Poledica napolnila urgenco. V Dobu zaradi naraslega Rudniškega potoka na terenu gasilci. Dobili prvo letošnjo pošiljko snega.

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile, saj v večjem delu države sneži. V osrednji Slovenji je pričelo snežiti popoldan, sneg pa se že prijemlje cestišča, zato na cestah velja previdnost, prav tako je hitrost potrebno prilagoditi trenutnim razmeram na cestah. Po napovedih vremenoslovcev bo ponoči sneženje oslabelo in postopoma ponehalo, najkasneje na jugu in vzhodu države. Pihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja.

S prvo letošnjo pošiljko snega in tudi prvo v letošnji zimi, bodo na svoj račun prišli otroci, saj se bodo lahko predajali snežnim radostim. Prav tako bo poskrbljeno tudi za brezplačno rekreacijo, saj bo potrebno očistiti dvorišča, vhode, dovoze … Seveda se pa snega malo manj veselijo vozniki, saj bodo za pot porabili malo več časa kot običajno.

Poledica poskrbela za izredne razmere na urgenci UKC Ljubljana
Zaradi dežja se je zjutraj in dopoldan marsikje pojavila poledica, posledice tega pa so bili številni udarci, zvini in zlomi zaradi padcev. Na Urgentnem kirurškem bloku Kirurške klinike UKC Ljubljana so imeli danes dopoldan skorajda izredne razmere. Do 12.30 ure so obravnavali že več kot 140 bolnikov, normalno na dan obravnavajo med 180 in 200 bolnikov. Ker so predvidevali, da se bo stanje še slabšalo, so morali aktivirati zeleni alarm za množične nesreče, kar pomeni, da poskušali ugotoviti, koliko imajo razpoložljivih dodatnih virov, da bi okrepili dodatne ambulante in da bi lahko hitreje ukrepali. Problem pa po besedah službe za stike z javnostjo UKC Ljubljana predstavlja tudi povečan priliv pacientov z okužbami dihal in gripo, zato so vsi oddelki v hospitalu preobremenjeni.

V Dobu zaradi naraslega Rudniškega potoka aktivirani gasilci, v Domžalah meteorna voda
Zaradi dežja se je povečal tudi vodostaj potokov in rek. Danes ob 16.57 uri so gasilci PGD Dob dobili poziv, da se je pod mostom čez Rudniški potok zagozdila večja količina ledenih plošč in vejevja, zaradi česar bi lahko potok poplavil. Gasilci PGD Dob so odstranili ledene plošče in vejevje.

Ob 19.00 je meteorna voda zalila parkirišče na Savski cesti v Domžalah. Posredovali so gasilci PGD Domžale-mesto, ki so prečrpali vodo v kanalizacijski jašek.

Ceste in ulice so v občini Domžale razdeljene v prednostne razrede
Izvajalci javnih služb in upravljavci cest so dolžni začeti izvajati pluženje, ko se na vozišču pojavi 10 cm snega ali več. Prej pa le v primeru, da se pričakuje večje količine snežnih padavin ter ne bi bilo možno zaradi obilnih padavin zagotavljati prevoznosti glavnih prometnih cest.

Običajno se v hribovitih predelih prične s posipanjem že veliko prej kot pa v nižinskih predelih. Lahko bi rekli, da se posipanje in pluženje v hribovitih predelih zagotavlja od samega začetka sneženja ali ko se sneg začne prijemati vozišča. V hribovitih predelih se preventivni posip zagotavlja z mešanico sol – pesek, ker gre zaradi nagiba in klančin za specifične razmere.

Nato sledi preventivni posip glavnih lokalnih in povezovalnih cest, ki spadajo takoj za hribi v I. prednostni razred. V kolikor pa se padavine nadaljujejo, pa se preventivni posip z utekočinjeno mešanico zagotovi tudi na cestah II. reda – torej v vseh preostalih manj prometnih cestah in ulicah. Šele, ko je izveden preventivni posip vseh cest, ter se začne na cestah nabirati sneg pričnejo tudi s pluženjem.

Trenutno zimske službe glavne ceste posipajo, pluženje pa se bo pričelo, ko se bo na cestišču pojavilo 10 cm snega ali več. Po koncu sneženja bodo zagotovili tudi čiščenje in odriv snega z najbolj prometnih pločnikov in nekaterih površin, ki služijo t.i. javnemu parkiranju v samih Domžalah.

Vremenska napoved
Po napovedih vremenoslovcev bo ponoči sneženje oslabelo in postopoma ponehalo, najkasneje na jugu in vzhodu države. Jutri bo povečini zmerno oblačno. Čez dan bo ponekod zapihal zahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo okoli -5, v Alpskih dolinah do -10, ob morju okoli 0, najvišje dnevne od -3 do 3, ob morju do 7 stopinj C.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov