Pod pretvezo o gradbenih delih zamotil občana, sostorilca pa medtem iz hiše ukradla bančno kartico

Drzna tatvina v okolici Domžal

Policisti so bili včeraj obveščeni tudi o drzni tatvini, ki je bila izvršena okoli 10. ure v okolici Domžal. Neznani storilec je na domu zamotil starejšega oškodovanca s pogovorom o izvedbi gradbenih del. Druga dva storilca sta med tem iz hiše odtujila bančno kartico in tako lastnika oškodovali za nekaj deset evrov. S kraja so se storilci odpeljali z avtom znamke Renault Scenic, sive barve. Policisti glede okoliščin obeh kaznivih dejanj nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Na Policijski upravi Ljubljana kljub večkratnim opozorilom javnosti, še vedno obravnavajo veliko drznih tatvin, kjer storilci na domu zavedejo predvsem starejše oškodovance. “Kljub opozorilom opažamo, da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve so predvsem starejši občani,” opozarjajo na PU Ljubljana.

Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

“Občanom svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila),” še svetujejo na PU Ljubljana.

V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočajo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo. Svojce ali druge znance starejših oseb prosimo, da jim predstavijo in opišejo tovrstni način izvrševanja kaznivih dejanj.

Miha Ulčar; Foto: Arhiv domžalca

 

Komentarji uporabnikov
Tagi