Pohvalno: Vozniki na pločniku opazili hudo poškodovano žensko in ji takoj priskočili na pomoč

Vsakemu izmed nas se lahko zgodi, da se znajdemo v situaciji, ko je nekdo zaradi nesrečnih okoliščin utrpel hujše poškodbe ali pa je v življenjski nevarnosti in potrebuje našo pomoč. Takrat je najbolj pomembno, da hitro ukrepamo ter takoj začnemo izvajati vse potrebne postopke prve pomoči. Velikokrat ni dovolj, da samo pokličemo nujno medicinsko pomoč in nato čakamo na prihod reševalcev. V tistem času je za človeka, ki je v stiski pomembna vsaka minuta, zato je pravilno ukrepanje ter nudenje prve pomoči izjemnega pomena.

Takšna situacija, ko so mimoidoči vozniki brez obotavljanja priskočili na pomoč starejši občanki, se je pripetila minulo soboto v Radomljah. Občanka je hodila po pločniku iz smeri Škrjančevega proti Radomljam, med potjo jo je po vsej verjetnosti obšla slabost, zaradi tega je padla po pločniku in z glavo udarila v betonsko škarpo. Mimoidoči vozniki, ki so opazili nesrečno žensko pri padcu, so nemudoma ustavili in ji priskočili na pomoč, med njimi je bil tudi vojak Slovenske vojske Klemen Baloh iz Šmarce, ki je skupaj z še nekaterimi vozniki, nesebično nudil pomoč poškodovani občanki, ki je zaradi udarca močno krvavela iz glave. Skupaj s še eno mlajšo občanko iz Rov ji je Klemen takoj začel zaustavljati močno krvavitev, pri tem so spraznili kar nekaj kompletov prve pomoči, dodatno pa so jih prinesli tudi bližnji stanovalci. Prav tako so poskrbeli, da je občanka do prihoda reševalcev NMP ZD Domžale ostala ves čas budna in pri zavesti.

Gre za pohvale vredno gesto. Poleg tega, da so občanki takoj nudili prvo pomoč, so ob nesreči občanke s svojo prisotnostjo in angažiranostjo pokazali srčnost, saj v nesreči občanka ni ostala sama. Človeška prisotnost ob težkih trenutkih in zavedanje, da ti nekdo pomaga ter stoji ob strani, ti v stiski vlije upanje in novih moči.

Kot smo že omenili, je Klemen vojak Slovenske vojske na katero v zadnjem času leti veliko raznih očitkov o bojni ne-operativnosti in neustrezni vojaški opremi, po drugi strani pa je ravno ravnanje Klemna dokaz, da so naši vojaki v službi domovine in ljudi, tudi če nimajo obutih novih škornjev in na sebi oprtane najbolj sodobne puške. Še nekaj je pomembno. V službi domovine in ljudi so tudi izven delovnega časa.

Miha Ulčar; Foto: Arhiv Domžalca

Komentarji uporabnikov
Tagi