Pokalo v predoru Trojane, udeleženih več tovornih vozil

Danes nekaj minut pred 9.30 uro so se na štajerski avtocesti v predoru Trojane, v smeri proti Mariboru, pripetile tri prometne nesreče, v katerih je bilo udeleženih enajst tovornih in eno osebno vozilo. V nesreči so se štiri osebe poškodovale, eno osebo, ki je ostala ukleščena, pa so morali gasilci iz vozila rešiti s tehničnim posegom. Zaradi prometne nesreče je bil dlje časa za ves promet zaprt predor v smeri Maribora, občasno pa tudi proti Ljubljani.

Jani Jeraj, vodja I. izmene poklicne gasilske enote CZR Domžale, ki je na kraju posredovala skupaj z gasilci PGE Celje in gasilci avtocestne baze Vransko, nam je povedal, da so bili o prometni nesreči v predoru Trojane obveščeni ob 9.25 uri. Ko so prispeli na kraj je bilo ugotovljeno, da so je v predoru prišlo do treh prometnih nesreč, v katerih je bilo udeleženih enajst tovornih vozil in osebno vozilo. Gasilci so takoj po prihodu zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih ter s tehničnim posegom iz tovornega vozila rešili voznika. Na kraju so posredovali tudi reševalci NMP Domžale, policisti PPP Ljubljana in delavci Darsa.

Tomaž Tomaževic s Policijske uprave Ljubljana je za naš portal povedal, da so bili okrog 9.30 ure obveščeni o treh prometnih nesrečah v predoru Trojane: “V prvi nesreči so bili v naletnem trčenju v predoru udeleženi dve tovorni vozili in eno osebno vozilo. Prometno nesrečo je povzročil slovaški voznik tovornega vozila, ki je zaradi neprilagojene hitrosti trčil najprej v osebno vozilo voznice pred seboj, nato pa še v zadnji del tovornega vozila češke registracije, ki je stalo na vozišču zaradi razmer v prometu. Pri tem je bila udeležena voznica osebnega vozila lažje telesno poškodovana in je naknadno sama iskala zdravniško pomoč. Policisti so povzročitelju izrekli globo.

V drugi nesreči je bilo v naletnem trčenju v predoru udeleženih pet tovornih vozil, štirje slovenske in en makedonske registracije. Do prometne nesreče je prišlo, ker so štirje vozniki zaradi prekratke varnostne razdalje naletno trčili. Trije vozniki so bili pri tem lažje poškodovan, eden izmed njih je bil z reševalnim vozilom odpeljan v UBKC Ljubljana, dva pa sta zdravniško pomoč naknadno iskala sama. Vsem štirim voznikom, ki so vozili na prekratki razdalji je bil izdan plačilni nalog.

V tretjem dogodku so bila v naletnem trčenju udeležena še štiri tovorna vozila, trije slovenske in eden romunske registracije. Do te nesreče je prišlo, ker je voznik tovornega vozila zaradi neprilagojene hitrosti s prednjim delom trčil v dve stoječi tovorni vozili, pred sabo. Vanj je nato zaradi prekratke varnostne razdalje trčil še en voznik tovornjaka. Vozniku, ki je vozil z neprilagojeno hitrostjo in vozniku, ki je vozil na prekratki razdalji je bila izrečena globa. V tej prometni nesreči ni bil nihče poškodovan.”

Posledice nesreč so odstranjene, promet je sproščen. Kljub temu na tem odseku promet še vedno poteka počasi. Na Policijski upravi Ljubljana prosijo vse, da upoštevajo navodila policistov in vzdrževalcev ceste pri usmerjanju prometa in da prilagodijo hitrost vožnje ter vselej vozijo na zadostni razdalji.

Na Policijski upravi Ljubljana vse udeležence v prometu pozivajo, naj vozijo strpno, prilagodijo tako hitrost kot varnostno razdaljo: “Ob obilnem sneženju vedno priporočamo, da se na pot odpravijo le če je to nujno. Vsekakor pa samo, če imajo predpisano zimsko opremo. Pri tem je pomembno, da pred vožnjo preverijo pnevmatike, da očistijo sneg in led iz vozil. Priporočamo tudi, da imajo v vozilih opremo za čiščenje vozila, lopato, kakšno odejo, dovolj goriva … Vse to jim je lahko v pomoč, če obstanejo na cesti ali v zastoju. Upoštevati je potrebno, da v času sneženja kljub trudu vzdrževalcev cest, te ne morejo biti povsem splužene oziroma očiščene in zgolj vožnja s prilagojeno hitrostjo lahko prepreči marsikatero nesrečo. Vsem želimo srečno in varno vožnjo.”

Miha Ulčar; Foto: CZR Domžale

Tagi