nato zvabil iz hiše, drugi pa je vstopil v odprto stanovanjsko hišo, kjer je pregledal notranjost in izvršil tatvino denarja in nakita v skupni vrednosti 1000 evrov. Po dejanju je hišo neovirano zapustil in se usedel v vozilo, nakar se je prisedel tudi drugi storilec in sta se odpeljala. Policisti nadaljujejo s preiskavo.

Opis osumljencev:

  • moški, star okoli 35 let, srednje postave, oblečen v siva in modra oblačila, voznik temno modrega osebnega vozila
  • moški, star okoli 35 let, srednje postave, visok med 170 in 175 cm, oblečen v siva in modra oblačila, temnih kratkih las

Na Policijski upravi Ljubljana so povedali, da se kazniva dejanja izvršena na opisan način najpogosteje pojavljajo na odročnih krajih. Najpogosteje se dogaja dopoldan ali čez dan, ko so večje možnosti, da so doma starejše osebe. Storilci praviloma delujejo v paru ali pa večjem številu.

Cilj jim je, da iz objekta (hiše) izvabijo stanovalce iz različnih razlogov, ali z namenom odkupa domačih živali, odkup kovin ali drugega materiala, opravljanje storitev – konkretni primer električna napeljava. Njihov pristop deluje na način: pridobiti zaupanje potencialne žrtve.

Med tem, ko se žrtev posveča "kupcem", serviserjem, sostorilci neopazno vstopijo v objekt, ga preiščejo in odtujijo določene predmete (najpogosteje denar in nakit). Po dejanju skupaj kraj zapustijo, oškodovanec pa navadno ugotovi, da je žrtev kaznivega dejanja nekaj ur po dogodku …

Policija priporoča, da so občani skrajno previdni v primerih, ko se pri njih pojavijo neznane osebe (če tudi je samo ena oseba, ker so-storilci lahko nekje v bližini), ki iz različnih razlogov želijo potencialno žrtev izvabiti iz objekta. Občan ima možnost ali osebo odsloviti ali pa se odzvati. V kolikor se odzove, priporočamo, da vedno zaklenejo vhodna vrata, ključ vzamejo s seboj pa če tudi stopijo samo "za vogal".

Pomembno je tudi, da si zapomnijo osebni opis, opis vozila, reg. označba, smer odhoda.

Podatke, opažanja, lahko občani sporočijo na eno izmed telefonskih številk policije: intervencijsko 113, anonimni telefon 080 1200 ali na najbližjo policijsko postajo.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: PP Domžale
Tagi